A DORA családnév honnan ered? Német eredetű? És a Dóra?
Kedves 13:48-as!
Maga a név eredete jöhet akármilyen kultúrkörből, ettől függetlenül széles körben elterjedt személynévről beszélünk, ami már családnévként funkcionálva specifikus lehet 1-1 nemzetnél. Tehát, más a személynév eredete, meg más a családnévként való használata, mondjuk Mo-on. Itthon ez régi magyar családnévnek számít, míg a latin (+ újlatin) nyelveket beszélő országokban ez nemigazán van jelen. Egy példa: Jakobsen/Jakobson skandináv családnév. Itt ugye a héber Jákob apai családnévből + a son=valakinek a fia dolgokból képezték és svéd, norvég stb erdetre utal. Szóval, hiába volt a Jákob héber eredetű személynév, családnévként már más értelmezésbe kerül.
Nagyon régi a kérdés, de hátha...
A Dora családnév olasz eredetű. A mai napig is ott van a legtöbb képviselője. Igaz sok helyre szétszóródtak a világban. Én főleg USA-ban és Angliában találtam. Az én felmenőm Görögországból jött ide. Sajnos többet nem sikerült megtudni róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!