Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Milyen származásu vagyok? Tovább

Milyen származásu vagyok? Tovább

Figyelt kérdés
Ez nàlam presztizs kèrdès, a vezetèk nevem Pecsenye erröl a csalàdnèvröl elèg kevès informàciò van. Annyit tudtam meg hogy nagy valòszìnûsèggel Pecseny eg szòbòl szàrmazik ami eredeti nyelven Besenyõt jelent vagyis Pecsenye ~ Besenyõ ? A besenyõk is mongol nèpek voltak igaz? de màr elèg koràn csatlakoztak a magyarokhoz vagy hogy van ez ?

2013. okt. 11. 20:18
 1/8 anonim ***** válasza:
74%

Akármilyen származású is lehetsz, mert ugye az öseid között nemcsak a "Pecsenye" nevüek léteztek, hanem az összes feleség is, akik egész más családokból származtak - szóval benned a Pecsenye-családnak van a legkevesebb része.

Mellesleg MO-on nincs olyan család, akikröl meg lehetne mondani, hogy milyen származásúak, mert annyira kevert a népesség.

2013. okt. 11. 21:00
 2/8 Shai-Hulud ***** válasza:

Igaza van az elsőnek, de azért nem teljesen. Az embert érdekelheti, hogy ősei között voltak-e ilyen, vagy olyan származásúak, és lehet, hogy genetikailag már nem sok köze van egy régvolt nemzet tagjaihoz, attól még a származási vonal felkutatása érdekes lehet.

Például a besenyők egy része valóban beolvadt a magyarságba, és igen sok családnak vannak besenyő származású ősei IS. Az IS szót azért emeltem ki, mert mint az első hozzászóló is mondta, ez a vérvonal teljesen beolvadt, tehát mostanra már csak érdekesség...

A besenyő népről, és őstörténetéről itt olvashatsz bővebben:

[link]

[link]

2013. okt. 11. 21:08
 3/8 mustafa33 ***** válasza:

Csak az a bibi, hogy pecsenyegnek az orosz, szlovák, lengyel nyelvterületen nevezték a besenyőket nem a magyaron. De elszomorítlak, a pecsenye (sült hús) szóból is származhat. Mégpedig sokféle módon. lehetet olyan ősöd kapta ragadványnévként aki szerette, vagy aki valamilyen módon megégett, vagy szakács volt jól csinálta, később ez a ragadványnév ráragadt, főleg ha a másik neve olyan volt akiből sok volt a településen.

És még jobban elszomorítlak (ha presztizskérdés), ismertem egy Pecsenye nénit, egy nagyon rendes öreg cigányasszony volt (általában nem szoktam ilyet írni, de így van).

2013. okt. 12. 02:52
 4/8 A kérdező kommentje:
olyan hogy van cigàny a nèvrokonsàgban mindenkinèl elõfordul amugy meg rengeteg pecsenyèt ismerek , persze rokonok, az 1800 as èvekben is tudok pecsenyèt ès nem cigàny. Amugy tegnap megnèztem ès nèvkènt szàrmazàs alapjàj adtàk ugy hogy valszeg besenyõ a szàrm.
2013. okt. 12. 05:49
 5/8 mustafa33 ***** válasza:

persze, ha angol honlapon nézed ☺.

A family search szerint az én nevem sokkal gyakoribb Nigériában, Indonéziában és a Fülöp szigeteken mint itthon, mégsem hiszem hogy onnan jött egy ősöm. És azt sem hogy innen ment oda valaki, mert annak alapján a fésbúkon is kerestem és olyan feketék mint a box. Mégpedig azért sem, mert magyarul is van értelme a szónak és egész más mint az ottani. ☺

2013. okt. 12. 19:01
 6/8 anonim ***** válasza:

Sajnos egyetlen nemesi gyűjteményben - Kempelen, Nagy Iván, Liber Regius, Siebmacher's Wappenbuch - sem szerepelt a családnév! Ez mindenképpen nehezíti, mert a nemesi származású családoknak mindig is több dokumentációjuk készült.

Ez a Pecseny eg = besenyő ne tévesszen meg. Ezek szerint akinek Király a vezetékneve, az mind uralkodói származék? :-)

A besenyőknek köze nem volt a mongolokhoz. A mai Románia és Ukrajna területén törzsszövetségben éltek és köztörök nyelvet beszéltek. A "besenyő" szót a korabeli latin forrásokra lehet visszavezetni. Ezek a görög bessi, pecinati, pincennates szavakat használták fel. Az 1533-as Csiki Székely Krónikában bessus, csangúr és csángó néven említik őket.

2013. okt. 22. 11:46
 7/8 mustafa33 ***** válasza:
Az angol (family search) nem ismeri a magyar pecsenye szavat, nekik a pecsany eg szó ismer♪9s ezért ehez társítja. De akkor tovább megyek a szláv pečeň (pecseny) az májat jelent, a peče (pecť) az süt (sütni) , pec - kemence, tűzhely, pek szótő a sütés égetésel kapcsolatos szavak gyöke, mint a pokol - peklo, peklany helynév kohászattal kapcsolatos helyek neve.... Amint a magyar pecsenye is a szláv pečené (pecsené) azaz sült jelentésű szóból ered és ráadásul meg sem változott. De ez elég messze van a szláv pecsenyeg szótól ami a csángóból ered mármint aki csángó az csángál vagyis régen cseneg, amibőĺ lett az Pe-cseneg. De ennek a pecsenyéhez csak annyi a köze, hogy a besenyők is megették. ☺
2013. okt. 22. 15:44
 8/8 mustafa33 ***** válasza:

A nemesi kataszterekben nem találom a Pecsenye nevet. Ha mindenáron nemességhez akarod kötni, lehet kapcsolat olyan, hogy egyik ősödet a nemes úr deresre húzatta és úgy elfenekeltette valmiért, hogy Pecsenye vörös lett a hátsója és így maradt rajta e nemes név ☺.

Ez is valószinűbb mint az, hogy ősöd besenyő volt akit valmilyen rejtélyes oknál fogva itt magyar földön az orosz pecsenyeg nével illettek. ☺

2013. okt. 22. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!