Ha vezetéknévre gondolsz, akkor itt olvashatsz róla: [link]
De ez nem biztos, hogy minden Dózsára igez:-)
Régebbi neve Jász-Dósa. Az idősebbek és a környék lakói ma is DÓSA-nak nevezik a falut. 1910. óta hivatalos neve: Jászdózsa. A DÓSA elnevezés komoly gondot okozott a kutatóknak. Néhány vélemény a név eredetét illetően:
- az elnevezés a latin dominicus névből származik
- mások szláv eredetűnek vallják, DOBRZ szóból származtatják, ami magyarul jót jelent,
- ismét mások DAVID becéző alakjából DAUSA formából eredhet a község neve.
DÓSA a régi magyar nyelvben lelket jelentett.
Tehát lehet magyar is, szláv is.... és talán még egyéb is.
A szláv dobrz szó a nyugati szlávok északi ágában fordul elő. Ami a lengyel, cseh, luzsicai alsó és felső szorb, szilézek, morvák.
A Dózsa név viszont inkább keletebre honos. Ez Knyiezsa hatása mindent ami nem egyértelmű, szlávnak állítani be. A Dusa viszont szláv lélek, nem magyar!
A Dózsa közelebb van a Józsához mint a Dobřhoz az tuti. A Józsa pedig ősi magyar nemzetség név (a Jozefína magyar változatának csak később találták ki). Főleg a hun tudatú nemzetrészeknél gyakori a Józsa is és a Dózsa is, ami a keleti palóc vidék és a székelység. Dehát az hogy valamely név eredében is magyar legyen, azt horibile dictu, már hogy lehetne elfogadni? elvégre magyaroknak csak nem lehet eredeti magyar nevük.
Bocs, a 4-es hozzászólásomban az utolsó két keserűen ironikusnak szánt mondat után elmaradt a fekete smájli. Nehogy valaki komolyan az én véleményemnek tartsa. ☻
A románoknak pedig mindenki aki erdélyi dákóromán.
Ha felvidéken lenne Juraj Dóža lenne rá írva. Mint ahogy Bocskay Istvánt is Štefan Bočkajnak írják. Szomorú, de ez minősíti őket.
Román semmiképp, csak a románok is csináltak szobrot, mert a kommunisták tisztelték Dózsát, ugyanis szépen bele lehetett magyarázni, hogy már kommunista volt a kommunizmus előtt.
Amúgy nyilván, mivel székely volt, székely név.
Én egyébként a testvérének Dózsa Katának vagyok a leszármazottja.
9-es:
Miről beszélsz, te értelmi fogyatékos?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!