Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Miért ilyen gagyik a magyar...

Miért ilyen gagyik a magyar nevek?

Figyelt kérdés

Most nézegetem a magyar neveket és tiszta gagyi szerintem. El vagyok képedve. Van pár jó, de a legtöbb szerintem nagyon gáz. Vajon ezek tényleg régi nevek, vagy csak most találták ki az emberek?

Tömény csicsa az egész. Nagyon sok az alapból becézett név, mint pl. Áldáska, Felhőcske, Napocska. Én nem tudom honnan szedték ezeket a neveket, de szerintem nagyon gyerekes. A másik oldal meg sima szavak, nem is nevek, mint pl. Csinos, Balaton, Ajándék, Jutalom, Délibáb, Harmatcsillag. De még lehetne sorolni oldalakon át, mert szinte mindegyik ilyen. Töredéke az, ami használható név.

2013. aug. 8. 10:03
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Kíváncsi vagy, mit mond a nyelvészet?
2013. aug. 8. 10:13
 2/16 anonim ***** válasza:
Ja meg Vulkán, Szpartakusz, psziché,zizi,balzsam stb...
2013. aug. 8. 10:14
 3/16 anonim ***** válasza:
lehet hogy ezek magyar nevek, de sosem ismertem senkit akinek ilyen neve lett volna.
 4/16 A kérdező kommentje:
Kíváncsi.
 5/16 anonim ***** válasza:
81%

Rossz oldalt néztél... ezek újkeletű magyar nevek, azaz napjainkban találták ki, a 21. század új magyar nevei.

Ha te ősmagyar nevekre gondolsz, vagy szeretnél, itt keresgélj:

[link]

Sok sikert! Vannak nagyon szép, különleges mégis egyszerű régi magyar nevek!

2013. aug. 8. 10:17
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Amikor átmennek a köztudatba, akkor már nem lesznek "gagyik" megy "gyerekesek", csak pillanatnyilag neked idegenek.

A Piroska, Hajnalka is becézett forma, mégsem rándul meg senki szájszéle, mikor így mutatkozik be valaki.

Valamint sima szó a Győző, Bátor, Virág, Ibolya, Rózsa, is.

Ki dönti el, mi a használható? :)

2013. aug. 8. 10:18
 7/16 anonim ***** válasza:
57%
Ilyen nevek sohasem voltak. Valakik ezeket egymástól függetlenül kitalálták, második névnek bejegyezték, a gazdája soha nem használta. A kitalálóik kificamodott ízléssel rendelkezte, de jókor ültek jó helyen, így bekerültek az anyakönyvbe.
2013. aug. 8. 10:19
 8/16 anonim ***** válasza:
60%

1. régen (tehát évszázadokkal ezelőtt, kereszténység előtt) a beszélő nevek voltak "rendszeresítve"; tulajdonságok, természeti jelenségek, virágok. Ez teljesen általános volt és nagyon sok a mai napig megmaradt.

2. a becézés is általános volt, csak éppen kikoptak a nyelvből bizonyos kicsinyítő képzők. Pl. az Árpád név azt jelenti, árpácska :)

3. az idegen eredetű nevek is nagyon gyakran beszélő nevek, csak éppen olyan nyelven, amit általánosságban nem értesz.

4. mindent a trendek határoznak meg, divatból adnak ilyet vagy olyat - és persze mindenkinek más tetszik

2013. aug. 8. 10:20
 9/16 anonim ***** válasza:
5-ösnek nagyon köszönöm, hogy belinkelte az oldalt, ezt még nem ismertem és már jó ideje gondolkodtam rajta, hogy ha gyermekem lesz, milyen ősmagyar nevet adjak neki. A Hunor sajnos már olyan elcsépelt lett, pedig a kedvenceim közt van.
2013. aug. 8. 10:20
 10/16 anonim ***** válasza:
Vegyük pl. néhány angol/amerikai nevet: Angel (jelentés: angyal), Sunshine (napsugár), Cloud (felhő), Blessing (isteni ajándék), Star (csillag), Georgia (földműves, van ilyen állam is), Faith (hit), stb. Szóval a te mércéddel mérve ezek is gagyik. Szerintem a magyar nevek szépek, csak valamiért kb. a honfoglalás óta nem divat magyar neveket adni. Inkább a latin, germán, héber nevek a trendik. Minden nyelvben vannak olyan nevek, amik köznévből váltak tulajdonnévvé, legyen azt vezetéknév, vagy keresztnév. Ha nem ilyen szavakból lennének, akkor nem nevezhetnénk magyar névalkotásnak. Hisz mitől lenne magyar, ha maga a szó sem magyar?
2013. aug. 8. 10:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!