Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Bódis (Bodis, Bodisch) név...

Laszlo54papp kérdése:

A Bódis (Bodis, Bodisch) név milyen eredetű?

Figyelt kérdés

#Bódis #Bodis #Bodisch
2013. ápr. 18. 19:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
A Bonifác becézése.
2013. ápr. 18. 20:06
 2/14 anonim ***** válasza:
Bòdis Zilvy találta fel!
2013. ápr. 18. 20:11
 3/14 Pötyös Panni ***** válasza:
44%
cigány
2013. ápr. 18. 20:40
 4/14 anonim ***** válasza:
NEM cigány név, a Bonifác beceneve.
2013. ápr. 18. 21:04
 5/14 mustafa33 ***** válasza:
Meg a Bódog beceneve.
2013. ápr. 18. 22:54
 6/14 mustafa33 ***** válasza:
A Boldizsár beceneve nem a Bonifácé. A Bonifácé Bóni (mint a Csárdáskirálynőben).
2013. ápr. 18. 22:55
 7/14 Pötyös Panni ***** válasza:
57%
A gyengébbek kedvéért elárulom hogy ez vezetéknév, nem pedig becenév....
2013. ápr. 18. 23:32
 8/14 Pötyös Panni ***** válasza:

Van egy cigány mondás.Annak aki még nem ismeri:

Láttál te már vagy egyszer hegedűt te Bódis?

Már hogyne láttam volna, mikor még ettem is!

Jéé te Bódis! Hát nem egyík azt!

Innen húzzák, túltaszítsák, oszt olyan szépen szól..Hogy,hogy,hogy....

2013. ápr. 18. 23:37
 9/14 anonim ***** válasza:

Kedves Pöttyös Panni!

Én nem ismertem ezt a cigány mondást. Szerinted roma családnév... akkor mit kezdesz azzal a ténnyel, hogy Bécsben, 1643.03.12.-én kiadott regesztrában szerepel egy bizonyos Bódis György? - Volt akkor már családnevük a romáknak? Mit kezdesz azzal, hogy az 1715-ös és 20-as összeírások roskadoznak a Bódisoktól? - Ilyen sokan lettek volna a roma adózók akkoriban? A romák nagy részének itt még családneve sem volt, nemhogy letelepedett életmód mellett dolgozott és adózott volna! Érdemi reakció?

A gyengébbek kedvéért elárulom - azaz miattad, itt a becenév olyan kontextusban van használva, hogy az előző hozzászólok bizonyos személynevek becézett alakjaként próbálták belőni a Bódist, tehát valamilyen apanévből származtatják.

2013. ápr. 19. 08:05
 10/14 mustafa33 ***** válasza:
A gyengébbek kedvéért (panni) , a vezetéknév a becézett Boldizsárból lett. De a versben szereplő Bódis kimondottan becézett Boldizsár. A zenészeket, főleg a falusi prímásokat általában keresztnevükön, vagy ragadványnevükön ismerték (Bódi, Neti, Piku, Péló...) az országos esetleg világhírűeket teljes nevükön (Rácz pali, Rigó Jancsi, Fátyol Misi, Fodor Sándor - Neti). Amúgy a híres zenész família a Bódi név is az első becézett Boldizsár - Bódi után lett vezetéknév.
2013. ápr. 19. 22:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!