Ha nekem van egy unoka húgom akkor az én dédapám neki kije?
ez attól függ, hogy melyik szülői ághoz tartozik a Dédapád és az unokahúgod. Ha ugyanahhoz, akkor az ükapja. Ha nem, akkor az nagybátyja dédapja a megoldás.
Pl ha apukád nagyapjáról beszélünk és apukád testvérének lányáról, akkor ükapa a kapcsolat, de ha apukád nagyapjáról és az anyukád testvérének a lányáról, akkor a második eset van.
Itt mindenki jól elment a málnásba.. Tudni kéne, mi a déd- és ükapa. Egyszerű:
Az apám apja a nagyapám
Az apám nagyapja a dédapám
Az apám dédapja az ükapám
Az apám ükapja a szépapám
az apám szépapja az ősapám
Na most itt az a kérdés, hogy egy illetőnek van egy unokahúga és egy dédapja, akkor a dédapa kije az unokahúgnak.
Az unokahúg az illető egyik szülője testvérének a gyereke. Legyen mondjuk az apjáé!
Az illető apja testvérének ugyanaz az apja, mint az illetőé.
Vagyis az illető nagyapja és az unokahúg nagyapja ugyanaz a személy.
Ebből adódik, hogy az illető dédapja és az unokahúg dédapja is ugyanaz a személy.
Ez volt tehát akkor, ha az unokahúg az illető apja testvérének a gyereke.
Mi van akkor, ha az unokahúg az illető anyja testvérének a gyereke?
Ugyanez, kivéve azt, hogy az akkor a másik dédapa, az anyai ágon levő. Ugyanis elvileg van két dédapánk és két dédanyánk, ahogy két-két nagyapánk és nagyanyánk van. Mindkét szülőnktől tartozik hozzánk egy nagy, déd, ük.. stb. apánk és anyánk.
Szóval a válasz az, hogy a dédapám szintén dédapja az unokahúgomnak is. Bármelyik dédapámról is van szó.
Bocsánat, egy kis helyesbítést eszközölnék - bár amit írtam úgy is érthető, de talán félre is érthető.
A kérdéses mondat: "Az illető apja testvérének ugyanaz az apja, mint az illetőé."
Ezt erre módosítanám: Az illető apja testvérének ugyanaz az apja, mint az illető apjáé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!