Családfakutatásodban vagy ismerősödében voltak esetleg meglepő eredmények? Meddig tudták visszakeresni?
A csaladom nemesi szarmazasu, meg cimerunk is van. Bar nekunk mar "nem jutott" kastely es vagyon.😂
12. szazadig vezettek vissza, egy masik kelet-europai orszagbol jottek az osok.
Köszi 😁
Azta, melyik nemesi család? 😄
Dehogy irom ki 😂
Amugy mar az irasmod alapjan is lehet sejteni a nemesi szarmazast.
Nem annyira ismert nev, viszont ritka, ezert sem mondhatom meg😝.
Egyik barátom mellettem ülve kutatta a Bécsi kapu melletti Országos Levéltárban. Egyik dédszülőjénél a megjegyzés rovatba beírták, hogy "gyengeelméjű, a falu bolondja". Ekkor hagyta abba a további kutatást, hiába próbáltam további kutatásra bíztatni.
A másik, számomra megdöbbentő, hogy ahol nem volt édesapa megjelölve, csak az anyánál annyi, hogy "magánzó", ott a csecsemőkből tízből 9 egy-két napon belül meghalt. Akkora szégyen volt a fattyú vagy zabigyerek, hogy inkább megölték.
Családomban nekem is voltak nemesek, mint pl: nagyszalontai kenézlői Kenéz, Dobra nembéli Erdődy, Illéssy, Illésházy, de találtam ritka magyar paraszti származású neveket is, mint pl: Búsvass, Borsosszabó.
Számomra nagyon érdekes, izgalmas volt a családfakutatás.
Szomorú hogy egy védtelen élet iránt ilyen ellenérzés volt akkoriban.
Köszönöm a válaszod.
Egy ismerősöm neve TŐZSÉR Egerben -vagy hol lakik- de a saját tesvérét már
ugy anyakönyvezék hogy TŐSÉR.
Az egyik rokonom is Tőzsér akinek az apja a II VH-ban eltűnt és a család ugy kapott arról hirdetést hogy TŐSÉR mivel annak AZ VOLT A NEVE.
A kérdésem az, hogyan lehet ez, mert EZ már nem lehet egy "helyesirási hiba" főleg hivatalos dokomentumokon, mi okozhatta a nevek megváltoztatását?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!