Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Honnan tudnám előkeríteni a...

Honnan tudnám előkeríteni a lányom tandíjára a pénzt?

Figyelt kérdés
Minimálbérért dolgozok (pincérként), van pénzügy-számviteli végzettségem is, de még egyszerűen sehol nem találtam vele munkát (mivel mindenhová csak gyakorlattal vesznek fel, én pedig másfél éve szereztem a képesítést). Kb. 30 ezer ft-ot kellene eltenni havonta, hogy kijöjjön egy félévre az összeg. Minimálbérből még megélni is szűkös, nem hogy félretenni. Az apja kijelentette, hogy (mivel a lány nem azt szeretne tanulni, amit ő elgondolt neki) nem hajlandó semmiféle többlettel támogatni ezt a gyerektartáson kívül. Gondolkoztam azon, hogy kimennék külföldre egy félévre vagy egy évre, abból tudnék eltenni valamennyit legalább. De azért 19 évesen nem is hagynám magára szívesen. Ti mit tennétek?
2012. jún. 27. 16:08
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
55%
19 évesen én már önállóan háztartást vezettem és dolgoztam az albérletem fenntartásáért. Miért ne hagynád magára? Nyáron dolgozik a Leányzó?
2012. jún. 27. 16:10
 2/15 anonim ***** válasza:
63%

1. Nyugodtan magára hagyhatod, felnőtt ember.

2. Attól még, hogy az apja fizetni nem akar erre, gondolom lakhatna esetleg nála, nem?

2012. jún. 27. 16:12
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Megbeszélném vele a helyzetet és ösztönözném arra, hogy tanuljon/érettségizzen úgy, hogy felvegyék államilag támogatott szakra.

Nekem mindként szülőm dolgozik és együtt vannak, de nem tudták volna állni a tandíjamat, ezért nem is engedték, hogy költségtérítéses szakot jelöljek meg. Úgy voltunk vele, hogyha nem vesznek fel, akkor ráhasalok a nyelvtanulásra, nyelvvizsgázok másból is, nem csak angolból és elmegyek külföldre dolgozni, úgy is ezt szerettem volna, aztán egy év múlva ismét jelentkezek.

Lehet, hogy félre tudsz tenni valamennyit egy félévi munkából, de azt ne felejtsd el, hogy 3-4, vagy akár 6 évig kőkemény pénzeket kell kicsengetned határidőre és ezt mindig elő kell teremtened! Ha végképp nem megy, akkor diákhitel, de......

2012. jún. 27. 16:13
 4/15 anonim ***** válasza:
69%
1 évesen én is bérelt lakásban éltem a párommal, dolgoztunk, én tanultam mellette, önellátóak voltunk. Emellett ott a nyári munka lehetősége és egyre többen dolgoznak suli mellett is év közben, mert nincs mindenkinek olyan szülői háttere, hogy abból kijöjjön a tandíj is.
2012. jún. 27. 16:14
 5/15 anonim ***** válasza:
53%
19 természetesen, nem 1
2012. jún. 27. 16:14
 6/15 anonim ***** válasza:
68%

És a lányod miért nem tud dolgozni?

Én 19 évesen mentem egyetemre, és nyári diákmunkából összegyűjtöttem 200 ezer forintot ami elég volt az első évre, úgy, hogy mellette kolit fizettem és egyéb kiadásaim is voltak. Pl 100 volt a laptopom. Második félévben meg kaptam az ösztöndíjat.

23/L

2012. jún. 27. 16:16
 7/15 A kérdező kommentje:
Dolgozni fog július közepétől, de abból max. 2 havi fog kijönni, de egyébként is kelleni fog még másra (utazási költségre, tankönyvekre, stb). Sajnos ebben az évben szinte minden szakon jelentősen lecsökkentették az államilag finanszírozott helyeket, így nagyon nehéz bekerülni. A suli mellett sokat fog utazni (nem lesz koleszos, albérletes egyelőre, de legalább ennyivel is kevesebb a költség), dolgozni emellett biztos, hogy nem lenne ideje. Nyilván régebben már sokan fenntartották magukat ennyi idősen (én is 18 éves koromtól kezdve), de azért ma más világ van. De ha más megoldás nem marad, így lesz.
2012. jún. 27. 16:19
 8/15 anonim ***** válasza:
nem jártam egyetemre/főiskolára, de ott nem lehet halasztani egy évet, ha felvettek? addig dolgozhatna. VAgy már be kell fizetni a tandíjat? bocs, ha butaságot kérdezek, de mintha hallottam volna valami hasonlót.
2012. jún. 27. 16:34
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

Van részletfizetési lehetőség általában, illetve dolgozhat suli mellett, nyáron, halaszthat fél évet, kimehet dolgozni külföldre, stb stb.

Ne haragudj, de erre előbb is gondolhattatok volna! Én nem akarok elítélni senkit, de gyakorlatilag minden lehetőséget kilőttél. Akkor amikor megjelöltétek a költséges szakokat ezen miért nem gondolkoztatok el? Vagy nem megy főiskolára, újraérettségizik, szintemelőt tesz, nyelvvizsgát csinál, vagy egy okj-s képzést, hogy legyen pluszpontja és felvegyék államira, vagy felveszi a diákhitelt és jópár milla minusszal kezdi az életét, vagy te gebedsz meg a melóban, vagy ő a tanulás melletti munkában. Azért annyira drasztikusan nem csökkentették az állami helyeket, hogy ne lehessen jó tanulással sehova bekerülni.

Az nem oldaná meg a helyzetet, ha te elmész néhány hónapra külföldre. Egy-két félév tisztázva, node a többivel mi lesz?

2012. jún. 27. 16:45
 10/15 anonim ***** válasza:
72%

Ha nem telik rá inkább nem mennyen, idén egyetemre. Csináljon emelt érettségit, nyelvvizsgát és jövőre felveszik államira. Vagy ez melyik iskola?

Államin mivel nem kell tandíjat fizetni második félévtől az ösztöndíjból,bursa hungaricaból és a szociálisból az egyetem költségeinek nagy része finanszírozható, és neki sem kellene suli mellett tanulni.

2012. jún. 27. 17:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!