Miért jöhettek el? Mi volt az oka?
Figyelt kérdés
Amatőrként foglalkozom a családfám kutatásával és nagyon sok olyan ágam van, akik nem törzsgyökeresek ott ahol laknak. Elvándoroltak Erélyből, a Felvidékről, a mai Magyarország északibb megyéiből stb. És nevük is a maguk mögött hagyott telepölésekre utal.
Miért hagytak ott mindent és vágtak bele az ismeretlenben? Mi volt az ok arra, hogy mondjuk az ember elhagyja Erdélyt vagy a Felvidéket és elköltözzön 3-400 km-re arrébb?
2012. dec. 9. 18:22
11/14 anonim válasza:
Ti hogy csináljátok a családfa kutatást? Én is elkezdtem, de megragadtam....
12/14 anonim válasza:
Ez engem is érdekelne.Én a gyerekemét csináltam meg egészen szépszülőkig, de ahol már kihaltak a nagyszülők és testvérek még addig sem.Nekem azt javasolták, hogy keressem fel a helyi plébániákat(Nálunk általában mindenki katolikus volt) és ott a nagykönyvben minden benne van,vagy ha még régebbre akarok visszamenni akkor a levéltárban tudok nyomozni.De ott hogyan? Az hogy működik? Fizetni kell? Mennyit?Én keresek, vagy a levéltáros keres? Tudom, hogy vannak akik JÓ PÉNZÉRT megcsinálják a családfát, de én szeretném csinálni, mert úgy az igazi! :)De hogyan?
13/14 anonim válasza:
Utolsó: először is írj össze mindent, amit tudsz. Nevek, születési idő, hely, házasságkötés helye, ideje. Ha ez megvan, menj el vele az anyakönyvvezetőhöz. Pl. Tegyük fel, hogy a nagyszülők neve és születési helye ismert. Tegyük fel, hogy a nagymama Kis Piroska és Aprajafalván született. Ez esetben fel kell keresni az aprajafalvi anyakönyvvezetőt, akitől meg kell kérdezni, megvan-e a születési anyakönyvi kivonata. 99%, hogy megvan, te kikéred, 2000 Ft-ba kerül. Rajta lesznek a mama szülei, ők vagy benne vannak még az állami anyakönyvezésben, mert 1895 után születtek, vagy már pont nincsenek és a plébániára kell menni, ez esetben nagyon hasznos, hogy tisztában vagy a vallásukkal. Először ezeket kell végigjárni, levéltárba csak akkor van értelme menni, ha már van valamilyen szintű ismeret a családról. Az interneten is érdemes szétnézni, főleg, ha ritka vagy különleges a családnév. Egyébként, ha beleveszed az utazásokat, a költségeket és a ráfordított idő, az a pénz, amit elkérnek egy családfáért már nem is tűnik olyan soknak. Persze klassz hobbi, de ha valakinek lövése sincs, hogy mi fán terem a levéltárazás és arra sem képes, hogy megnézze a MNL honlapját... Hát, annak nem javaslom, mert hamar meg fog akadni. 10 mp-es keresés a gugliban az, hogy milyen módszerekkel lehet családfát kutatni...
14/14 anonim válasza:
Köszi. Velem az a baj, hogy 35 éves létemre elég kései gyerek voltam és a szüleim többgyermekes családból származnak.Vagyis pl az én nagypapám(apám apja)1899-ben született és 1944-ben meghalt.Mostanra pedig sem apám sem egyik testvére sem él. :( Egyébként elég ritka a nevem, de mégis tudsz olyasmiben segíteni, hogy a neten hol?Mert a googlen már túl vagyok annyit sikerült kiderítenem, hogy ilyen nevűek többen éltek a mai szlovákia területén, ami konkrét egy kereskedő család családfájára bukkantam, de hogy ők a rokonaim e?Azt nem tudom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!