Miért jöhettek el? Mi volt az oka?
Amatőrként foglalkozom a családfám kutatásával és nagyon sok olyan ágam van, akik nem törzsgyökeresek ott ahol laknak. Elvándoroltak Erélyből, a Felvidékről, a mai Magyarország északibb megyéiből stb. És nevük is a maguk mögött hagyott telepölésekre utal.
Miért hagytak ott mindent és vágtak bele az ismeretlenben? Mi volt az ok arra, hogy mondjuk az ember elhagyja Erdélyt vagy a Felvidéket és elköltözzön 3-400 km-re arrébb?
Attól függ, hogy mikor történt ez.
Trianon esetében elég nagy lehetett a vándorlás, például.
folyamatosan vándorolnak az emberek,jobb életminőség reményében.
hol tartasz időben?
én is kutattam régebben,de megakadtam 1700as évek végénél.
Az előttem szólókkal egy kivételével (a 3.) egyetértek.
Lehetett még ok az elnéptelenedett települések újra életre kelése is.
lásd a Tirpákok Békésbe, majd a Nyírségbe való betelepítése.
Vagy Szilágyból Szabolcsba.
En erdelyi vagyok, itt is elek, de nagyon sok ismerosom van, akik anno "kiszoktek". Most 24 eves vagyok, emlekszem, hogy gyerekkoromban Magyarorszag jelentette sokaknak az Amerikat. Nehany rokonom is kilogott, akkor meg nem lehetett szabadon jonni- menni, alnevvel, hamis utlevellel, stb kimentek, ott letelepedtek, mara csak latogatoba jonnek haza.
Jobb megelhetest remeltek, viszonylag konnyen, ugyanis a nyelvtudas az adott volt, akkor erre meg volt is esely, hogy megvalosuljon, mara ugy gondolom, hogy ez megvaltozott, semmivel sem konnyebb ott megelni, mint itthon. Ha valaki kulfoldre megy, akkor nem Magyarorszag a celpont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!