Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogy van ez? Hogy lehet az...

Hogy van ez? Hogy lehet az anya vezetékneve ugyan az mint a gyereké? Talán "törvénytelen" gyerek volt?

Figyelt kérdés

A familysearch.org oldalon megtaláltam a dédapámat,legalábbis sok minden stimmel. 1889-ben született(a hónapot,napot nem tudom,ott szept 18 szerepel). A város is oké,mert nagyanyám a szomszéd faluban lakott.

De az apja neve nincs feltüntetve,az anyja vezetékneve pedig ugyan az mint az övé!

2012. aug. 10. 23:58
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
89%
Kérdező: valószínű igen, házasságon kívül. Az is lehet hogy egy nős embertől született, és azért titkolták.
2012. aug. 11. 00:56
 12/19 anonim ***** válasza:
75%

Gondolom, ez akkor nagyon kínos volt... A lány "megesett", a fiú elszaladt, nem vette feleségül gyorsan, hogy még törvényes legyen a gyerek. Olyan meg nem volt, hogy "a párom", "az élettársam". Kész, egyedül maradt a lány, szégyenben... Szegényke. Nagyon nagy teher volt ez akkor, 1889-ben. Az egész család szégyenben maradt a városban.

Épp olvasom Szabó Magda Régimódi történetét, de ott gyorsan elveszi a fiú a lányt (ezek Szabó Madga nagyszülei), viszont a lány anyukájától a plébános elvesz valami tisztséget, ja, az adománygyűjtést, mert hát a hívek nem adakoznak egy megesett lány anyjának... Ilyen világ volt..

2012. aug. 11. 00:58
 13/19 A kérdező kommentje:

Találtam még egy érdekességet,dédapám anyjának a nevével.

Nevezzük Kis Annának. Rákerestem hogy ezzel a névvel mit találok,és kiadta hogy volt neki egy gyereke akit "Nagy Jánosnak hívtak,és neki az apja "Nagy József" volt.

Nagy János 1878-ban született. Az érdekes az hogy én úgy tudom hogy "Nagy nevű" rokonunk mai napig van pont nagymamám révén!

2012. aug. 11. 01:08
 14/19 anonim ***** válasza:
89%
Tehát volt egy idősebb féltestvér, aki még házasságban született, aztán apuka meghalt, és lett egy szerelemgyerek? Esestleg apuka megvolt, de nem tőle volt a gyerek, és ezért nem is adta a nevét...?
2012. aug. 11. 01:11
 15/19 A kérdező kommentje:
Én is ezeket gondolom!:) Bár lehet hogy semmi köze hozzá,mármint "Nagyékhoz". De nem hiszem hogy puszta véletlen hogy nagyanyám emlegetett ilyen nevű rokonokat,még ha nem is nagyon tartotta velük a kapcsolatot. Én meg főleg nem,de ismert egy pár ilyen nevűt.
2012. aug. 11. 01:25
 16/19 anonim ***** válasza:
91%

Családkutatás közben többször lehet találkozni olyannal, hogy egy nönek lesz egy gyereke, akinek nincs feltüntetve az apja. Ilyenkor az apa nem volt házastársa az anyának.

Lányok esetében töbször lehetett az eredeti anyakönyvi lapon olyan bejegyzést találni, hogy az apa késöbb elvette a lányt és a gyereket törvényesittette. Viszont igen sok esetben a gyerek apja nem lett ismert, és igy az anyja vezetéknevét használta egész életében.

Lehetséges olyan, hogy a lány késöbb férjhez ment és a többi gyerek igy már törvényesen született (más néven), de olyan is elöfordult, hogy az özvegy nönek lett gyereke, aki természetesen ebben az esetben is törvénytelen, és az anyja vezetéknevét kapta.

2012. aug. 11. 08:04
 17/19 anonim ***** válasza:
80%

Csak mellékesen jegyzem meg a gyakori neveknél nem kizárt hogy egyszerűen ugyan az volt az apa és anya családi neve is!

Nagy, Kis, Szabó stb annyira gyakoriak hogy szerintem simán lehet :)

Aztán persze furcsálkodunk hogy miért "ugyan az" a gyerek neve is. :))

Persze hogy itt is ez volt-e azt nem tudom de ötletnek bedobtam.

És a pontozás: én spec idegbajt kapok hogy mindenkit a "százalékán" kell szólítani mert még a becenévként megadott GYK-s nevét is elrejti! Azért ennyire ne féljünk a nagy testvértől!! Vagy nem tudom miért rejtegetik...

2012. aug. 11. 08:29
 18/19 anonim ***** válasza:
89%

Nem olvastam végig a kommenteket, simán lehet, hogy házasságon kívüli gyerek volt.

Nekem a nagyim és a testvére mindketten házasságon kívül születtek, mindketten más apától. A dédim már akkor sem volt szívbajos (az 1900as évek eleje) és apasági pert indított, akkor nem volt divat, de ő megcsinálta...és nyert.Gyerekkoromban én azt nem értettem, hogy miért más a vezetéknevük, mert úgy gondoltam, mivel "nincs" apja a nagyinak, a dédi vezetéknevét kellene viselnie. De megkérdezni sosem merten, én a régi családi papírokat nyálaztam át.

2012. aug. 11. 16:02
 19/19 anonim ***** válasza:
28%
Egyik ismerősömnek pl azért, mert az apa-anya aktus meg volt, de apuka anyukája jól bekavart, és szétváltak, főleg, hogy két országban laktak külön, ezért a nevére sem tudta venni, mert egy ideig nem is tudta, hogy van, mikor minden kiderült, már rég késő volt. :O
2013. okt. 26. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!