Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Tippeket várok, családkutatás?...

Tippeket várok, családkutatás? Hogyan kezdjek neki?

Figyelt kérdés

Nos, a problémàm a kovetkezo: Kulfoldon élek, a pàrom csalàdkutato. Megbiztak egy kisebb " kutatàssal" a munkatàrsai. Meg kellene keresnem egy régen halott no "nyomait "valahol Magyarorszàgon, ugy, hogy csak annyit tudunk rola, hogy a holgyet XY -nak hivjàk, és 1916-ban biztos, hogy Budapesten volt. Ennyi..no csak kaptam a férjemtol segitséget, keressek rola valamit a Bevàndorlàsi Hivatal anyakonyvekel foglalkozo osztàlyàn ( semmi nincs a norol, ami igy azt jelenti, hogy nem Pesten halt meg, hisz halotti anyakonyvi kivonat sincs rola ott), vagy pedig népszàmlàlàsi iratokban keressem meg a nevét ( ja, koszi, Pestrol beszélunk, ràadàsul ma hivtam a levéltàrat, ahol azt mondtàk, a korabeli szabàlyok értelmében, mihelyt végeztek a népszàmlàlàssal az 1920 as években , meg kellett semmisiteniuk a jegyzékeket). Szoval fogggalmam nincs, igy ezek utàn merre induljak..

Valakinek nincs tippe, hàtha van koztetek aki végez csalàdkutatàsokat, nem tudom, otthon mihez van hozzàférésem, mely iratokat tanulmànyozhatnàm..Koszi!

2009. márc. 23. 14:13
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Igen, rola tudunk...Az elhunytnak megvan a csalàdfàja, szulok, nagyszulok, stb, de ez ebben az esetben nem segit..Sajna én nem vagyok genealogus, én csak forditoként " funkcionàlok" nàluk, de ugye ebben az esetben nagyon szukséguk van ràm..Azt tudom, hogy minden csalàdkutatàs esetében egészen valami hatodfoku unokatestvérekig, hatodfoku leszàrmazottakig (???) kell keresni.

ergo itt nem az van, hogy én, mint élo " leszàrmazott" keresem az oseim, hanem az osoktol kiindulva kellenének a ( jo esetben ma is élo) leszàrmazottak.Ezért nem konnyu...

2009. márc. 23. 17:30
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha az elhunyt felmenői megvannak, akkor rajta keresztül is tudtok már keresni, ugyanis valószínűleg az elhunyt pasas nagypapájának és ennek a keresett hölgynek ugyanazok a szülei, vagyis az ő szüleikből már ki lehet indulni lefelé, a szülők adatai ha megvannak, akkor a gyerekeiket megtalálják, és így tovább. Ezt azért tudom, mert én is kutatok, de én a sajátomat, és vannak közvetlen felmenőkről ismeretlen adatok, de pl. tesóé vagy házastársé megvan, és akkor ha az megvan, akkor a keresett személy is meglesz.
2009. márc. 23. 17:34
 13/13 A kérdező kommentje:

kedves utolso kommentelo, ez igaz. A keresett no szulei annyiban segitettek, hogy itt (szerencsére konnyen hozzàférhetoen ) emlékezetem szerint épp a népszàmlàlàsi jegyzékben derult ki, hogy 19tizenvalahànyban màr nem élt a no veluk- nincs nàlam a dosszié, remélhetoleg azota màr kiderult a szuletési ideje, de ez sajna nem fog nekem abban segiteni, hogy ràjojjek, mi a fenét csinàlt Budapesten...Az is lehet, hogy a pesti élet utàn nem ment haza és màs orszàgban halt meg...

Viszont...a bevàndorlàsi hivatalban azért nincs rola semmi, mert ezek szerint ha férjhez is ment, akkor magyarhoz..( magyar-kulfoldi hàzassàgot ha jol tudom nem tartjàk nyilvàn a BàH-nàl) Ami azt jelenti, hogy az 1916-1920 kozotti hàzassàgi anyakonyvi kivonatokat kéne àtnéznem ( Pesten elsosorban, de ki tudja merre fujta a szél). Viszont ha jol tudom akkoriban a hàzassàgi anyakonyvi kivonatokat az egyhàz készitette. Hàt, lesz munkànk Pesten :S

2009. márc. 23. 17:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!