Vannnak itt nemesi családból származók?
"Azér érdekes, hogy itt szinte már mindenkinek van nemes őse, furcsa mikor a mindenkori magyar lakosság csak 4-5 százalékát tették ki a nemesek."
Mivel akkor se volt, meg ma sincs kasztrendszer, gyakorlatilag bárkinek lehet bármilyen, így nemes őse is, az a kérdés milyen távoli és mennyire valós.
Egyébként az a 4-5% legalább a duplája.
hát ő nekem a papámnak a nemtudom kije volt egy grófnő: Szél Katalin. Így anyukámék a rátóti kastélyban éltek de elvették tőlük -.- Kb 1968-ba. ez volt az : [link]
szép szerintem :) de csak pár évet laktak ott. és rokoné volt ezért élhettek benne
Anyai ágról nagyapám hétszilvafás nemes (Borász) Mádon tevékenykedtek. Majd később Miskolcon a háború után. Nagyanyámon nincs mit fényezni paraszt volt. 92 évesen halt meg, egyedül felépített 3 házat meg felnevelt vagy 10 gyereket. Ennek megfelelően nem igazán lehetett vele vitázni vagy az van amit ő mond vagy semmi más :D. Anyám kiköpött mása, 20 évég még beszélni sem voltak hajlandóak egymással.
Nagyanyám háború után járt takarítani gazdagokhoz Miskolcra, nem nemsesekhez (zsidók) akinek hátszele az új rendszer volt. Atya úr isten de tudta őket szidni :D.
Oda adták neki az üres tejfölös köcsögöt hogy törölje ki kenyérrel az a vacsora, ők meg dőzsöltek.
Apai ágról, Déd, szép, Ük stb. Mind mind Kovácsmesterek voltak, ráadásul Cipszerek (Némat ajkú, felvidéki, magyar szászok 11.sz óta) Dédapámnak összejött az élet, és eléggé nagy cége volt. Sok alkalmazott stb. Neki volt 7 gyereke köztük nagyapám is. Mivel volt pénz vett egy Kúriát, a fiait meg egyetemen taníttatta. Sok festő/mérnök/grafikus/orvos lett. Köztük a SOTE volt igazgatója vagy 30 évig. Nagyapám mérnök volt. Régi rendszer kedvezett neki, nem volt burzsuj, háború előtt, így ívelt a pályája fölfelé. Én egy Állami cégnek volt Igazgatója, Vas-műszaki áruházlánc. Nagyon szigorú német precizitás megtestesítője volt, Német szlovák magyar folyékonyan+még egy kis lengyel is. Ja és nem volt pártag.. Bejárta ázsiát stb.
A törés itt jön felesége meghalt, majd újra házasodott. A mostoha nagyanyám utálta fateromat, testvérét részesítette előnyben. Így faterom bentlakásos suliban tanult, stb. Testvére pedig diplomát szerzett stb. Nagypapám 86-ban elhunyt Mostohára vándorolt a teljes vagyon, ő elherdálta. 200 éves bútorokat, festményeket, nyaralót stb. A kegyelemdöfés az volt hogy az egyházra hagyta a Győr belvárosában lévő X+3 szobás lakást, és beköltözök "egyházi" öregek otthonába. Fateromék soha nem voltak túl vallásosak, de ezek után még inkább utálatukat fejezték ki. Mostoha nagyanyám temetésén, (katolikus) az egyház mosta kezeit:"nem fedezi a temetés költségeit" a 70+millás lakás. Temetés után "pénzéhesebb" báty megígérte a papnak pereskedni fog... (pereskedik a mai napig is) Egyébként a apám testvére a mai napig, egy parkácsáruházlánc Magyarországi területi igazgatója. Apám meg MÁV-os lett.. Ott meg Állomás Főnöki poz. vitte. Mostoha temetése óta még egy telefon sem fordult elő köztük.
De egyébként nem szégyenlem de nem kell már senki pénze sem..
Én is mérnök lettem.. stb.
Ja és még valami. Igaza volt itt valakinek a
"parasztok teremnek, nemesnek születni kell" Neveltetésen, beszédben, meg a jó ég tudja a kiálláson is látszik hogy nem a "köz" néphez tartozik. Mi laktunk falunk is, és el kell mondjam volt kertünk, volt benne burgonya stb... De a szomszédok csak nézetek... há tyuk mér nincs az udvaron?
Arról nem is beszélve hogy, nem tetszett sok embernek hogy Muterom soha nem pletykált, ha valaki meg nagy elánnal mesélte az orbitális hülyeséget, azt meg kerek perec elmondta tisztán a véleményét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!