A keresztapa/anya ki nekem?
Figyelt kérdés
2010. okt. 10. 20:54
11/22 anonim válasza:
Lehet rokon is, ha rokonok közül lettek választva, de nem feltétlenül. Nekem pl. anyukám öccse és húga, vagyis nagybátyám és nagynéném a keresztszüleim.
12/22 anonim válasza:
Az én esetemben nagynéni is. De a keresztanya én vagyok. Az unokahúgom keresztanyja.
Szóval lehet rokon vagy nem rokon, és bizony a keresztelő után a keresztszülő is családtaggá válik, még ha előtte nem is volt az.
14/22 anonim válasza:
Az attól függ.
Köztem és a keresztanyám/keresztapám között nincs vérségi rokonság, mert anyukám barátnője és az ő férje lettek a keresztszüleim.
Én viszont a keresztanyja vagyok az unokaöcsémnek (testvérem kisfiának) vagyis vérségi rokonság is van köztünk, hiszen én a nagynénje is vagyok.
15/22 anonim válasza:
a keresztanya/apa azt ígéri meg, hogy az adott vallásban felneveli a gyereket, ha a szülő akadályoztatva van, ill. segít neki.
16/22 anonim válasza:
Lehet vér szerinti rokon is, ha családból választották ki a feladatra. Az én esetemben a keresztszüleim, a névadó keresztszüleim és a bérma keresztanyám is a család tagjai vér szerint.
17/22 anonim válasza:
"a keresztanya/apa azt ígéri meg, hogy az adott vallásban felneveli a gyereket"
Csakhogy az nem úgy megy, a családjogi törvény és bíróság dönt gyámügyekben.
18/22 anonim válasza:
Úgy is szokták, hogy két család, akik barátok, egymás gyerekének a keresztszülei lesznek.
19/22 anonim válasza:
22:04 Pedig tényleg így van. Éles esetben persze alakulhat máshogy, de a keresztszülő kész kell legyen adott esetben a keresztgyereket a saját családjában nevelni.
20/22 anonim válasza:
Könyörgöm, a vallásos nevelés nem azonos az örökbefogadással....De egyébként ha véletlenül meghalnának a szülők, a családtagok - nagyszülő, testvér - lehet örökbefogadó, gyám, nevelőszülő - és sok esetben a keresztszülő is. Régen pedig az volt a természetes, ha jól emlékszem még az eskü szövegében is benne van, bár arra nem esküdnék meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!