Mivel jár az ha lemondok az örökségemröl?
Éljen még sokáig :)
De akkor tényleg nem értem a tesódat.. ha 40 lenne, mondhatnám, hogy udvariasságból adja át, hátha anyukád el akarja adni (a nemtudommit), mert másmilyet akar helyette, és akkor szabadon egyedül dönthessen stb. De így...
Az ingatlan 50 %-a most is a mama tulajdonát képezi, mivel (gondolom) az ingatlan a papáddal közös tulajdonuk volt. Ebben az esetben a másik 50 %-nak az egyharmadáról mondhat le a tesód.
Sztem sem kell lemondani az örökségről, hanem:
a mama jelenleg meglevő 50 %-os tulajdonhányada mellé oda kell neki adni a 100 %-RA SZÓLÓ HASZONÉLVEZETI JOGOT!
1. Ha lemondotok anyukád javára, akkor NEKI kell utána illetéket fizetnie.
2. Ha késöbb anyukád is meghal, akkor meg NEKTEK kell az örökölt ház után fizetni.
Tehát most ki lesz fizetve a fél ház értéke utáni illeték - ami anyukádnak nem biztos, hogy megoldható, és utána meg nektek kell az egész tuán fizetni, azaz minimum a dupláját, mint most.
Szerintem ezzel a megoldással, csak anyukátokkal lenne kiszúrva, késöbb meg még veletek is.
Semmi értelme lemondania a testvérednek az örökségről, csak akkor lenne értelme, ha valaki azonos korú javára mondana le, így ez arról akar szólni, h majd anyukátoktól akar csak örökölni?
Nem érti meg, h anyudnak haszonélvezeti joga lesz?
Na a lényeg.
Ninc illeték az örklés után, tehát nem kerül pénzbe annak aki örököl, csak az eljárási költséget kell fizetni, az összes örökösnek együtt. Simán letud mondani a hugod az örökségrôl, csak egy nyilatkozatot kell állírnia tanukkal a hagyatéki tárgyaláson, ez is ingyenes.
Én is így tettem, az öcsém javára, gesztusbol, meg ô rosszabbul áll anyagilag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!