Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Ha valakit Horváthnak hívnak,...

Ha valakit Horváthnak hívnak, az azt jelenti, hogy az illető Horvátországból származik?

Figyelt kérdés
2011. máj. 20. 16:03
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
0%

romák?? a nagy f@szt:D

szinte csak német őseim vannak:D 100 h nem vagyok roma.

2011. máj. 20. 18:42
 12/38 A kérdező kommentje:
Félreértések tisztázása végett: Ugyebár tudjuk, hogy a foglalkozást tartalmazó vezetéknevek valószínűleg egy-egy felmenő mesterségét jelölik. (pl. Kovács) Feltételezem, erre ti is emlékeztek nyelvtan órai tanulmányaitokból. Felmerült bennem, hogy a nemzetiségi nevek (pl. Horváth, Tóth, Németh, Orosz stb.) hasonlóképp jelzőként működhettek. Ha esetleg van valami alapja, akkor gondolom a terjeszkedő politika és a hospes mozgalom kapcsán alakulhattak ki. Kíváncsi voltam a Ti, esetleg egy szakértő véleményére.
2011. máj. 20. 18:43
 13/38 A kérdező kommentje:
16:24, Neked külön köszönöm!:) A 16:53-hoz hasonló "kulturált" válaszokat ezentúl kérem mellőzni.
2011. máj. 20. 18:45
 14/38 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ez úgy működik, hogy a ténylegesen onnan származó, horvát nemzetiségiek viselték először. Aztán később az asszimiláció jegyében sok roma és izraelita is felvette. Mindegyik igaz, hiszen elég csak bepötyögni keresőbe és találunk számos példát mindegyikre. A név maga horvát eredetre utal, de aki onnan származó cigány, vagy onnan származó zsidó, az is felvehette. Utóbbiak a jelentősebb névmagyarosítások korában. Azt meg ugye nem kell nagyon magyarázni, hogyha egy gyors szaporulattal rendelkező etnikum is felvesz egy akármilyen nevet, akkor az milyen gyorsan terjed el (nagyon gyorsan). Nem kell különben meglepődni semmin, hiszen a német romáknak meg német nevük van, genetikailag ettől nem lesz sok közük európához, vagy a néphez.

2011. máj. 20. 18:52
 15/38 anonim ***** válasza:
40%
Nekem most kapásból eszembe jut 5 Horváth ismerősöm (igaz, ebből 2-en tesók), mind szőke és kék szemű, valószínűleg 0% roma felmenőkkel, mindannyian Nyugat-Dunántúlról. Szóval nem jelent semmit.
2011. máj. 20. 18:52
 16/38 A kérdező kommentje:
Köszi, ilyenek még jöhetnek!:D
2011. máj. 20. 18:58
 17/38 anonim ***** válasza:
Szőke és kékszemű romák nem ritkák manapság, úgyhogy ez nem érv:) Elég csak egy nem roma szülő, vagy valamelyik nagyszülő dominánsabb génje és ennyi... nem is gondolná az ember, hogy a saját környezetében mennyi ember bír roma ősökkel. Nem azért írom, mert engem zavar, hanem pont azért, mert sokszor úgy alkotunk véleményt, hogy nem gondoljuk végig. 18:52-ben már leírtam a névről a véleményem.
2011. máj. 20. 18:58
 18/38 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! szerintem már megválaszolták, ennél pontosabbat úgysem fogsz kapni, persze ha nem olyan misztikus és mágikus ködről akarsz olvasni, ami a Horváth nevűeket körbelengi:D

pl, mint itt a 01:48-as beteg páciens

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__csaladfa_..

2011. máj. 20. 19:01
 19/38 anonim ***** válasza:

De bennük abszolút semmi romás nincs. Tényleg, az egyik kint volt Svédországban, ahol simán ottaninak nézték. Szőke, kék szem, vékony, sima, fehér bőr, ... Az egyiknek a szüleit is ismerem, ők is ilyenek.

Amúgy ha van benne "roma vér", de recesszív, akkor mindegy is, nem? :)

2011. máj. 20. 19:03
 20/38 anonim ***** válasza:

Ez nem így működik:) az EU populációktól eltérő génjeik vannak, mind apai, mind anyai ágon!

Egyébként nem állítom, hogy a haverod az lenne, erről nem is volt szó... csak annyit írtam, hogy nem feltétlenül minden az, aminek látszik. Erre elég reprezentatív minta a mai magyarság genetikai öröksége, ami bizony nem annyira keleti:)

2011. máj. 20. 19:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!