Ha valakit Horváthnak hívnak, az azt jelenti, hogy az illető Horvátországból származik?
A neveket zömmel nem felvenni, hanem kapni szokták az emberek, itt egy jó példa előttem, a Vörös pélául feltehetőleg a hajszínre utalt. Ebből is látszik, nemcsak a foglalkozásukról nevezhették el az embereket.
Pölö volt a faluban egy rakás Pista, akkor a kis termetű lett a Kis Pista, a más településről származót elnevezték mittudomén Váradi Pistának, aki nem itta meg az alkoholt, azt Bornemissza Pistának, aki megitta, azt Sörös Pistának, a bongyor hajút Göndör Pistának, a gazdagot Zsíros Pistának, a Pali fiát meg Pálfi Pistának, satöbbi. Egyszercsak az emberek elkezdték ezeket a ragadványneveket a gyerekeikre is átörökíteni, így kezdtek kialakulni a vezetéknevek.
Akit érdekel a téma, ajánlom A. Jászó Anna A magyar nyelv könyve c. klasszikusának a névtani fejezetét, nagyon érdekes.
10:17
Ezek vagytok, ti zsidók!
Tehénből a sz.rt is kimagyaráznátok...
05:18-as!
azért, mert nem tudsz érvelni, még nem a másik a zsidó! aki a saját családfáját kutatja, annak megkerülhetetlen az 1715. évi országos összeírás, a többit pedig tanítják már az általános iskolában is. elhiszem én, hogy érvelni nehezebb, meg ahhoz fel is kéne mutatni valamit, úgyhogy teljes mértékben megértelek, hogy csak ennyire futja! én pont az ellen írtam, hogy megpróbálod izraelitának beállítani ezeket a családneveket, akkor most ki is a zsidó? gondolkozzál már
Népszerű, ez egyértelmű, hiszen gyakori családnév. Már ellőtték egyébként ezt a Horváthos kérdést néhányan:)
Szerintem ott van eredendően a gond, hogy elzárkózunk más lehetőségek elől, pedig tudjuk, hogy nem csak egyetlen etnikai csoport birtokolja úgymond a nevet, hanem legalább 4-5, akiknek mind más a származása. Abból alakulnak ki viták, hogy márpedig 'az én haverom', meg az 'én féltesóm nem', meg hasonlók... ezektől kéne kicsit megszabadulni és rájönni, hogy itt ez olyan családnév, amit sokan, eltérő időben és eltérő okokból vettek fel. Hiszen látjuk, vannak magyarok, elmagyarosodott horvátok, cigányok és zsidók is ilyen névvel. Ahogy pár hozzászólással előttem írták, ma nem számít, mert mindenki össze-vissza viseli és nem feltétlenül az igaz B-ra, ami A-ra is.
(a Müller német eredetű, vagy svábok, vagy pedig izraeliták viselik, de hordhatják szintó romák is... úgyhogy ennél sem lehet egyértelműen eldönteni. Ahogy csak arra lehet ebből következtetni, hogy milyen nyelvi környezetben élt az az ős, aki kapta a nevét, de ez nem feltétlenül azonos a tényleges származással)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!