Van itt olyan amatőr családfakutató aki segítene megtalálni az egyik ági dédszülőket?
Most komolyan más nézi át helyetted az anyakönyveket? Azt én is megtehettem volna, de nem az a segítség, hogy valaki más keresgél helyetted.
Linkeket küldtem neked, amatőr csoportokat ajánlottam, de ezek szerint nem éltél velük.
Az első válaszom a kérdezőnek privátban, korábbról:
"Szia!
Ha Katalógusba ( [link] ) beírod, hogy ..... és kiválasztod, megmutatja, hogy milyen anyakönyvek érhetőek el: [link] /results?count=20&placeId=76554&query=%2Bplace%3A%22Hungary%2C%20Szabolcs%2C%20%C3%9Ajfeh%C3%A9rt%C3%B3%22&subjectsOpen=1512301-50
Innen neked a második kell, ott vannak az állami anyakönyvek. Ha arra a sorra rákattintasz, és lefelé görgetsz, látni fogod, hogy milyen anyakönyvek, milyen évkörben hol találhatóak. A kis fényképező ikonra kattintva tudod megnyitni magát az anyakönyvet, és lapozgathatod. Házasságok 1948-ig fent vannak, szóval ha ott házasodtak a dédik, akkor biztosan meglesz az anyakönyvi bejegyzés. Ha a nagypapa 1932-ben született, akkor azt az évet és onnan visszafelé kezd el átlapozni.
Azért így írtam le, mert ha tovább akarsz majd kutatni, akkor célszerű a módszereket megtanulni. Abban nincs igazán élvezet, ha más keresi meg neked. Persze, ha nagyon nem boldogulsz, szólj nyugodtan. Néha nehéz kiolvasni a régebbi írásokat, de az majd inkább a korábbi időszakokban lesz nehézkesebb, amikor még egyházi anyakönyvezés volt. A papok nagyon csúnyán tudtak írni, és sokszor latinul vannak a bejegyzések. De ne ugorjunk ekkorát, előbb legyenek meg a dédszülők."
Aztán folytattam:
"Név szerint azoknál a soroknál tudsz keresni, ahol a fényképezőgép előtt ott van a nagyító ikon is. És persze esetedben még kérdéses, hogy a dédmama is újfehértói volt-e. Én kicsit belelapoztam, Mohácsi névvel találkoztam, de Tárkányival nem. Egyébként hidd el, sokkal érdekesebb a lapozgatás, csak hozzá kell szokni. Ráadásul az index nagyon sokszor pontatlan, hibás, hiányos."
És még:
* Hát az elég ritka. Eleve a legtöbb név nem túl egyedi, ezért több is van belőle, így pedig nehéz a beazonosítás. Az indexelés pedig - mint írtam - hiányos. Sok nincs még kész, még több talán javítás alatt, mert sokszor külföldiek indexelték ezeket az anyakönyveket, és hát ők még annyira sem igazodnak ki rajta, mint mi. Lehet, hogy esetedben nem zárható ki egy települések közti kutatás, ha a dédmama nem odavalósi volt. Ha netán fent vagy FB-on, tudok ajánlani ilyen témával foglalkozó csoportokat, Szabolcs megyei külön is van, akár szerencséd is lehet, ha valaki már belefutott, netán odavalósi és tud segíteni.
Ezeken mind végigmentem, de semmi. A csoportokba is írtam.
Minden javaslatoddal éltem, de nem találtam semmit. Ezért is tettem fel újra. (Vagy csak én bénázok..)
Köszönöm azért mégegyszer segítséged.
#26: Hát a Szabolcs megyeibe biztos nem írtál, mert nem volt ilyen jellegű segítségkérés amióta megadtam a linkeket. Hacsak az admin még nem fogadta el a jelentkezést és/vagy nem engedte ki a posztot. De hát akkor meg azt meg kell várni.
A családfakutatás kulcsa a türelem és a kitartás. Ha az nincs, megette a fene az egészet.
Amúgy meddig lapoztad át az anyakönyveket visszafelé? Szerintem nem eléggé. Merthogy én megtaláltam, amit keresel... Ráadásul még az index is segített, az alapján sikerült. Tényleg abban szeretnék segíteni, hogy megtanulj keresni, mert az az igazi, ha az ember saját maga találja meg a dolgokat.
Leírom, hogy sikerült, próbáld ki te is.
Keresés -> Feljegyzések -> a helyhez beírod, hogy Magyarország, Szabolcs (így!) -> keresés gombra katt -> a behozott lista jobb oldalán legfelül megadod a dédmama családnevét -> pár sorral lejjebb családtag hozzáadásánál kijelölöd a házastársat és beírod a dédpapa családnevét -> keresés gombra katt. És akkor nézd meg a beadott legelső találatot, mellette jobboldalt a fényképezőgép ikonra kattintva meg tudod nézni a bejegyzést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!