Hogyan tudhatnám meg a szépapám nevét?
Nagymamámmal beszélgettünk néhány hónapja, és mint kiderült, ükapám nem házasságban született, mivel a két fél szülei nem engedték őket egymásénak lenni.
A nő teherbe esett, a férfit elvitték a frontra (az I. világháborúba 1915-ben) és meghalt a harcban, a személyazonossága nem derült ki.
A (fiú)gyermek (ükapám) az édesanyja vezetéknevét kapta, akitől a dédapám, majd végül nagymamám is örökölte.
Nagymamám szeretné tudni, hogy vajon mi lenne a vezetékneve, ha nem fedné homály a szépapám személyét.
Nagymamám sajnos nagyon gyengélkedik mostanság. Daganatos beteg, és az állapota napról napra súlyosbodik. Nem tudjuk, hogy két hónapja, vagy két hete maradt hátra... Szeretném teljesíteni a kérését.
Van bármi esély, hogy fény derüljön a rejtélyre?
Sokat jelentene a segítségetek.
Köszönöm!
Legyenek szebb napjaitok!
Kedves 10-es!
Igen, ahhoz képest, amennyire reménytelennek láttam kezdetben, hogy esetleg sikerrel járok az ügyben, kifejezetten úgy érzem, hogy sínen van a rejtély megoldása, valamint őszintén hiszek és bízok benne, hogy megkerül a keresett adat még időben!
Értelemszerűen, hogyha a fentiek szerint történnek a dolgok, arról teszek közlést mind Facebookon, mind itt, GYK-n is. Köszönöm a kedves szavaid!
És minden eddigi hozzászólónak is egyaránt köszönetemet adom a kedves és segítőkész megnyilvánulásokért! (mindenki megkapta tőlem a jól megérdemelt zöld pipát :))
Kellemes délutánt kívánok Nektek!
Az ilyesminek mindig a legeleje nehéz, meg kell találni azt az 1-2 közelebbi adatot (születési hely, idő, név, bármi más), ami alapján már tovább lehet indulni.
Amúgy van online adatbázisa az első VH hősi halottainak: [link]
De ha mégsem halt meg, akkor nem lesz benne.
"Egy trafikot kapott a zalaegerszegi főutcán"
Na, ez már pont olyan adat, ami jelentősen leszűkíti a lehetséges jelöltek számát!! (Ráadásul a főtéren, főutcán, valószínű van róla bőven adat.)
"A partnere Zalaszentivánon született"
Ez is, ilyen kis helyek anyakönyveit átnézni ( [link] pár napba telik.
"a férfi születési helye viszont nem ismert" Nem 100%, de valószínű a környéken lesz, ha már 2 helyszín is onnan van.
Kedves Válaszolók!
Helyzetjelentés, ahogy ígértem...
Könnyes szemekkel, fájó szívvel kell tudatnom Veletek: Nagymamám tegnapelőtt (21-én), hajnali 04:15-kor utoljára hunyta le a szemét...
Amióta elkezdtem a fenti a kérdéssel foglalkozni, folyamatosan ismertettem Nagymamámmal az aktuális frissen akvirált információkat. 1923-as adatok alapján két lehetségesnek vélt személy került számításba, Horváth Dezső és Horváth Ferenc. Nagymamámnak ezen információ megosztásakor elmondtam, hogy sajnos nem 100% biztos, hogy bármelyük egyezik a nagyapja személyével. Örült neki, hogy még ha nem is garantált az infó, de legalább ennyit megtudakoztam. Nyilván haladt volna tovább a kutatás, de sajnos nem megy ilyesmi egyik napról a másikra. Viszont Nagymamám ezzel már meg volt elégedve, így pedig az én lelkem is nyugodt ezzel kapcsolatban...
A mi családi helyzetünk nem a Ti dolgotok, viszont annyit leírok, hogy Nagymamámmal rendkívül erős lelki összeköttetésben voltunk, nagyon közel álltunk egymáshoz. Mióta tavaly szeptemberben a Nagyapám elment, ő egyedül maradt, én mindennap felmentem 1-2 órát beszélgetni. Ennek hála nem maradt semmi, amit ne beszéltünk volna meg, és teljesnek érzem a történetet. Ő már szeretett volna menni... És így volt a legjobb... Hiányzik, és nagyon fáj, hogy többé nem találkozhatok vele, legalábbis ebben az életemben... de én úgy gondolom, hogy mivel ő is eszerint látta jónak, nekem sincs ellenvetésem. Újra azzal lehet, akivel az életét leélte, szeretett férjével... Már semmi nem fáj neki, és boldog lehet... Őt ismerve biztos vagyok benne, hogy mosolyogva zárta le az életét...
Nem vagyok egy nagy hívő, nem tudom mi van a halál után, én csak abban bízom, hogy ha majd egyszer utánuk bocsátkozom, valamilyen formában találkozhatunk majd.
Nektek viszont köszönök minden segítő szándékot, és kedves, ösztönző, lelkesítő mondatot!
Kitartást mindenkinek, és szebbnél szebb napokat!
Kérlek, fogadd őszinte részvétemet, a szavaid alapján nagyon fontos volt neked a nagymamád.
Azt is érzem, hogy boldogságot adtál neki az utolsó napjaiban is, sokan inkább menekülnek ettől a nehéz időszaktól, a találkozásoktól.
Jó ember lehetsz.
Kedves Kérdező,
Őszinte részvétem! Biztos vagyok benne, hogy a megszerzett információ, sokat jelentett nagymamádnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!