Van itt olyan amatőr családfakutató aki segítene megtalálni az egyik ági dédszülőket?
A #29-ben elég részletesen vezetem rá a kérdezőt, hogy hogyan találja meg, amit keres. Meg privátban is leírtam ugyanezt. Gyakorolni kell, és előbb-utóbb rutinná válik a dolog. Eleinte én sem tudtam ilyeneket, fokozatosan jöttem rá. Pl. mert segítettek azokban a FB-csoportokban, amiknek a linkjét megosztottam privátban (és itt a #25-ben, amit ügyesen lepontoztatok).
Irányítottam már korábban is mást oda, kapott is segítséget az illető, sikerült is komoly haladást elérnie a kutatásaiban. De nyilván, aki lepontozta az infót, az tuti jobban tudja, hisz nem is ismeri...
#34: Adatok (legalább településnév) nélkül nehezen tudok tanácsot adni. Annyi módja van a keresésnek, hogy itt kevés lenne a hely mindent összeszedni.
Célszerű ellenőrizni a helységnévtárban, hogy az adott települést egyáltalán hol anyakönyvezték. Ugyanis nem mindent helyben.
A FS-ön sincs fent minden adat, csak azok, amiket anno engedtek fotózni és már digitalizálták őket. Pest megyei állami anyakönyveket pl. a levéltár nem engedte, ezért onnan semmi nincs fent, csak a levéltárban lehet kutatni, az éppen aktuális levéltári korlátozások figyelembe vételével (korlátozás: születési 130 év, tehát nem kutatható az állami; házassági 86 év, tehát idén 1936-ig; halotti korlátlanul, de levéltári másodpéldányok csak 1980-ig készültek).
A FS indexelt adatai nagyon sokszor pontatlanok, tele elírásokkal, helyesírási hibákkal, foglalkozást tüntetnek fel pl. a név helyett vagy születésnél a a gyerek szülei helyett a keresztszülőket vitték fel. Ráadásul még messze nem mindent indexeltek. A kutatás legbiztosabb módja az adott település anyakönyveinek átlapozása.
Egyébként van egy útmutató kezdőknek a MACSE oldalán, az tagság nélkül is hozzáférhető. Továbbá a fentebb bemásolt üzenetemben van FB-link amatőr családfa kutató csoportokhoz, ahol szintén mindig segít valaki. Küldtem már innen a gyakoriról mást is oda, és elég jól boldogul azóta. Ha elakad, akkor újra jelentkezik.
Nekem mondod? 10 éve kutatok családfát, rengeteg az olvashatatlan írás.
Jó lenne, ha már végre minden felkerülne.
Egyébként érdekes hogy pestet mondod, rengeteg pesti anyagot kutattam ki. De most nem azt kerestem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!