Zsidónak számítok?
Én pl anyai ágon vagyok az, tehát annak számítanék, de ha esetleg egyszer probléma adódna belőle, és valaki csünya dolgokat akarna tenni emiatt, akkor nem menetelnék birka
módjára a konciba, hanem szépen előkerülne a baseball ütő és a többi dolog.
Vallásilag már nagymuterom se tartotta, muterom ateista, én agnosztikus vagyok, mindenféle egyházat megvetek.
Mindenki a saját módján tudja megtalálni Istent, legyen az bármi.
Az élet és a másik ember, valamint a természet és a közösségek tiszteletén alapuló értékrendben hiszek, és hogy ha valaki mégis megdob kővel, és erre nem volt oka, akkor jogos az önvédelem.
Semmiféle népirtást, se palesztint se zsidót nem tartok elfogadhatónak.
A numerus clausust pedig szintén nem
.
Béke.
A numerus clausus nem határozott meg "szigorú követelményeket" arra, hogy ki számít zsidónak (azt csak a későbbi zsidótörvények tették meg). A törvény csak azt szabályozta, hogy a hallgatók a nemzetiségi arányuknak megfelelő százalékban vehetnek részt a felsőoktatásban, azt, hogy valaki zsidó nemzetiségű-e (korábban zsidó felekezetű magyar, de ezt pont ez a törvény borította), azt az egyetemeken működő igazolóbizottságok döntötték el.
Lehet, hogy mondjuk a Műegyetemen zsidó lettél volna, de az orvosin nem - ez nagyon képlékeny volt akkoriban.
Egy idő után ez egyre szigorúbb lett, de halachikus értelemben nem számítasz annak, mert anyád sem (mivel neki nem az anyja volt zsido).
Érdekesség, hogy a férjem anyja zsido, de a gyerekünk nem, mivel én nem vagyok (halachikusan), de a sogornom gyereke az lenne, ha lenne, mivel ő nő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!