Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mivel jár az ha lemondok az...

Mivel jár az ha lemondok az örökségemröl?

Figyelt kérdés
Apukánk meghalt 3an vagyunk tesok. azegyik tesom leakar mondani arrol amit apukánk után örököl anyukánk javára . Én nem nagyon akarok de ráakar beszélni . Én jobban járok ha nem mondok le?
2011. máj. 12. 06:42
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
81%

Éljen még sokáig :)

De akkor tényleg nem értem a tesódat.. ha 40 lenne, mondhatnám, hogy udvariasságból adja át, hátha anyukád el akarja adni (a nemtudommit), mert másmilyet akar helyette, és akkor szabadon egyedül dönthessen stb. De így...

2011. máj. 12. 07:22
 12/17 anonim ***** válasza:
60%
Ja, és esteleg lemondás miatt dupla örökösödési járulákot kellene majd fizetni, mire hozzátok jut a végén az örökség?
2011. máj. 12. 07:24
 13/17 anonim ***** válasza:
72%

Az ingatlan 50 %-a most is a mama tulajdonát képezi, mivel (gondolom) az ingatlan a papáddal közös tulajdonuk volt. Ebben az esetben a másik 50 %-nak az egyharmadáról mondhat le a tesód.

Sztem sem kell lemondani az örökségről, hanem:

a mama jelenleg meglevő 50 %-os tulajdonhányada mellé oda kell neki adni a 100 %-RA SZÓLÓ HASZONÉLVEZETI JOGOT!

2011. máj. 12. 07:27
 14/17 anonim ***** válasza:
83%

1. Ha lemondotok anyukád javára, akkor NEKI kell utána illetéket fizetnie.

2. Ha késöbb anyukád is meghal, akkor meg NEKTEK kell az örökölt ház után fizetni.

Tehát most ki lesz fizetve a fél ház értéke utáni illeték - ami anyukádnak nem biztos, hogy megoldható, és utána meg nektek kell az egész tuán fizetni, azaz minimum a dupláját, mint most.

Szerintem ezzel a megoldással, csak anyukátokkal lenne kiszúrva, késöbb meg még veletek is.

2011. máj. 12. 07:28
 15/17 Kései Sirató ***** válasza:
81%

Semmi értelme lemondania a testvérednek az örökségről, csak akkor lenne értelme, ha valaki azonos korú javára mondana le, így ez arról akar szólni, h majd anyukátoktól akar csak örökölni?

Nem érti meg, h anyudnak haszonélvezeti joga lesz?

2011. máj. 12. 07:30
 16/17 anonim ***** válasza:
81%
Buta és értelmetlen, felesleges adminisztrációt szülő intézkedés lenne. Annak van igaza, aki a haszonélvezetet említi. De egyébként rendes családban elegendő egy szóbeli megállapodás is.
2011. máj. 12. 07:58
 17/17 anonim ***** válasza:

Na a lényeg.

Ninc illeték az örklés után, tehát nem kerül pénzbe annak aki örököl, csak az eljárási költséget kell fizetni, az összes örökösnek együtt. Simán letud mondani a hugod az örökségrôl, csak egy nyilatkozatot kell állírnia tanukkal a hagyatéki tárgyaláson, ez is ingyenes.

Én is így tettem, az öcsém javára, gesztusbol, meg ô rosszabbul áll anyagilag.

2011. máj. 12. 23:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!