Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Lehet, hogy félig Szlovák...

Lehet, hogy félig Szlovák vagyok? HELP!

Figyelt kérdés

Apukám 4-5 éves koromban meghalt.A nagyszüleimet (apai ágról) sosem ismertem.Nagymamám meghalt, nagypapámmal pedig elváltak.A családnevem Szepesi, most pedig megtudtam, hogy magyarosítani kellett a nagyszüleimnek a nevét (talán apájét is).Kiderítettem, hogy eredeti nevük Spišák volt.Nagymamám az 1900 akárhányban születhetett.

A Spišák név nem szlovák??

2014. febr. 25. 15:35
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Nekem igenis számít!

Tulajdonképpen mivel kisrészt szlovák vagyok ha minden igaz, ezért meg akarom tudni az ott élők kultúráját.Meg akarom ismerni azt az országot, sőt szlovák nyelvet is szívesen tanulnék.

2014. febr. 25. 17:27
 12/21 anonim válasza:

Nincsenek hivatalos iratok a családban? Abból kideríthetnéd, hogy hol születtek. Apukád gondolom már itt született Magyarországon.

Persze, hogy fontos, hogy honnan származunk! Sok sikert neked a kutatáshoz!

2014. febr. 25. 18:24
 13/21 anonim ***** válasza:
78%

Ha Magyarországon születtél, magyar kultúrában nőttél fel, magyar az anyanyelved, akkor magyar vagy, még ha az apád zimbabwei is.

Attól, hogy ma kiderült, hogy talán van benned szlovák gén, még nem leszel szlovák.

Nekem az apám szlovén, anyám német, de magyarnak érzem magam, a fentebb leírtak miatt.

2014. febr. 25. 19:40
 14/21 anonim ***** válasza:

Én dettó így vagyok vele

MAgyarnak vallom magam de bennem van a tudat hogy szlovák vagy akármilyen vér van bennem(én is szlovák vagyok nagyon kisrészt)

2014. febr. 25. 20:53
 15/21 anonim ***** válasza:
"Jászország" meg "Kunország" sem létezett soha, mégis vannak jász meg kun eredetű nevek, ahogy szlovák is, attól függetlenül, hogy mióta van szlovák államiság. Nem egy nép államiságának a kezdete határozza meg, hogy X időben keletkezett családnév az most ténylegesen annak nevezhető-e (szlováknak). Egyébként cseh és lengyel területen is előforduló névről van szó - természetesen a szlovák mellett.
2014. febr. 26. 18:09
 16/21 Kini :)) ***** válasza:
Ez vagy cseh, vagy szlovák név :) Cseh is lehet simán
2014. febr. 26. 20:23
 17/21 anonim ***** válasza:

Azért mert szlovák eredetű névvel élt valamely felmenőd, még nem lehet kijelenteni, hogy szlovák. Lehet, hogy évszázadokkal ezelőtt volt egy Spisák nevű elődöd, aki valóban szlovák volt, ő örökítette tovább a nevet, de közben még több más nemzet is keveredhetett a családodban.

Nekünk is van a családunkban szlovák eredetű név, ráadásul a családom azon ága a felvidékről származik, de ők mindig is magyaroknak vallották magukat, sőt, a nagyszüleim pont a reszlovakizáció elől szöktek illegálisan Magyarországra a háború után, mert nem voltak hajlandók szlováknak vallani magukat, anélkül pedig rengeteg joguktól megfosztották volna őket az akkori Csehszlovákiában.

2014. febr. 27. 19:06
 18/21 anonim válasza:
100%

minél több ősödet visszakeresed, annál inkább rájössz, hogy nem sok magyar vér van benned, se bennem. Ez az egyik legszebb illúziója az átlag magyarnak, hogy ő színmagyar. Kulturális értelemben lehetsz teljesen és tökéletesen magyar, de genetikai értelemben szinte kizárt. Örül az, aki szerintem pár százalék igazi magyar vérvonalat tudhat magáénak.

Gondolj bele. genetikai kutatások bizonyítják, hogy a honfoglaláskor 25%-ban volt ázsiai eredetű a magyarság, 75%-ban európai. Az állam megalapításával számos német, nyugati ember jött be az országba. Eleve rátelepedtünk az itt élő szlávokra. Volt egy tatárjárás, ismert az iráni rokonnép jászok és a török kunok betelepítése és asszimilálódása. Volt egy török uralom, azután rengeteg németet telepítettek be, pl. anyám ága színtiszta német, vagy 30-40 család igazi sváb származással, akik németül beszélő (magyarul nem is tudó) német parasztok voltak. Rengeteg bennem a szlovák is, vagy 20-25 család, sok magyarnak hangzó családnév eredete pl. valójában szlovák, ezt se tudja az átlag magyar.

Van benne a németen és szlovákon kívül cseh is, és erdélyi vér is, ami szintén kaotikus, mert ott is számtalan nép keveredett. Apa nevem magyar nemesi család, de a család eredete Kárpátalja, így ott szláv vérvonal szintén nem kizárt. Van bennem levés lengyel vér is a családnevek alapján. A német vonalon bajor, sváb és osztrák is.

Érted, erről (is) szól a családfakutatás.

Kutasd fel a családfád és meglátod Te is milyen összetett vagy, és genetikai értelemben hamar elfelejted a magyarkodást! :)

2014. febr. 28. 20:10
 19/21 mustafa33 ***** válasza:

Attól hogy valaki hol születik, vagy hogy az adott város pillanatnyilag milyen álamhoz tartozik más nagyhatalmak akaratából, nem befolyásolja azt hogy az illető melyik nemzethez tartozik. Igenis lehet valamelyik zimbabwei nemzethez (vagy törzshöz) tartozó, még ha Budapestemn születik is. Te sem lennél eszkimó csak azért mert születésed pillanatában a jeges tengeren hajózott az édesanyád.

Mint ahogy én sem vagyok szlovák csak azért mert születésemkor éppen Kassát hivatalosan Košicénak nevezték.

2014. márc. 1. 20:04
 20/21 mustafa33 ***** válasza:
100%

Spišák pontosan anyit tesz, mint Szepesi. Azaz Szepességről származó. Amit szlovákul Spiš-nek neveznek.

Szepesség felvidék azon vármegyéje volt amely leguitoljára lett benépesítve. hatalmas erdőségek borították az ezredfordulón. A magyar királyok ide határőröket telepítettek, később bányavárosok alakultak ki német lakosságal akik különböző helyről származtak. Ezek lettek a szepesi Szászok. Valójában nem mind szászok voltak, csak szász jogrend szerint szervezték városaikat ezért lett ez a nevük,. Egyébként Zipssereknek nevezték magukat. Mert Zipss = Szepesség németül. Később letelepedtek a városok körül falvakban a szlávok is, mint pásztorork és földművelők, ezek voltak tótok is lengyelek is amikor a szepesi várososkat Zsigmond király Lengyelországnak adta zálogba.

Tehát mint Spišák, vagy Szepesi, vagy akár Zipsser (mind ugyan azt jelenti) mindegy melyik nyelbven van leírva, származhatsz ugyanúgy magyar, német, szlovák vagy lengyel ősöktől is.

Bővebben Szepesség történelméről:

[link]

vagy írd be a keresőbe Markussfalvi Mariassy Család Levéltára, és azt nyisd meg.

2014. márc. 1. 20:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!