Családfakutatásodban vagy ismerősödében voltak esetleg meglepő eredmények? Meddig tudták visszakeresni?
A hoszú Ű helyett rövid Ü még nem akkora baj, DE egy BETŰ kihagyása
már igen.
Szabó helyett Sabó vagy Zabó, Kűrti helyett Kűrt is már más név.
De egy családban,ugyan azoktól a szűlőktől más néven leirni a családnevet, már "gázos" és bonyodalmas is annak helyesbitése, nem gondolod?
rengeteg meglepő eredményem van,
- találtam Eszterházy iratokat egy eladott házban, ahol a helyi doktor feleség 1950-ben szült egy zabigyereket egy és a doktor tudta, a nevére is vette az Eszterházy gróf aki 1880-as évek végén született.
- a családom ároni Dávidházy (Bekes), és Borza családtagokkat tartalmaz, akiknél nagyon messzi ágon vannak még női ágon református lelkészek. az is Érdekes, hogy miként lett a Bekesbő Dávidházy a török miatt.
- legmesszebb a 11.-ik unokatestvéremmel sikerült megtalálnunk (aki a Magyar Országos Levéltárban dolgozik! Zelege Mihály de Padány 1235-es dátumot tartalmazó iratát, ahol tudjuk, hogy ki vette fel a László vezetéknevet Balázs, az apja László nevét vette fel, akinek a nevénél az 1491-es szám volt írva.
- a gyermekem több nemesi ággal büszkélkedhet, 2 vallási ággal és 2 katonai ággal, és kisnemesekkel, közemberekkel.
- kb 5500. fős családfában már nehéz kiszedni egy érdekes történetet :)
De egy családban,ugyan azoktól a szűlőktől más néven leirni a családnevet, már "gázos" és bonyodalmas is annak helyesbitése, nem gondolod?
Nyugodj meg!🤣
Úgy írod, mint ha én írtam volna el a neveket...🤣
Annyit írtam, h de igen, lehet, h az anyakönyvezető annyira "odafigyelt", h elírta.
Amúgy szerintem meg teljesen mind1, h kis hiba vagy nagy hiba. Nem ez a neve, ne azt írja. Akinek meg a hivatalos nyomtatványok kitöltése a munkája, végezze azt nagyobb körültekintéssel.
Zsilinszky Mihály volt államtitkár nagyapja és az én egyik felmenőm testvérek, Mihály első felesége Haan Lajos lelkész lánya, Karolina, második felesége pedig Reök Ilona, aki Munkácsy unokatestvére (+Ilona családjánál nevelkedett Munkácsy Békéscsabán)
Haan Lajos nagybátyja Petényi Salamon János zoológus.
Zsilinszky Mihály testvére Endre, akinek a fia Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus.
Én is találkoztam több nemesi származásúval kutatásaim során, de nem egyenes ágon, így annyira nem foglalkoztam velük.
A legkorábbi születés ami napra pontosan megvan, az egy 1728-as, ennek a személynek a szüleiről és nagyszüleiről is vannak még adataim (név, hozzávetőleges születési idő), de ők szlovák nyelvterületről települtek ide, és arról nincs adat, hogy pontosan honnan, így itt megakadtam a kereséssel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!