Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogyan vegyük rá, hogy menjen...

Hogyan vegyük rá, hogy menjen orvoshoz?

Figyelt kérdés
Apám alkoholista. Volt elvonón, kétszer is, a siker viszont csak ideig-óráig tartott. Ha valami kis probléma felmerül azonnal alkoholba merül, annak ellenére, hogy az orvosa megmondta: már egy korty se mehetne le a torkán ha élni akar. Most oda jutottunk, hogy tegnapelőtt ivászat után elment vagy elhalványodott a látása, és mozogni is alig tudott, mintha lebénult volna. Orvosról hallani sem akart, pedig még a kishugom is sírva kérlelte. Azzal érvelt, hogy nincs pénz orvosra (ami mondjuk igaz is, de lehet kérni valakitől, nem ez a gond), meg hogy ő tudja mikor kell orvoshoz menni, és úgy érzi hogy mindjárt jobban van. Tegnapra valóban jobban is lett, de ma ismét ivott és megint előjöttek a szindrómák. Mit csináljak, hogyan vegyük rá arra, hogy elvihessük orvoshoz?
2012. ápr. 9. 14:46
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Már bocsi, de elég érdekes rokonok/ismerősök azok, akik piával kínálnak egy alkoholistát, főleg, hogy megmondta a doki, hogy nem ihat."

Nem úgy kell minden alkoholistát elképzelni, hogy beesik az ajtón és remeg a pohárért. Ez nem ilyen egyszerű.

Apám 5 éve halt meg, több évtizedes masszív ivás után. Már azelőtt 10 éve azt mondta neki, hogy tulajdonképpen már nem sokat tehet, kb. 10 éve van hátra, akkor is, ha teljesen abbahagyja a piálást. Szóval a dokinak bejött (nyilván elég jól feltárt orvosilag az alkoholizmus lefolyása). Persze nem is hagyta abba, bár nem ivott annyit. Őt sem úgy kell elképzelni, hogy minden nap részeg volt, csak éppen a döntő folyadékbevitel a sörre és a fröccsre korlátozódott.

Szerencsére nekem nem kellett minden nap ezzel szembesülnöm, mert anyám "idejében" elvált tőle, hétvégi apukának egyébként pedig nem volt rossz (mármint számomra, mert sokkal több mindent megengedett).

"Természetesen" - mint csaknem minden alkoholista - dohányzott is.

Az utolsó hónapokban a kórházban bevallotta a húgomnak, hogy igazam volt, amikor azzal "cseszegettem", hogy le kéne állnia, de a tesóm megkért, hogy ne vegyek verbális elégtételt ezért.

Sosem láthatta a halála után két, ill. négy évre megszülető unokáit.

Ebbe talán belegondolhatna minden alkoholista. Bele is gondol a legtöbb, de akkor, AMIKOR MÁR KÉSŐ.

:(

2012. ápr. 12. 17:21
 12/14 A kérdező kommentje:
Részvétem. Hány évesen halt meg? Sokat szenvedett előtte? Én nagyon féltem őt a haláltól.... :(
2012. ápr. 13. 12:21
 13/14 anonim ***** válasza:
54. "Klasszikus" szenvedései - tudtommal - nem voltak, persze nyilván voltak fájdalmai, különösen az utolsó 1-2 évben, amikor látványosan is megromlott az erőnléte.
2012. ápr. 14. 12:07
 14/14 anonim válasza:
Az én szüleim is alkoholisták voltak, már egyik sem él. A tünetei apukádnak, arra hasonlítanak, amikor az apukám egyik napról a másikra "meghülyült". Előtte az ivás ellenére dolgozott, észnél volt. Úgy kezdődött, hogy összeesett az utcán, mintha lebénult volna. Azt mondták, hogy a központi idegrendszere a sok pia miatt leépült. Ezután már nem tudott többé dolgozni, mindent elfelejtett, teljesen lecsúszott, sajnos olyan volt, mint egy hajléktalan (de volt hol laknia). Aztán rákban meghalt, erre kb. 10 évre. Soha nem gondolt elvonóra. Ma már tudom, hogy depressziós is volt (mint sok alkoholista). Apukádat kényszeríteni nem tudja senki sem, mert ezt neki kell eldöntenie! A másik (pozitív) példa a férjem, ő is alkoholista, de már 8 éve nem ivott egy kortyot sem. Neki is időbe telt míg belátta, hogy alkohol problémái vannak. Én hiába könyörögtem, hogy ne igyon, nem fogta fel, hogy gondok lennének. Aztán jött a felismerés részéről, akkor egy ideig sikertelenül próbálkozott leszokni. Neki az anonim alkoholisták segítettek, pár foglalkozáson volt csak, de sikerült abbahagynia. Tudja, hogy mindig alkoholista marad, és ezért soha nem ihat egy kortyot sem. Van egy barátja, ő is alkoholista, nagyon durván iszik, durvábban, mint akár a férjem, akár a szüleim valaha is! Neki egyelőre sajna nem sikerül, pedig a családja is nagyon szeretené, a férjem is próbál neki segíteni, hiába! Szóval a lényeg, hogy a két út közül nyilván valamelyik lesz a te apukádnál is, de te semmit nem tehetsz ez ügyben. Csak apukád döntheti el, hogy leszokik! Max., ha már eldöntötte, hogy megpróbál leszokni, akkor tudsz neki segíteni, de a legtöbb alkoholista azt gondolja, hogy neki nincs is problémája, első lépés, amikor ezt belátják! Nagyon sajnállak, de nem tehetsz semmit!
2012. ápr. 29. 01:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!