A Bódis (Bodis, Bodisch) név milyen eredetű?
A dédnagyapám osztrák volt, és 1923-ban húnyt el, az I. vh-ban szerzett sérülése következtében. Stabs-Feldwebel, azaz altiszt volt a rangja. Az ő felmenői mind osztrákok voltak, az eredeti neve Bodis, ebből lett a magyarországi házasságát követően a hosszú "ó"-val írt név(elírás) Győrben. A felesége eredetileg ugyancsak osztrák születésű volt, eredetileg Kisch, ebből lett "automatikusan?" átírva a Kis magyarosítás, ugyanakkor. Mindketten szőkék voltak, tehát a roma eredet elég nehezen volna alátámasztható, hacsak nem voltak már mindketten őszhajúak az esküvői képen....lévén 24 és 20 évesek a házasságkötéskor, mert fekete - fehér színűek az akkori fényképek, amiből másra nem lehet következtetni.
Természetesen én is olvastam/hallottam Bódis nevű ismert emberekről, (pl. Kriszta)de ők nem a rokonaink, az biztos.
Én ennyit leltem, egy szőke, kék szemű Bódis, ja és apám is az volt.
Bódis*; 1766: Bodis, 1793: Budis, 1800: Bódis (Conscr.). Keresztnévből.
A név előtt álló csillag arra utal, hogy az 175l-es összeírásban is előfordul, a név után álló pedig, hogy az 1800-as összeírásokban is megtalálható a név.
A Bódis-hegy (Bodischberg, legmagasabb pontja 302 m) Felsőgalla jelképe, amely mintegy 90-100 méterrel magasodik faluközpont fölé. A hegy elsősorban jó levegőjéről, védett élővilágáról, történelmi szerepet is betöltő részeiről ismert.
Bódis-kert[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]
A Bódis-kert(ek) pár telekből álló, főként önkormányzati tulajdonban levő gyümölcsös Felsőgalla határában, a Galla-patak partján. A 20. század második felében parcellázták csak fel, de már korábban is művelte a felsőgallai sváb lakosság. Nevét a kertek felett emelkedő Bódis-hegyről kapta, a német név, Bodischgarten (népiesen: Podischkhoatn), a magyar tükörfordítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!