Ha lemondok az anyai örökségemről ügyvéd előtt, arról kap tájékoztatást az anyám és a tesóm?
Mennyibe kerül kb. egy ilyen lemondónyilatkozat?Kicsi koromtól kezdve nem foglalkozik velem,mindig én kerestem őt.Úgy érzem és gondolom,hogy nem tartok igényt tőle semmire és a tesóm javára lemondanék.Viszont a temetésébe sem óhajtok,így beszállni,ha eljön az ideje.
Remélem ebben az esetben nem kell majd a hagyatékin egy forintot sem fizetnem!Nem kell a házából egy tégla sem stb...ő már kis koromban eldobott,én pedig ebben a formában szeretném megtagadni őt!
Köszi előre is a válaszokat!
Köszi!
Azért akarok éltében lemondani,mert halála után van a kötelező rész(felteszem ír majd végrendeletet a húgom javára)és,ha a kötelezőrészről nem mondok le éltében,akkor a hagyatékin már nem tehetem meg.Ha esetleg mégis,a közjegyzőt ugyanúgy fizetnem kell.
Ezért is érdeklődöm,hogy legyen meglepetés ez a lépés a húgomnak is és hát anyám nem tudom valaha szerezne e erről tudomást,mert talán neki az ügyvéd küldene egy papírt,hogy írja alá és vegye tudomásul?Szóval,az biztos,hogy éltében kell lemondanom az örökségről.
A hagyatéki tárgyalás díjját ki kell fizetni az egyenlö arányban osztódik,nálunk úgy volt.
Esetleg a tesód mivel te lemondasz átveszi a költséget.
A hagyatéki tárgyaláson kell lemondanod a kötelesrészről, ez nem kerül így egy filléredbe se.
Anyád halálakor, vagy előtte közöld a testvéreddel, hogy lemondasz róla, ezért a temetési költségebe sem szállsz be.
Egfy életben lévő ember "örökségéről" nem lehet lemondani, hiszen azt sem tudhatod, nem tagadott e ki nyomós okkal végrendeletileg .
Egyébként az ,hogy most van vagyona, háza, nem jelenti azt, hogy halálakor is meg lesznek ezek a javak. Egy feltételezett örökségről nem lehet lemondani
603. § (1) Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésről.
(2) A lemondást a szerződési akarat hiánya vagy fogyatékossága miatt ugyanúgy lehet megtámadni, mint a végrendeletet.
604. § (1) A lemondás csak akkor hat ki a lemondó leszármazóira, ha a megállapodás így szól, vagy ha az a kötelesrészt elérő kielégítés fejében történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!