Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Szlovákiában élő magyaroknak...

A Szlovákiában élő magyaroknak miért kell az -ová képzőt a vezetéknevükre rakni? (Kovácsová, Oláhová stb)

Figyelt kérdés
Az egyik ismerősöm Szlovákiai magyar, magyar suliba járt, magyarok a szülei stb. de még is Kovácsová a neve. És már másnál is észrevettem.
2012. aug. 24. 13:51
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
83%
Gondolom, hogy Szlovákosabb legyen vagy nem tudom. Régebben Magyarországon is sokan magyarosították a nevüket. Vagy másik nevet vettek fel. Pl.: Csermanek János---> Kádár János.
2012. aug. 24. 13:53
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

Úgy tudom, hogy az "ová" az a lánygyermek vezetékneve után kerül.

Pl. a napokban volt egy baleset, amit egy volt szlovák miniszter (Rezes) lánya követett el (Rezesová).

2012. aug. 24. 13:59
 3/20 anonim ***** válasza:
91%
A 2. jól írta, a nők kapják ajándékba az államtól 0. születésnapra a vezetéknevükhöz, ill. minden nőt így hívnak, a külföldieket is (Angelina Jolieová, Maria Šarapovová, amitől én a falra mászok), de aki igazolni tudja, hogy magyarok a felmenői, az már elintézheti, hogy hivatalosan is -ovámentes legyen a neve.
2012. aug. 24. 14:10
 4/20 anonim ***** válasza:
8%
Azért, mert a szlovák lányokat a férfias kinézetük miatt nehéz megkülönböztetni a kissé feminin szlovák férfiaktól, ezért a biztos azonosítás érdekében -ovázzák a nőket. Aztán ugyanezt a rendszert kiterjesztették a sokkal szebb magyar lányokra is.
2012. aug. 24. 14:38
 5/20 anonim ***** válasza:
64%

Utolsó,ez kicsit fura volt,amit írtál.

Én is szlovákiai magyar vagyok,de sosem gondolkodtam ezen,sose kérdeztem meg otthon.Itt a nőknek oda kell írni.

2012. aug. 24. 15:22
 6/20 anonim ***** válasza:
93%

A szlovák nyelvben meg van különböztetve a hímnem meg a nőnem. Ez nyelvtani okokból jön így ki.

A beszédben szintén van különbség (pl. "Üzletbe mentem"):

Išla som do obchodu – mondja a nő

Išiel som do obchodu – mondja a férfi

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nepszokas..

2012. aug. 24. 16:19
 7/20 anonim ***** válasza:
100%
mert különben nem lehetne nőnemben ragozni, és ez egy nyelvtani nemeket használó nyelvnél elég hülyén néz ki, kb, mintha angolul egy nőre mondanád, hogy "he is my sister".
2012. aug. 24. 22:29
 8/20 A kérdező kommentje:

Így már megvilágosodtam :)

Köszönöm a válaszokat, így már értem. És igen, lányok az ismerőseim.

2012. aug. 24. 22:37
 9/20 anonim ***** válasza:
100%
nem csak ott van így, van lettországi barátnőm és náluk is így van, a híres embereket is átnevezik :)
2012. aug. 25. 01:44
 10/20 anonim ***** válasza:
Minden szlav nyelvet beszelo orszagban ova kepzot kapnak a lanyok.
2012. aug. 25. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!