Nemrég tudtam meg, hogy örökbe fogadtak a szüleim, zártan. Fel lehet e így is kutatni a biológiai szüleimet és ha igen akkor hogyan?
TIZENNÉGY... hányszor kell ezt a kérdést még helyre rakni itt???
De beteszem inkább az egészet, hagy szokják, akik lepontozzák azt, hogy egy embernek 18 éves kora előtt is vannak jogai...
Tájékoztatás a vér szerinti szülő adatairól
Az eljárás jogi alapja:
Csjt. 53/A. §, Gyer. 53. §
Hatáskör:
Városi Gyámhivatal
Illetékesség:
Kérelmező lakóhelye
Kérelem előterjesztésére jogosult:
14. évét betöltött örökbe fogadott gyermek, vagy örökbe fogadott nagykorú.
A kérelem benyújtásához nem kell a kiskorú törvényes képviselőjének hozzájárulása.
Eljárás menete:
1. Vizsgálat:
Gyermek érdekében áll-e a felvilágosítás, ehhez igénybe vehető a Szakszolgálat pszichológusa
2. Meghallgatás:
Ha még kiskorú az örökbefogadott: - a vér szerinti szülő(ke)t,
- örökbefogadót
Ha már nagykorú az örökbefogadott: - csak a vér szerinti szülő(ke)t
Nincs szükség a meghallgatásra, ha a vér szerinti szülő
cselekvőképtelen,
ismeretlen helyen távol van,
meghallgatása elháríthatatlan akadályba ütközik.
A tájékoztatást nem lehet engedélyezni, ha
a felvilágosítás nem áll a kiskorú érdekében,
különösen akkor, ha a szülő felügyeleti jogát a bíróság azért szüntette meg, mert a szülő magatartásával súlyosan sértette, vagy veszélyeztette a kiskorút, vagy szándékos bűncselekményt követett el a gyermek vagy testvérei ellen és ezért szabadságvesztésre ítélték.
Titkos örökbefogadás esetén a vér szerinti szülő sem a gyermekről, sem az örökbe fogadó szülő adatairól nem kaphat tájékoztatást!
Nem tudom hány éves vagy. Ha még kiskorú én várnék vele egy kicsit. A szüleid nem tudom miért nem mondták el, sokkal könnyebb úgy az egész, ha a gyereknek kiskora óta fokozatosan el van magyarázva. Én is örökbefogadott gyerek vagyok, mindig is tudtam róla. Talán a szüleid féltek vagy nem tudom, nem jól reagáltak az biztos. Ha még most tudtad meg hagy egy kis időt magadnak feldolgozni, a szüleiddel beszélgess, hogy miért nem mondták el.
12-13 évesen voltam kíváncsi a biológiai felmenőimre, akkor megbeszéltük csak akkor lehetséges ha nagyobb leszek, megértettem, és mire oda jutottam elszállt a kíváncsiság. 40 múltam, azóta sem jött elő.
#8-as, így van, meghallgatják, fontos a véleménye, de nem ő dönt, hanem a gyámhivatal, vagy értelemszerűen másodfokon a bíróság. (ez nincs odaírva, de általános szabály, hogy ha valaki nem fogadja el egy hivatal döntését, akkor a bíróságra mehet)... nem tudom, nyilván egy másik 74%-os fórumtárs idiótázott le oly kedvesen ennél a kérdésnél is,
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..
de szerintem nagyon fontos dolog annak tudatosítása, hogy a fiatalkorúaknak igenis vannak jogaik, nincsenek kiszolgáltatva a szüleik elveinek és akaratának, ha vér szerintiek, ha örökbefogadók, tök mindegy. (én is örökbefogadott vagyok egyébként:))
Annál a kérdésnél ugye azt kellett volna megérteni, hogy pl. hogy se abortuszra se terhesség kihordására nem kötelezhet szülő fiatalkorút hanem végső soron az ő döntése, itt meg azt, hogy a vér szerinti szüleitől való kapcsolattól sem tilthatja el. Ahol komoly kérdésben vita van a szülő és a fiatalkorú gyerek között, ott általában a gyámhivatal dönt mindkét fél meghallgatása után, és nem az van automatice - szerencsére - hogy "a szülőnek van igaza, és kész". Ilyen a terhesség, a pályaválasztás, az örökbefogadás és tsai... szóval általában a komoly dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!