A Szlovákiában élő magyaroknak miért kell az -ová képzőt a vezetéknevükre rakni? (Kovácsová, Oláhová stb)
Figyelt kérdés
Az egyik ismerősöm Szlovákiai magyar, magyar suliba járt, magyarok a szülei stb. de még is Kovácsová a neve. És már másnál is észrevettem.2012. aug. 24. 13:51
1/20 anonim válasza:
Gondolom, hogy Szlovákosabb legyen vagy nem tudom. Régebben Magyarországon is sokan magyarosították a nevüket. Vagy másik nevet vettek fel. Pl.: Csermanek János---> Kádár János.
2/20 anonim válasza:
Úgy tudom, hogy az "ová" az a lánygyermek vezetékneve után kerül.
Pl. a napokban volt egy baleset, amit egy volt szlovák miniszter (Rezes) lánya követett el (Rezesová).
3/20 anonim válasza:
A 2. jól írta, a nők kapják ajándékba az államtól 0. születésnapra a vezetéknevükhöz, ill. minden nőt így hívnak, a külföldieket is (Angelina Jolieová, Maria Šarapovová, amitől én a falra mászok), de aki igazolni tudja, hogy magyarok a felmenői, az már elintézheti, hogy hivatalosan is -ovámentes legyen a neve.
4/20 anonim válasza:
Azért, mert a szlovák lányokat a férfias kinézetük miatt nehéz megkülönböztetni a kissé feminin szlovák férfiaktól, ezért a biztos azonosítás érdekében -ovázzák a nőket. Aztán ugyanezt a rendszert kiterjesztették a sokkal szebb magyar lányokra is.
5/20 anonim válasza:
Utolsó,ez kicsit fura volt,amit írtál.
Én is szlovákiai magyar vagyok,de sosem gondolkodtam ezen,sose kérdeztem meg otthon.Itt a nőknek oda kell írni.
6/20 anonim válasza:
A szlovák nyelvben meg van különböztetve a hímnem meg a nőnem. Ez nyelvtani okokból jön így ki.
A beszédben szintén van különbség (pl. "Üzletbe mentem"):
Išla som do obchodu – mondja a nő
Išiel som do obchodu – mondja a férfi
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nepszokas..
7/20 anonim válasza:
mert különben nem lehetne nőnemben ragozni, és ez egy nyelvtani nemeket használó nyelvnél elég hülyén néz ki, kb, mintha angolul egy nőre mondanád, hogy "he is my sister".
8/20 A kérdező kommentje:
Így már megvilágosodtam :)
Köszönöm a válaszokat, így már értem. És igen, lányok az ismerőseim.
2012. aug. 24. 22:37
9/20 anonim válasza:
nem csak ott van így, van lettországi barátnőm és náluk is így van, a híres embereket is átnevezik :)
10/20 anonim válasza:
Minden szlav nyelvet beszelo orszagban ova kepzot kapnak a lanyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!