Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Miért ilyen gagyik a magyar...

Miért ilyen gagyik a magyar nevek?

Figyelt kérdés

Most nézegetem a magyar neveket és tiszta gagyi szerintem. El vagyok képedve. Van pár jó, de a legtöbb szerintem nagyon gáz. Vajon ezek tényleg régi nevek, vagy csak most találták ki az emberek?

Tömény csicsa az egész. Nagyon sok az alapból becézett név, mint pl. Áldáska, Felhőcske, Napocska. Én nem tudom honnan szedték ezeket a neveket, de szerintem nagyon gyerekes. A másik oldal meg sima szavak, nem is nevek, mint pl. Csinos, Balaton, Ajándék, Jutalom, Délibáb, Harmatcsillag. De még lehetne sorolni oldalakon át, mert szinte mindegyik ilyen. Töredéke az, ami használható név.

2013. aug. 8. 10:03
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Ó, igazán nincs mit, kedves 9-es. :-)

Attól van egy jobb oldal is, ott névstatisztikát is lehet nézni (adott évben melyek voltak a 100 leggyakrabban adott nevek Magyarországon, megdöbbentő, mik a tucatnevek) és elolvasható az egyes nevek jelentése is.

[link]

Mi ősmagyar névvel kereszteltük el a kisfiúnkat, és rengeteg név tetszik még, bár szülhetnék vagy 5-6 gyereket! :-D

2013. aug. 8. 10:29
 12/16 anonim ***** válasza:
66%

Azért tegyük hozzá, hogy te a sokszáz létező magyar név közül direkt kiemeltél 9 ritka, és ebből adódóan valóban furcsa nevet.

Másrészt meg akármelyik idegen nyelvben találhatnánk meglepő és furcsa neveket, ha azok etimológiáját megnéznénk.

Csak ugye manapság már magyarnak lenni is gáz.

2013. aug. 8. 10:35
 13/16 anonim ***** válasza:
5-ös, ezen az oldalon kapásból kiszúrtam a kérdező által felsoroltakból: Áldáska, Ajándék, Jutalom, Felhőcske...
2013. aug. 8. 10:52
 14/16 mustafa33 ***** válasza:

8-as, gondolod, hogy egy vezér a gyermekét, az utódját, aki vezérségben követni fogja, akinek tekintélye lesz, árpácskának nevezte? (jó hogy nem lóherécskének ☻). Gondolod, hogy egy törzsszövetség egy ilyen nevűt választott fejedelemnek aki egy népet vezet új hont foglalni? Ez a Pais Dezső féle árpácska névmagyarázat inkább lehjárató, mint tudományos. Ezt László Gyula sem fogadja el, Kiss Dénes másként magyarázza finugor alapon.

[link]

[link]

10-es, vannak az angol/amerikaiaknak is hülye nevei, cde nekünk miért kellene majmolni őket?

És nem "valamiért" a honfoglalás után latin... neveket adtak, hanem azért mert a keresztény vallás szerint a keresztségben egy szent nevét kapta a gyermek, és az a szent volt ezután az ember konkrét személyes védőszentje. Azéert a katolikus naptár szentek neveit tartalmazza (azok ünnepének napját). Később a protestánsoknál ez változott és az ő naptárjuk nem a szentek ünnepének felsorolója, hanem csak névjegyzék. A nálunk (és más katolikus hagyományú országokban) létező névnap ünneplés a védőszent ünnepének megtartásából lett hagyomány. Más, protestáns, zsidó és egyébb (szentek nélküli) vallási hagyományú országokban pedig ez a szokás ismeretlem mint pl. USA.

2013. aug. 8. 22:29
 15/16 alba96 válasza:

Itt "gagyi"-zod össze-vissza a neveket miközben lövésed nincs arról se mi az hogy "Gagyi" név!

Nézz már utána ( legalább )!

Google "Gagyi család"

Szégyelld el magad te nagyon "újmagyar" és azután gagyizzál!

És még az ilyen gyökerek akarnak sikkes ősmagyar nevet!

Szégyen! Gyalázat!

Ide süllyesztették a "magyarnak lenni" fennkölt értelmét az ilyenek!

Köszönjük!

Helyettetek is szégyelljük magunkat mi nem "bugyli-magyarok" hanem csak egyszerűen

"magyarok"!

2015. márc. 31. 10:43
 16/16 alba96 válasza:

mustafa33 és kedves kérdező:

mustafa33 tisztellek!

Pontosan tudod hol állsz két lábbal a valóság talaján és tudod hogy mi miért van körülötted.

Ettől ember az ember, hogy nem csak néz hanem lát is.

Ez a lényeges különbség. Egyesek kirakatot szoktak "néz"-ni, a nagy utazók pedig úgymond világot "lát"-tak. :)

A nyelv különbséget tesz szó és szó között mert különböző jelentésük van.

Akárcsak a neveknek!

És te kedves kérdező így minősíted a neveket miközben "nézed" azokat:

Magyar.

Jó? Régi? Csicsás? Becézett? Használható?! Sima szó?

"Szerintem" gyerekes?!

"Szerintem nagyon gáz" ?!

Tiszta "gagyi" "szerintem"?!

"Szerintem" én így "látom":

A nevet egy gyermeknek a szülei szeretetből és e céllal választják és adják!

Később, ahogy ez a "szeretett" gyermek felnő kaphat növése közben vagy már felnőttként ezen kívül még más megkülönböztető céllal vagy saját magára utaló dicsérő vagy elmarasztaló esetleg pl. kiérdemelt nevezzük úgy ragadvány nevet is másoktól. Ezek már nem a "kereszt" név részei lesznek, hanem inkább a "vezeték" név részei vagy idővel esetleg maradványként az egésze. pl. Szabó ...

A neveknek jelentése és e értelmeknek oka van. Pont úgy ahogy a szavaknak.

És NEM :

""

Jó? Régi? Csicsás? Becézett? Használható?! Sima szó?

"Szerintem" gyerekes?!

"Szerintem nagyon gáz" ?!

Tiszta "gagyi" "szerintem"?!

""

Azt a szót hogy "gagyi" lehet ma elemezni hogy mit jelent vagy jelentett nemrég, de ugyanazt a szót mint "nevet" hogy "Gagyi", "névként" a kor szerint kell elemezni amikor keletkezett vagyis ez esetben 1000 éve! És a Gagyi névnek ugye története van, ami ráadásul nem az, hogy aranyként sóz másokra rezet vagy jóként rossz dolgot.

Így kell nézni mi mit jelent vagy jelentett!

Hasonlóképp egyéb nevek esetén is!

Szóval: Tisztellek mustafa33 mert látsz nem csak nézel ellentétben a kedves kérdezővel.

Ui.:

Hülye kérdésre hülye válasz járja!

:)

Üdv!

2015. márc. 31. 12:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!