Egy ~10 ezres településen az azonos vezetéknévvel rendelkező emberekkel lehet távolabbi rokoni kapcsolatom? (Nem túl gyakori vezetéknévvel)
Nem mondhatja senki, hogy ha nem is tartja a rokoni kapcsolatot, akkor az azonos vezetéknevűek nem lehetnek a vérrokonai, akár évszázadokon át, visszamenőleg!!! DNS-vizsgálat kideríti még ezt is.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden Kovács, Kiss, Nagy nevű ember vérrokon, de egy kisebb településen élőknél a vérrokonságnak nagyon nagy az esélye még akkor is, ha évtizedek, évszázadok múltával már nem tartják a rokonságot. Pl. már a 4. unokatestvéri fokozatot sem igen tartjuk. Hát még a régebbieket!
14
Ez tényleg reális feltételezés, hogy a Szelei lett Zelei. (A sz-nek a z a zöngés párja.) Már csak azért is reális lehet, mert Zele nevű település csak Belgiumban van a net szerint, és azért valószínűtlen, hogy olyan sokan jöttek volna ide onnan...
Én magam is tudok Zele és Salánki nevű illetőket Heves megyében.
Szele több is van az országban, közülük Mátraszelén jártam eddig.
Ja, a kérdésre meg elfelejtettem válaszolni. :)
Kérdező: bárki rokonod lehet az adott településen, de senki sem biztos, még az azonos nevűek se.
"akkor biztosra vehető a régi-régi vérrokonság köztük"
Egyáltalán nem. Eleve van egy csomó név ami a származásra utal (területi, népcsoporti, lakóhelyi szempontból). Lást a fentebb fejtegetett Szelei-Zelei nevet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!