Lehet ugyanazt a nevet adni egy gyermeknek, ha már volt olyan nevű gyermeke a szülőknek, de meghalt?
Lehet, de nem etikus. Akaratlanul is a meghaltra emlékezteti a szülőket. Tudom, sokan ezért adják, de szegény gyerekkel mekkora kibszás már.
Istvánka, a halott bátyád után neveztünk el. Hát, kösz.
Ez a mai nézöpont, régebben nem igy gondolkodtak az emberek. A gyereket NEM a halott testvére után nevezték el, hanem mindet pl. a nagyapja, keresztapja, stb után.
A meghalt gyereket meg ugyan meggyászolták, de akkoriban sokkal kevésbé viselte meg öket, ha meghalt a gyerek. A legtöbb gyerek ugyanis (legalább a fele) meghalt 2 éves kora elött, ezért ezt félig-meddig természetesnek tartották.
"A legtöbb gyerek ugyanis (legalább a fele) meghalt 2 éves kora elött, ezért ezt félig-meddig természetesnek tartották."
Ezt észrevettem a halotti anyakönyvek közt kutatva. :( Borzasztóan sok halott kisbaba volt! És soknak apja sem volt beírva, csak az anyuka nevén volt, halál oka pedig veleszületett gyengeség. :(
A 12-es vagyok: ugy látom, kicsit félreérthetöen fejeztem ki magam. Természetesen akkor is fájt a szülöknek, ha meghalt egy gyerekük, csak akkor nem hagyták el magukat, hanem csinálták tovább a dolgukat. A megjegyzésen azt akarta jelenteni, hogy akkoriban nem engedték meg maguknak azt, amit ma nagyon sokan, hogy meghal egy gyerek és attól kezdve nem foglalkoznak semmi mással, mint azzal, hogy nekik mekkora a veszteségük, a család meg az élet egyéb része nem érdekli öket.
Remélem, igy érthetö, mire gondoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!