Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogyan lehetséges az, hogy...

Hogyan lehetséges az, hogy valaki csak családfakutatás során jön rá nem magyar származására?

Figyelt kérdés
Olvastam itt kérdéseket miszerint csak családfakutatás során jönnek rá az emberek, hogy nem teljesen magyarok. De kérdem én ez, hogyan lehetséges amikor a szlovákok is csak az 1700 as évek végétől kezdődően települtek be a mai határon belülre. Nagyjából a németek is ebben az időben. Ezek szerint olyan mértékű volt a magyarosítás, hogy még az adott személy dédszülője sem tud róla honnan érkezett? Nekem ez nem áll össze.
2014. aug. 4. 22:57
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Attól, hogy az 1700-as években betelepültek ismerik családfájukat, nem jelenti, hogy IV Béla nem telepített be mémetből az országba!

.

#10 több linket is ad, hogy az Árpád-házi királyaink is hoztak idegenajkúakat az országba.

.

Minden sváb német, de nem minden német sváb!

Úgy németek ők, mint a bajorok, vagy magyarok a tirpákok, kunok, székelyek, palócok....

2014. aug. 5. 11:02
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Hát nekem a dédszüleim nem tudtak magyarul, nagyszüleim magyarosították a nevüket, de valahogy nem tud bennem törést okozni, hogy svábok az őseim :)
2014. aug. 5. 17:41
 13/17 anonim ***** válasza:

#11. Nem azt mondtam, írtam h IV. Béla idejében nem jöttek németek az országba. Csak azt, hogy aki tudja ma magáról hogy német származású, annak az ősei nagyobb valószínűséggel a 18. században kerültek Mo-ra, mint a 13-ban.

[link]

2014. aug. 5. 18:09
 14/17 anonim válasza:
100%

Nekem a 6.-7. generáció tájékán, a 64 ill. 128 ősszülőm között 35% német származású (bajor, sváb, osztrák), 18% szlovák, 10% egyéb szláv (morva, cseh, lengyel) és a maradék magyar vezetéknévvel rendelkezik. Tehát kb. 37% aki magyar lehetne, no de ezek ismét kisebbik hányada lehet régebben (tehát kb. 500 éve) itt élő magyar származású, ismerve a történelmet és a betelepítéseket.

A török olyan szinten ledózerolta az országot, hogy volt több olyan település, ahol az összes ősöm közül csak 1 családnév fordult elő az 1700-as évek előtt, az összes többi betelepített.

Jellemzően az ország nyugati részén dominálnak a német betelepítések, rengeteg, de rengeteg német származású van pl. Fejér és Veszprém megyében az őseim között is.

Az elmagyarosodás főleg inkább az 1800-as évek vége, 1900-as évek elejére volt jellemző, mert a német származású felmenőim 200-230 évig vígan egymás között házasodtak és magyarul sem tudtak (ezt igazolják az anyakönyvek, amelyet rendszerint felolvastak nekik mert csak németül értettek még az 1890-es évek végén is!). Ma ha egy német vezetéknevű emberrel találkozol Fejér vagy Veszprém megyében, aki nem családfakutat vagy nincs ilyen irányú érdekeltsége, a legtöbbjük kikéri magának, ha utalsz a német felmenőire, hogy ő részben-nagyobb részben nem magyar származású.

Iszonyú homály van a fejekben, magyarkodunk össze-vissza politikai okokból, de legtöbbünknek csak kultúrális szinten van köze a magyarsághoz. Méltatlanul elfeledték ezek a családok, emberek, valódi európai származásukat.

Sokszor nevetséges módon hadakoznak a nyugat ellen, ahova génállományuk, származásuk is inkább kötné őket, mert a politikai okokból történt magyarosítás olyan erős volt.

2014. aug. 5. 18:29
 15/17 anonim ***** válasza:
Hát, Magyarországon annyi nép keveredik/ keveredett, hogy jó eséllyel szinte mindenkinek vannak "idegen" felmenői.
2014. aug. 6. 02:40
 16/17 anonim ***** válasza:
Alapvető történelmi hiányosságaid vannak, amik a betelepüléseket, betelepítéseket illeti. Javaslom, te is nézz utána a családfádnak az 1700-as évekig minden ágon. Bizonyára meglepő dolgokkal szembesülnél.
2014. aug. 11. 13:14
 17/17 anonim ***** válasza:

A nagyim halála előtt találtuk meg az édesanyja sírját, mert nem tudta hol van. Sajnos a mama nem emlékezett rá. Hát, jól meglepődtünk a síron talált néven: Horváth Lajosné, született Maria Ivanova.

A mama nem emlékezett rá nagyon, mert öt éves volt amikor meghalt, a dédapám elköltözött, aztán újranősült. Aztán nagyanyámat eladták, és végül örökbefogadta egy másik család.

2014. aug. 16. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!