Jól látom a helyzetet?
Lehet, ha mástól hallja anyám, akkor elfogadja és azt mondja, hogy van benne valami. Tőlem nem, mert én a fia vagyok, közeli családtag és én csak okoskodom meg a pofám jár.
19 éves az öcsém, 15 éve költöztünk vissza nagyszüleinkhez. Élete 3/4 részét egy olyan szobában töltötte édesanyámmal, ahol soha nem kellett elpakolni, mindig úszott a szoba... nehéz is lehet úgy rendre inteni, vagy nevelni egy gyereket, ha mi saját magunk sem tartjuk be az együttélés alapvető szabályait. Szóval mindent szabadott, semmiért nem járt bűntetés... ha mi szóltunk legkisebb öcsémnek dolgokért, hogy ezt ne csináld, mi lettünk csitítva... Anyám szerint mindenki csak okoskodik, de az fel sem merül benne, hogy nyakig benne van abban, ami most a legkisebbik fia körül zajlik. 15 év 'mindent szabad', 'nem kell elpakolni' élet után el lehet magyarázni egy 19 éves embernek, hogy rosszul csinálod a dolgaidat? El lehet magyarázni anyámnak, hogy most az üt vissza, amit elmulasztott? Én miért látom, amit ő nem? Azt tudom, hogy nem látja, mert ha látná, akkor ez nem történne most velünk és minden rendben haladna a maga utján. Rosszul látom? Mit gondoltok? (Nem arra vagyok kíváncsi, hogy nekünk, nagyobb tesóknak kellett volna elkapni és megnevelni öcsénket... mert minket pont azért röhög/röhögött ki, mert mindent szabadott, anyám züllesztette le ilyen nevetségesre a helyzetet, hogy nem tudunk hatni öcsénkre. Egy bohóc szintjére lettünk degradálva, akik mindig csak mondják, hogy ezt nem szabad, azt nem szabad...). Öcsémben nincs szégyenérzet, nincs megbánás, se belátás... mit gondoltok, van köze ahhoz, hogy így lett "nevelve"? Ilyen helyzetben ki a hibás? Én úgy gondolom, hogy a szülő, aki nem veszi a fáradtságot, hogy akár csak egyszer is rászóljon a gyermekére! Apró dolognak tűnik a rendrakás, apró dolognak tűnik a fegyelmezés... de majd ő is azt adja tovább a gyerekének, amit megtanult (vagy amit nem, és ez a rosszabb).
Anyád a hibás, igen. Ha erősebb vagy az öcsédnél, azt javaslom gyepáld el. Minden egyes alkalomkor, mikor szólsz neki, h pakolni kéne és flegmán válaszol. Ebből tud csak tanulni, szép szóból nem. Hiába mondanátok el neki, hogy ha netán albérletbe kerül másokkal, ők ugyan nem fogják tolerálni a kuplerájt és nem is fognak helyette takarítani.
Ha nem hat semmi, ne törődj vele, amúgy vele laksz? Ha tervezed az elköltözést akkor ne foglalkozz különösebben a problémával, majd ha nem leszel itt nem kell látnod.
Köszönöm a választ! 100%-ra értékeltem.
A baj ott van, hogy ilyen testi ráhatást nem akarok alkalmazni, mert eldurvulhat. Néhány éve történt, éjfél elmúlt, aztán az én szobámban tv-zett öcsém. Szóltam neki, hogy kapcsolja le, reggel nekem meló van... na ő ezt a kérést figyelembe sem vette és nézte tovább, meg röhögött. Mondanom sem kell, hogy így nem lehet nyugodtan aludni. Többszöri felszólítás után megpróbáltam kitessékelni a saját szobámból de ellenállt, dulakodtunk, leesett a szemüvege és el is törött. Persze ki volt a hibás anyám szerint? Én. Itt ez így működik, akármit csinál, jaj szegény gyerek... akkor is én voltam a rossz. Anyám azzal jött, hogy neki reggel menni kell dolgozni, ő erre nem kíváncsi, elege van (az őt nem érdekelte, hogy nekem is dolgoznom kell mennem és nem tudok aludni). Ilyen és ehhez hasonló helyzetek normáltalan kezelése miatt vannak problémák. Mintha nem is ezen a bolygón élne néhány családtagom.
Sajnos egyelőre nem tudok még elköltözni, pedig régóta érne már. Tönkretesznek előbb-utóbb.
Nálunk is ez a helyzet csak nekem fiatalabb az öcsém.
Egy ilyen 15 éves gyerek azt hiszi milyen "nagy fiú"
Csak egyszer kell neki megmutatni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!