Van valami információtok a Kapitány vezetéknévről?
Szia!
Először azt gondoltam, hogy ez eléggé újkori név lehet, esetleg névmagyarosítással összefüggésbe hozható, de be kell látnom, hogy nem így van. Feltételezve, ha az ős a foglalkozása után vette fel a családnevet, lehetne várkapitány, vagy hajóskapitány, esetleg valamilyen sereg élén betöltött pozíciója után... viszont ugye mindenhol a meglévő személy, vagy kételemű családneveiket viselték, úgyhogy ez szerintem tévút. Ebből gondoltam, hogy újkori.
Végignéztem az 1715-ös összeírást, amiben 10 településen találkozhatunk ilyen nevü adózókkal.
2069 Az 1715. évi országos összeírás/Bereg 2. TÉKA/A munkácsi uradalom helységei:/Bereghszász
2070 Az 1715. évi országos összeírás/Ung 10. TÉKA/Járás:Ungvar/Csáp
2071 Az 1715. évi országos összeírás/Liptó 17. TÉKA/Helységek/Dovaló
2072 Az 1715. évi országos összeírás/Pest-Pilis-Solt 20. TÉKA/Járás: Pilis/Szent Endre
2073 Az 1715. évi országos összeírás/Pest-Pilis-Solt 20. TÉKA/Járás: Pilis/Löre
2074 Az 1715. évi országos összeírás/Pozsony város 21. TÉKA/Cseklész
2075 Az 1715. évi országos összeírás/Pozsony város 21. TÉKA/Járás: Felsősziget Csallóköz/Pinteksúr
2076 Az 1715. évi országos összeírás/Trencsén 23. TÉKA/Alsó Járás:/Kraszna
2077 Az 1715. évi országos összeírás/Bihar 26. TÉKA/Járás: Belényesi/Keresztszeg
2078 Az 1715. évi országos összeírás/Fejér 32. TÉKA/Járás: 2./Vereb
Szóval jóval régebbi, mint ahogy gondoltam. Etimológiailag nem tudom, hogy mivel függhet össze... a foglalkozás után? esetleg volt egy ilyen település?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!