Ha kettős vezetéknevem van, kérvényezhetem a kötőjel eltörlését?
Sajnos az anyakönyvi kivonatban is van kötőjel a 2 vezetéknevem között, apukáméban is van, a nagyapámé nincs meg, de náluk ofrdult elő ez a kettős vezetéknév, nem is az összes testvére lett kettős nevű.
Gyerekkorom óta kötőjel nélkül használom, először 14 évesen, személyi csináltatásánál jöttem rá, hogy van kötőjel a 2 vezetéknevem közt, próbáltam nem tudomást venni róla, de zavar, hogy sok hivatalos dolognál bekavar.
23 éves vagyok, de még mindig gyűlölöm kötőjeles formában leírni.
Szerintetek megoldható, hogy eltöröljék a kötőjelet?
Sajnos a jelenlegi magyar törvény miatt nem lehet kötőjel nélkül használni a két vezetéknevet.
Nekem sem tetszik így, de ez van. Értelme talán azért van, hogy tudjuk, hogy melyik a vezeték és melyik a keresztnév.
Pl. valakinek Hortváth-Gábor a vezetékneve, és Dániel a keresztneve, akkor ha leírja, hogy Horváth Gábor Dániel, akkor automatikusan Gábornak szólítaná mindenki, holott az csak vezetéknév..
Köszi a válaszokat, de nálam egyértelmű, hogy nem keresztnévről van szó.
És eddig azt hittem, hogy nem lehet megváltoztatni, de van egy tanárom az egyetemen, aki szintén kettős vezetéknevű és még a könyvben is, amit írt, ott is kötőjel nélkül szerepel a neve.
Tudom, nem nagy dolog egy kötőjel, de engem annyira zavar, amikor állandóan belekötnek pl. okmányirodában, hogy az aláírásnál is tegyek kötőjelet. :(
Kérdező, attól, mert keresztneves példát hoztam (a sajátom) az aélap állítás áll, hogy névváltoztatási kérelmet kell beadni, oszt vagy sikerül, vagy nem. Mert bár igaz, hogy a magyar törvényben az áll, hogy a kettős vezetéknév kötőjellel írandó és kész, de a magyar törvényben benne áll a kiskapu is, miszerint nemzetiségek számára a saját szokásuk az irányadó a névviselésben. Márpedig, ha te bizonyítani tudod, hogy a nagyapád is így írta, akkor már csak azt találd ki, hogy milyen nemzetiség vagytok (tót, sváb, palóc, akármi) és rögvest hivatkozhatsz a nemzetiségi jogaidra... amit vagy megkajálnak, vagy nem...
1000 éves nagykönyv meg NINCS, az 1800-as évek végéig az egyházak anyakönyvezték a saját híveiket, ezek a könyvek a mai napig az egyházaknál vannak, már ami túlélt belőlük néhány forradalmat, világháborút, rendszerváltásokat...
Onnan 100 évig az önkormányzatok/tanácsok, mikor hogy hívták, olyan 20 éve meg az állam is, utóbbi már nem papír-alapon... ld. Országos Népesség-nyilvántartó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!