Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogyan lesz valaki családfakut...

Hogyan lesz valaki családfakutató?

Figyelt kérdés
de mármint nem hobbiból. mit kell elvégezni?
2010. nov. 30. 13:26
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem hinném, hogy ehhez bármiféle "családfakutató" vizsgát le kéne tenni, maximum vállalkozói igazolványt kell kiváltani.

Egyrészt semmi olyat nem csinál, amit amúgy egy átlag, utcáról betévedt ember ne tudna megtenni. Olvas, jegyzetel, fénymásol, mások megbízásából. A neten vannak fent az anyakönyvi kivonatokban jellemző latin szakszavak, szóval még ehhez sem kell nagyfokú tudás. Pl én az aurigát kérdeztem meg egy levéltárostól x éve és nem tudta, itthon rákerestem és egy percen belül meg volt a szó:)

Persze azért ilyesmit illik tudni fejből, hogy mikortól kezdték el vezetni egyes egyházaknál az anyakönyvi kivonatokat. Történelmi eseményeket, amik hatással lehettek az adatokra, összeírásokat, betelepítéseket, kitelepítéseket... ilyesmikkel nem árt tisztában lenni, de ezt szerintem egy mezei kutató is tudja:)

2010. nov. 30. 13:40
 2/5 anonim ***** válasza:
Úgy, hogy rászánja magát.
2010. nov. 30. 13:54
 3/5 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat, de: nyilván kell valami papír, igazolvány, hogy valaki hivatásos családfakutató! különben csak kidobott pénz, ha egy papír nélküli embernek adjuk a fizetést hogy kutasson...
2010. dec. 1. 16:43
 4/5 anonim ***** válasza:
persze, nyilván bejegyzik a cégbíróságon, meg ennek nyoma kell, hogy legyen... elszámolások, adó stb miatt. de ennek nem tudom mennyi tanulmányi vonzata van?! elvileg hivatásos genealógus a megjelölése ennek a "szakmának". hogy mitől lesz valaki hivatásos? szerintem csak annyi, hogy főállásban vállal kutatást. tapasztalatból írom, ez egy olyan dolog, amit bárki csinálhatna magától, csak azért az is kérdéses, hogy mennyire éri meg ma ilyennel foglalkozni...
2010. dec. 2. 00:37
 5/5 anonim ***** válasza:
Én azt gondolnám, hogy egy történésznek, vagy valami hasonló foglalkozásúnak jut eszébe ilyesmi. De szerintem ez nem iskolában tanulható dolog. Esetleg keress valakit, aki "profi" és kérd meg, tanítson, vagy had dolgozz neki, mint mondjuk egy asszisztens.
2010. dec. 14. 00:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!