Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Lehet ugyanazt a nevet adni...

Lehet ugyanazt a nevet adni egy gyermeknek, ha már volt olyan nevű gyermeke a szülőknek, de meghalt?

Figyelt kérdés
Családfát kutatok, elakadtam. Azt gondoltam, megtaláltam a dédszüleim házasságkötési iratát, de valami nem stimmel. A talált párnak elhunyt egy Ferenc nevű fiuk csecsemőként (a halotti anyakönyveket is átnéztem). Ám a nagypapámnak van egy Ferenc nevű öccse. És azon gondolkodom, lehetséges-e, hogy ha korábban volt egy Ferenc nevű gyermekük, aki 2 naposan elhunyt, akkor egy utána született fiuknak adhatták-e ugyanazt a keresztnevet?
2012. ápr. 4. 16:33
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Lehet, de nem etikus. Akaratlanul is a meghaltra emlékezteti a szülőket. Tudom, sokan ezért adják, de szegény gyerekkel mekkora kibszás már.

Istvánka, a halott bátyád után neveztünk el. Hát, kösz.

2012. ápr. 4. 19:27
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

Ez a mai nézöpont, régebben nem igy gondolkodtak az emberek. A gyereket NEM a halott testvére után nevezték el, hanem mindet pl. a nagyapja, keresztapja, stb után.

A meghalt gyereket meg ugyan meggyászolták, de akkoriban sokkal kevésbé viselte meg öket, ha meghalt a gyerek. A legtöbb gyerek ugyanis (legalább a fele) meghalt 2 éves kora elött, ezért ezt félig-meddig természetesnek tartották.

2012. ápr. 4. 19:53
 13/26 A kérdező kommentje:
Hát az igazság, hogy az általam talált dédpapa (ha ő az) szintén Ferenc. Szóval gondolom, róla nevezték el a picit Ferencnek. Sajnos a nagypapámat már nem tudom megkérdezni, talán a mamám fel tud világosítani majd, hogy jó nyomon járok-e. Más ugyanilyen vezetéknevű családot nem találtam, szóval vagy ők, vagy más városban házasodtak össze és azért nem találtam rájuk.
2012. ápr. 4. 21:40
 14/26 A kérdező kommentje:

"A legtöbb gyerek ugyanis (legalább a fele) meghalt 2 éves kora elött, ezért ezt félig-meddig természetesnek tartották."

Ezt észrevettem a halotti anyakönyvek közt kutatva. :( Borzasztóan sok halott kisbaba volt! És soknak apja sem volt beírva, csak az anyuka nevén volt, halál oka pedig veleszületett gyengeség. :(

2012. ápr. 4. 21:42
 15/26 anonim ***** válasza:
Megkérdezhetem, hogy hol keresed az adatokat, milyen oldalon?
2012. ápr. 4. 22:50
 16/26 anonim ***** válasza:
Akkoriban természetes volt? Nem csak akkoriban, hanem mostanában is előfordul csecsemőhalál. Például az egyik nagynéném meghalt három hetesen, és a nagymamám mondta, hogy azért sem adták a rákövetkező gyermeknek, az anyukámnak ezt a nevet, mert rossz ómen. Erre írtam a babona kérdését. Ez pedig nem volt olyan nagyon-nagyon régen.
2012. ápr. 5. 07:49
 17/26 anonim ***** válasza:
12/16-osnak: a gyerek elvesztése mindig fájt a szülőnek, de a vallás nyújtott némi vigaszt. Nekem volt egy testvérem, akit ugyanúgy hívtak, mint engem, én nem ismertem őt. Anyám holtáig siratta csecsemőkorban meghalt gyerekeit, amikor azt kérdeztem: hogy tudtad túlélni, hogy az egyik gyereked a kezeid közt halt meg, azt mondta: muszáj volt tovább élnem a bátyád miatt.
2012. ápr. 5. 10:25
 18/26 anonim ***** válasza:

A 12-es vagyok: ugy látom, kicsit félreérthetöen fejeztem ki magam. Természetesen akkor is fájt a szülöknek, ha meghalt egy gyerekük, csak akkor nem hagyták el magukat, hanem csinálták tovább a dolgukat. A megjegyzésen azt akarta jelenteni, hogy akkoriban nem engedték meg maguknak azt, amit ma nagyon sokan, hogy meghal egy gyerek és attól kezdve nem foglalkoznak semmi mással, mint azzal, hogy nekik mekkora a veszteségük, a család meg az élet egyéb része nem érdekli öket.

Remélem, igy érthetö, mire gondoltam.

2012. ápr. 5. 11:22
 19/26 anonim ***** válasza:
Azt kavánom, sose tudjuk meg, milyen elveszteni egy gyermeket, nemhogy többet!
2012. ápr. 5. 14:35
 20/26 anonim ***** válasza:
Azt kívánom, sose tudjuk meg, milyen érzés elveszteni egy gyermeket, hát még többet!
2012. ápr. 5. 14:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!