Milyen származásu vagyok? Tovább
Akármilyen származású is lehetsz, mert ugye az öseid között nemcsak a "Pecsenye" nevüek léteztek, hanem az összes feleség is, akik egész más családokból származtak - szóval benned a Pecsenye-családnak van a legkevesebb része.
Mellesleg MO-on nincs olyan család, akikröl meg lehetne mondani, hogy milyen származásúak, mert annyira kevert a népesség.
Igaza van az elsőnek, de azért nem teljesen. Az embert érdekelheti, hogy ősei között voltak-e ilyen, vagy olyan származásúak, és lehet, hogy genetikailag már nem sok köze van egy régvolt nemzet tagjaihoz, attól még a származási vonal felkutatása érdekes lehet.
Például a besenyők egy része valóban beolvadt a magyarságba, és igen sok családnak vannak besenyő származású ősei IS. Az IS szót azért emeltem ki, mert mint az első hozzászóló is mondta, ez a vérvonal teljesen beolvadt, tehát mostanra már csak érdekesség...
A besenyő népről, és őstörténetéről itt olvashatsz bővebben:
Csak az a bibi, hogy pecsenyegnek az orosz, szlovák, lengyel nyelvterületen nevezték a besenyőket nem a magyaron. De elszomorítlak, a pecsenye (sült hús) szóból is származhat. Mégpedig sokféle módon. lehetet olyan ősöd kapta ragadványnévként aki szerette, vagy aki valamilyen módon megégett, vagy szakács volt jól csinálta, később ez a ragadványnév ráragadt, főleg ha a másik neve olyan volt akiből sok volt a településen.
És még jobban elszomorítlak (ha presztizskérdés), ismertem egy Pecsenye nénit, egy nagyon rendes öreg cigányasszony volt (általában nem szoktam ilyet írni, de így van).
persze, ha angol honlapon nézed ☺.
A family search szerint az én nevem sokkal gyakoribb Nigériában, Indonéziában és a Fülöp szigeteken mint itthon, mégsem hiszem hogy onnan jött egy ősöm. És azt sem hogy innen ment oda valaki, mert annak alapján a fésbúkon is kerestem és olyan feketék mint a box. Mégpedig azért sem, mert magyarul is van értelme a szónak és egész más mint az ottani. ☺
Sajnos egyetlen nemesi gyűjteményben - Kempelen, Nagy Iván, Liber Regius, Siebmacher's Wappenbuch - sem szerepelt a családnév! Ez mindenképpen nehezíti, mert a nemesi származású családoknak mindig is több dokumentációjuk készült.
Ez a Pecseny eg = besenyő ne tévesszen meg. Ezek szerint akinek Király a vezetékneve, az mind uralkodói származék? :-)
A besenyőknek köze nem volt a mongolokhoz. A mai Románia és Ukrajna területén törzsszövetségben éltek és köztörök nyelvet beszéltek. A "besenyő" szót a korabeli latin forrásokra lehet visszavezetni. Ezek a görög bessi, pecinati, pincennates szavakat használták fel. Az 1533-as Csiki Székely Krónikában bessus, csangúr és csángó néven említik őket.
A nemesi kataszterekben nem találom a Pecsenye nevet. Ha mindenáron nemességhez akarod kötni, lehet kapcsolat olyan, hogy egyik ősödet a nemes úr deresre húzatta és úgy elfenekeltette valmiért, hogy Pecsenye vörös lett a hátsója és így maradt rajta e nemes név ☺.
Ez is valószinűbb mint az, hogy ősöd besenyő volt akit valmilyen rejtélyes oknál fogva itt magyar földön az orosz pecsenyeg nével illettek. ☺
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!