Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Nálatok a nagyapát papának...

Nálatok a nagyapát papának vagy tatának hívjátok?

Figyelt kérdés
Nálunk tatázunk (Békés megye). 22 éves koromig nem is hallottam a papáról. Hirtelen azt se tudtam hogy mi az, ki az. Nálatok hogy van ez?

2012. ápr. 11. 23:12
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
Ja és Komárom-Esztergom megye.
2012. ápr. 12. 10:06
 32/43 anonim ***** válasza:

Papának és mamának, hívom a nagyszüleim, anyám és apám a szüleim. Van aki a szüleit hívja mamának és papának.

A tata az én olvasatomban sértő, csak akkor használom idősekre, ha kötekednek:vén tata.

Baranya m.

2012. ápr. 12. 10:40
 33/43 anonim ***** válasza:

Nagymama/nagyi/nagyanyó, nagypapa/nagypapi (esetleg nagypipi de ezt úgy 5-6 évesen abbahagytam :) )

Kiskoromban a szüleimet hívtam mamának, papának (iskolában szoktam át az anyu, apura, mert mindenki azt hitte a nagyszüleimről beszélek).

Veszprém megye

2012. ápr. 12. 11:24
 34/43 anonim ***** válasza:

Vajdaság: a nagyszülők tata és mama vagy nagyi, a papa inkább kisgyerekeknek szánt ennivaló :)

Néha vezetés közben én is mondom halkan pejoratív értelemben, hogy "tata, ha nem tudsz vezetni, miért ülsz kocsiba..." - pl. ha nagyon lassan hajt, és én meg sietnék... :)

2012. ápr. 12. 13:10
 35/43 anonim ***** válasza:

Tatának hívom, nem is jönne az a számra, hogy papa! :)

Pest megye

2012. ápr. 12. 16:25
 36/43 anonim ***** válasza:

Nálunk a tata kimondottan inkább pejoratív értelemben jelenti az idős bácsikat.

Nagypapának vagy Nagypapinak hívjuk őt, esetleg csak röviden Papinak.

2012. ápr. 12. 18:04
 37/43 anonim ***** válasza:
Ja és Budapest.
2012. ápr. 12. 18:04
 38/43 anonim ***** válasza:
papa , ez nem megyei/területi megszólítás, inkább családi "hagyomány" útján terjed hol hogy szólítják
2012. ápr. 16. 16:27
 39/43 anonim ***** válasza:
papa (Zala megye)
2012. ápr. 28. 15:29
 40/43 anonim válasza:
A tata valóban kicsit gúnyolódó (sok viccben is előfordul) bár ettől eltekintve én mindig Tatának hívom őket. Pest megyében lakom. Egyébként ez csak családtól függ, minden családban máshogy van. Ha mások előtt beszélek róla papának hívom, mert errefelé az gyakoribb. Egyébként a p zöngés párja a t-nek , ezért van ez a két fajta megfogalmazás..
2012. máj. 3. 12:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!