Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Lehetséges hogy anyukám...

Lehetséges hogy anyukám cigány származású?

Figyelt kérdés
Annyi, hogy anyu kreol bőrű, a testvére is, illetve cigányok közt is előforduló (de nem gyakori) vezetéknevük van. Anyai nagyapámmal (édesapjukkal) soha nem tartották a kapcsolatot, ő mindig is tabutéma volt a családban. Édesanyjuk dzsentri családból származik, és soha semmit nem árultak el arról, hogy ismerkedett és házasodott össze a nagyapámmal. Nagyapámmal állítólag azért nem lehetett kapcsolatot tartani, mert notórius alkoholista volt, és titkolni kellett, hol élnek a lányai, mert volt hogy megkereste őket és pénzt akart tőlük szerezni piára, meg balhézott velük a nyílt utcán, munkahelyük előtt stb. Ő is tanult ember egyébként, mérnök volt, csak szétitta az agyát fiatalon.16 éves voltam mikor elhunyt, soha nem találkozhattam vele, pedig tobbszor jeleztem szüleim felé, hogy szeretném nagyapám megismerni. Fotót láttam róla, magas, szikár, szabályos arcú férfi volt, erős fizikummal, markáns arccal, sötét színkomplexióval. Sajnos nem vagyok jó abban, hogy kiszúrjam a cigány vonásokat valakin. de ebből a történetből esetleg valószínűsíthető a cigány származás? Hihetetlenül megijeszt a gondolat, hogy esetleg titkol előlem valamit a családom. Annyit hozzátennék még, hogy anyuék rettenetesen utálják a cigányokat, eszméletlenül bunkók velük, és megkülönböztetik őket. Néhány kulturáltabb életvitelt élő cigány családnál láttam hasonlókat, totális megvetést az alacsonyabb sorban élő cigányok iránt. Mi lehet a háttérben? Én nagyon fehér bőrű vagyok, de sötét hajú, szemű, stb. Tesóm kreol bőrű. Amúgy szép külsejű emberek vagyunk, de nem tudom hogy most cigányok e vagy sem? Mindannyian tanult, értelmiségi, középosztálybeli életmódot élő emberek vagyunk. Az egész család amúgy rettenetesen elítelő a cigányokkal szemben, és erős rasszizmust neveltek belénk gyerekekkorunkban. Elitsuliba járattak gyerekként, kesőbb egyetem, stb. Soha nem barátkozhattunk cigány gyerekekkel. Próbálkoztam családfakutatással, de anyai nagyapámnálmindig elakadtam, semmit nem találtam róla. Az összes többi vonal köznemesi családokra vezet vissza. Hogy tudnám kideríteni nagyapám családi hátterét? Hogy lehetnek ilyenek a szüleim, hogy nem beszéltek róla sosem?
2014. febr. 7. 19:38
1 2 3
 1/28 A kérdező kommentje:
Egyszer egy cigányasszony odajott nagynénémhez hogy pénzt kunyeráljon tőle, erre nagynéném ( anyu nővére) hihetetlenül csúnya és megalázó módon elzavarta. Hozzátette, hogy a kutyát arra tanította, hogy a cigányokat felismerje és megugassa, úgyhog ymaradjon távol a házunktól. A cigányasszony erre megsértődött és jött azzal, hogy ez azért van mert rasszista magyarok vagyunk. erre nagynéném visszaszólt neki hogy ez nem igaz, mert ő is cigány. Kérdeztem később hogy ezt hoyg értette, hiszen soha az életben semmi jelét nem adta annak, hogy cigány lenne vagy valami, és hát valahol úgy érzem, hogy ez rám is tartozik, hiszen közeli rokonok vagyunk, és most hallottam először ilyesmit. erre az volt a válasza, hogy ezzel mindig vissza tud lőni a kreol bőre miatt, és utálja, ha a cigányok ezzel jönnek neki. Csak kihasználja, hogy barnább színe van az átlagnál, ezzel szereli le őket. Ez szögetr ütött a fejembe. Ehhez hasonló viselkedést egy zsidó családnál láttam még, ahol a nagymama viselkedett hasonló módon, miután visszajott Auschwitzból. Mindenki elől titkolta, hogy zsidó, és sem a gyerekei, sem az unokái nem élhettek zsidó életmódot, mlgcsak nem is tudhattak a származásukról. Legnagyobb titok volt az életében, gondolom az átéltek hatására.
2014. febr. 7. 19:47
 2/28 anonim ***** válasza:
73%
És mi van akkor, ha valamelyik ősöd netán cigány volt? Elásod magadat, vagy mit teszel?
2014. febr. 7. 19:47
 3/28 anonim ***** válasza:
73%

És ha az, akkor mi van?

Nem minden cigány olyan, mint ahogyan általánosságban a cigányokról tartják. Nem egy, becsületesen dolgozó és élő cigány családot ismerek.

Amúgy meg az, hogy hogy néz ki valaki, az még nem egyenlő a származásával. A férjem és apai részről a családja tipikusan olyanok, hogy eleve kreol bőrűek, ha még ehhez nyáron kint dolgoznak, akkor pontosan úgy néznek ki, mintha cigányok lennének. De nem azok.

És ismerek olyat is, akinek tipikusan cigány neve van és nem cigány, sőt hófehér bőrű és szőke.

És ítélkezni meg nem az emberek dolga amúgy sem. Miért kell valakit a származása miatt elítélni? Vannak emberek és családok, akik szimpla fehér emberek és mégis a cigányok elbújhatnak mögöttük cselekedetben, életmódban, az élethez való hozzáállásukban.

És lehet hogy amúgy pont azért ilyen elítélőek a cigányokkal szemben a családtagjaid és azért nem mondják el, hogy honnan is származnak, mert valóban azok, csak szégyenlik. De hát ezen nincs mit szégyellni. Mindenki olyan emberré válik, amilyenné akar válni.

2014. febr. 7. 19:50
 4/28 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem nem nagyon valószínű, azt kiszúrtad volna ha félig cigány származású. Egy normális ember is lehet kreolabb az átlagnál, engem is néztek már cigánynak, mert valamelyik felmenőm szír volt. És az anyukád nem utálná annyira a cigányokat, ha ő is az lenne, mert azért az tejesen nem lehetne eltitkolni, és ha esetleg rájönnél, akkor nagyon kínos lenne, hogy ennyire belétek nevelte ezt az utálatot.
2014. febr. 7. 19:51
 5/28 A kérdező kommentje:
szó sincs róla, kíváncsi vagyok hogy így van-e? Annak ellenére hogy mit neveltek belém, én nem lettem rasszista, sem antiszemita. Sőt én vagyok az egyetlen a családban, aki nem utálja sem a cigányságot, sem pedig a zsidókat.
2014. febr. 7. 19:51
 6/28 anonim ***** válasza:
100%
A kreol arcbőrűek között sok a görög, török származású. Kár, hogy nem írtad le az egyéb antropológiai jellemzőket, pl. a szemszínt, hajszínt. Ha tudnád a vércsoportot, az is utalhat valamilyen irányba, ha már meg vagy ijedve attól, hogy az Isten annak teremtett, aminek......
2014. febr. 7. 19:54
 7/28 A kérdező kommentje:
hát pont ez a baj hogy szégyellik, és nem mondták el az igazságot, így úgy érzem megfosztottak valamitől ( pl kulturális kötödéstől a cigánysághoz). Mi van ha nekem meg pont erre van igényem? én is ismerek félcigányokat, és teljesen fehérnek néznek ki, magyarként élnek, de nincs titok az életükben. Engem a titkolózás zavar. A zsidó családban az egyik srác ( a titkolózó néni unokája) a mai napig pszichológushoz jár emiatt, mert idegösszeroppanást kapott mikor megtudta hogy zsidó, és nem meséltek neki erről sohasem. Pl a holokauszt miatt is állandóan rémálmai vannak, a családi érintettség miatt.
2014. febr. 7. 19:55
 8/28 anonim ***** válasza:
53%

"anyukád nem utálná annyira a cigányokat"

A legnagyobb cigány gyűlölők nagy részében maga is az legalább félig. Hitlert akinek nagyanyja zsidó volt már ne is említsük.

2014. febr. 7. 19:56
 9/28 anonim ***** válasza:
65%
Ki tudja, lehet hogy van benned par vono. Ki mondhatja biztosan, hogy benne nincs? Nem az teszi az embert, hogy honnan szarmazik, hanem hogy o maga milyen emberre valik. Tudom, hogy ennek a tanacsnak a temahoz semmi köze, csak ugy latom, hogy neked ezzel a lehetoseggel problemad van. Ne legyen!
2014. febr. 7. 19:58
 10/28 A kérdező kommentje:
nulla rh negatívak vagyunk, töröknek nézek ki egyébként olyannyira, hogy van hogy törökök Nyugat-Európa utcáin odajönnek hozzám, és törökül kezdenek hozzám beszélni, stb. Bár volt, hogy indiai nő kérdezte meg, hogy India mely tartományából való vagyok. Mondom nem zavarna ha kiderülne a cigány származás, ami zavar az a titkolózás, és a családban lappangó rasszizmus.
2014. febr. 7. 19:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!