A DORA családnév honnan ered? Német eredetű? És a Dóra?
Szia!
Nem tudom hogy került képbe a német eredet, de még csak hasonlót sem hallottam, pedig eléggé képben vagyok a germán neveket illetően. Magyar eredetű, az anya személynevéből képzett családnév.
Szia kedves Második Válaszoló!
Az ötlet a wikipédiáról származott: "Dora ist der Familienname folgender Personen:
Johann-Georg Dora (* 1948), ein deutscher General
Josefine Dora (1867–1944), eine österreichische Schauspielerin".
Még annyit szeretnék kérdezni, ha tisztában vagy a német nevekkel, hogy akkor ezeknek a fent említett németeknek magyar ősük volt?
Egy 82 milliós országban (+ a német nyelvű országok lakosai - svájc, ausztria -, + az etnikailag német származású emberek az usában, ahol 51 millió a számuk... még ragozhatnám... tehát olyan 142 millió fő az egész világon), ahol a telefonkönyvben csak 147 embert hívnak összesen Dora-nak, azért ez elgondolkodtató. Tehát, ha valami 'őshonos' valahol, akkor azért több embert kéne, hogy így hívjanak, vagy tévedek? Csak összehasonlításként, Horváthból pl 1176 személy van a német telefonkönyvben. Felteszem, hogy ott, ahol ezt a 2 úriembert találtad (wikipedia), a harmadik személy pont magyar számazású...
Még annyit, hogy a német telepeslistákban sem szerepel ez a családnév (most kerestem rá). Occam borotvája szerint az egyszerűbb, vagy logikusabb magyarázatot érdemes az embernek elfogadnia... ez most arra vonatkozik, ha látsz 3 embert a wikipediában és abból az egyik magyar, meg gondolom te is magyar vagy, akkor valahol erre kéne kutakodni. A google elsőre kidobta a régi magyar családneveknél.
Kedves Kérdező!
Az én távoli rokonságomban van Dora vezetéknevű, én nem lepődtem meg a kéréseden.
A Dóra név jelentése tényleg Isten ajándéka, viszont anno a latin kultúra sokat "kisajátított a görög kulturából(majdnem teljesen átvette)= latin ige do, jelentése adni, továbbragozott változata a dare, aminek szintén az ajándékozás a lényege(rég vizsgáztam latinból, bocs a pontatlanságért), tehát a dare(dáre)latin kifejezésre is visszavezethető ez az alak, hogy dora.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!