Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Miért jöhettek el? Mi volt az...

Miért jöhettek el? Mi volt az oka?

Figyelt kérdés

Amatőrként foglalkozom a családfám kutatásával és nagyon sok olyan ágam van, akik nem törzsgyökeresek ott ahol laknak. Elvándoroltak Erélyből, a Felvidékről, a mai Magyarország északibb megyéiből stb. És nevük is a maguk mögött hagyott telepölésekre utal.

Miért hagytak ott mindent és vágtak bele az ismeretlenben? Mi volt az ok arra, hogy mondjuk az ember elhagyja Erdélyt vagy a Felvidéket és elköltözzön 3-400 km-re arrébb?

2012. dec. 9. 18:22
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
81%

Attól függ, hogy mikor történt ez.

Trianon esetében elég nagy lehetett a vándorlás, például.

2012. dec. 9. 19:01
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Sok esetben a megélhetés miatt, a régi helyen elvesztették a megélhetést (adóságok), vagy túl sokan lettek egy területre, és odamentek, ahol hallottak jobb lehetöségröl. Esetleg vallási vagy nemzetiségi problémák is közrejátszhattak.
2012. dec. 9. 19:05
 3/14 anonim ***** válasza:
62%
Lehet az volt az okuk mint a maiaknak, hogy innen Mo.-ról elmennek...
2012. dec. 9. 19:10
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

folyamatosan vándorolnak az emberek,jobb életminőség reményében.

hol tartasz időben?

én is kutattam régebben,de megakadtam 1700as évek végénél.

2012. dec. 9. 19:22
 5/14 anonim ***** válasza:
A legtöbben a török idők végén költöztek, mert az ország közepe "kiürült" a harcok során, és jó feltételek mellett lehetett letelepedni - pl. jó minőségű alföldi termőföld, nagyobb méretű jobbágytelek, néhány éves adókedvezmény.
2012. dec. 9. 19:30
 6/14 anonim ***** válasza:
45%

Az előttem szólókkal egy kivételével (a 3.) egyetértek.

Lehetett még ok az elnéptelenedett települések újra életre kelése is.

lásd a Tirpákok Békésbe, majd a Nyírségbe való betelepítése.

Vagy Szilágyból Szabolcsba.

2012. dec. 10. 17:08
 7/14 mustafa33 ***** válasza:
Gyakran a földesurak is telepítettek egész falvakat az ország másik végén levő birtokaikra onnan ahol sok volt a jobbágyuk. Például az egyházi birtokokon belül, de más nagy földesurak is mint az Esterházyak vagy Széchenyiek vagy Drugethek. Az uradalmi személyzetet is gyakran hozták másik birtokukról, mint a szakácsokat, kertészeket, erdészeket, vadászokat.... Voltak mesterségek jellemzőek egy egy vidékre, ahonnan szívesen látták az áttelepülőt. A hivatalnokok, vasutasok, katonák, rendőrök, csendőrök, papok oda mentek ahová a hatóság helyezte őket, általában oda ahol ismeretlenek voltak (korupció ellenes intézkedés), a rendőrök, csendőrök, erdészek, vadőrök akkor is messzi vidékre lettek helyezve ha "tűzharcosok" voltak, azaz szolgálat teljesítése közben lelőttek valakit, ebben az esetben a személyük és családjuk védelme a boszzú elől volt az ok.
2012. dec. 12. 21:14
 8/14 anonim válasza:
A történelem folyamán sok családot egyik napról a másikra telepítettek ki a lakóhelyükről, de pl. az én nagyapám 50 éve "átnősült" az országon, 400km-re a lakhelyétől letelepedve.
2012. dec. 28. 23:26
 9/14 anonim ***** válasza:

En erdelyi vagyok, itt is elek, de nagyon sok ismerosom van, akik anno "kiszoktek". Most 24 eves vagyok, emlekszem, hogy gyerekkoromban Magyarorszag jelentette sokaknak az Amerikat. Nehany rokonom is kilogott, akkor meg nem lehetett szabadon jonni- menni, alnevvel, hamis utlevellel, stb kimentek, ott letelepedtek, mara csak latogatoba jonnek haza.

Jobb megelhetest remeltek, viszonylag konnyen, ugyanis a nyelvtudas az adott volt, akkor erre meg volt is esely, hogy megvalosuljon, mara ugy gondolom, hogy ez megvaltozott, semmivel sem konnyebb ott megelni, mint itthon. Ha valaki kulfoldre megy, akkor nem Magyarorszag a celpont.

2013. jan. 3. 12:25
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Amiért a mai napig elhagyják az emberek a saját országukat. A jobb élet reményében. Ha elég régire nyúlik vissza a családfád, akkor lehet betelepítés vagy lakosságcsere is az oka. Nekem az anyai ágam egyik fele német, a másik osztrák. Az apai egyik fele szlovák, a másik erdélyi... És még sok érdekes náció házasodott be... Nézz utána nagy betelepítési és betelepülési hullámoknak, talán egybevág néhány rokonod mozgásával és máris megvan a magyarázat.
2013. jan. 9. 17:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!