Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Van törvényi akadálya, hogy...

Van törvényi akadálya, hogy valaki elvegye az apja nővérének az unokáját? 6 év a korkülönbség

Figyelt kérdés
2013. jan. 31. 14:49
1 2 3
 1/25 A kérdező kommentje:
Ezáltal a születendő gyermekük a saját anyjának másodunokatestvére is lesz? Ez tök érdekes :D
2013. jan. 31. 14:53
 2/25 anonim ***** válasza:
100%
Tehát magyarul az unokatestvére gyerekét venné el? Tudtommal ennek nincs akadálya, engedéllyel még az unokatestvérek is házasodhatnak, ennél távolabbi rokonok meg már anélkül is.
2013. jan. 31. 14:57
 3/25 A kérdező kommentje:
Én is úgy tudtam, mondjuk elég fura :)
2013. jan. 31. 14:59
 4/25 Golan Trevize ***** válasza:
100%

Nincs:

"8. § (1) Érvénytelen:

a) az egyenesági rokonok és

b) testvérek házassága, továbbá

c) a testvérnek testvére vér szerinti leszármazójával,

d) a házastársnak volt házastársa egyenesági rokonával, valamint

e) az örökbefogadónak az örökbefogadottal kötött házassága.

(2) A testvérnek testvére vér szerinti leszármazójával és a házastársnak volt házastársa egyenesági rokonával kötött házassága nem érvénytelen, ha a jegyző felmentést ad, akár a házasságkötés előtt, akár utóbb, a házasság fennállása alatt."

2013. jan. 31. 15:00
 5/25 anonim ***** válasza:
63%
Törvényi akadálya nincs, de ha a gyerek defektes lesz azon ne csodálkozzanak.
2013. jan. 31. 15:00
 6/25 Golan Trevize ***** válasza:
100%
Sőt, ezek szerint még unokatestvérek is köthetnek házasságot külön engedély kérése nélkül.
2013. jan. 31. 15:01
 7/25 anonim ***** válasza:
100%
Hát ja, furának fura :) Bár én nem tudom elképzeli a szituációt, pedig próbáltam :D De nekem csupa velem egyidős unokatesóm van, ezért elképzelhetetlen, hogy bármelyikük gyerekével összejöjjek valaha is, na meg az is, hogy bármelyik unokatesóm az én gyerekemmel jöjjön össze, hiszen 20-25 évvel idősebbek nála.
2013. jan. 31. 15:01
 8/25 anonim ***** válasza:
100%

Nincs törvényi akadálya. 1 unokatestvért is simán elvehetsz (ez esetben apád nővérének unokájának anyja), de ami durva, hogy apád is elvehetné (jegyzői engedéllyel) nővérének lányát vagy unokáját.

1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról

A házasság érvénytelensége

1. Érvénytelenségi okok

7. § (1)13 Érvénytelen a házasság, ha a felek valamelyikének korábbi házassága vagy bejegyzett élettársi kapcsolata fennáll. Érvénytelen a bejegyzett élettársi kapcsolat, ha a felek valamelyikének korábbi házassága vagy bejegyzett élettársi kapcsolata fennáll.

(2)14 Ha a korábbi házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat megszűnik, vagy azt érvénytelenné nyilvánítják, az újabb házasság vagy bejegyzett élettársi kapcsolat érvényessé válik.

8. § (1) Érvénytelen:

a) az egyenesági rokonok és

b) testvérek házassága, továbbá

c) a testvérnek testvére vér szerinti leszármazójával,

d) a házastársnak volt házastársa egyenesági rokonával, valamint

e) az örökbefogadónak az örökbefogadottal kötött házassága.

(2)15 A testvérnek testvére vér szerinti leszármazójával és a házastársnak volt házastársa egyenesági rokonával kötött házassága nem érvénytelen, ha a jegyző felmentést ad, akár a házasságkötés előtt, akár utóbb, a házasság fennállása alatt.

9. § (1)16 Érvénytelen annak a házassága, aki a házasság megkötésekor cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állott.

(2) A gondnokság alá helyezett házassága érvényessé válik, ha azt a gondnokság alá helyezésének megszüntetése után a házasság fennállása alatt nem támadja meg.

2013. jan. 31. 15:03
 9/25 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! :)
2013. jan. 31. 15:04
 10/25 A kérdező kommentje:
És 1952 előtt is így volt ez? :)
2013. jan. 31. 15:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!