Mi lehet családnév változtatásának oka?
Anyai ágon visszabírtam vezetni kb. az 1880-as évekig a családfámat.
Azonban észrevettem, hogy a dédimamám leánykori neve, már Fábián volt, azonban az ő anyukájának még Faragó de aztán az övé is át lett változtatva Fábiánra.
(Egyébként az ő anyukája is még Faragó).
Mi lehet ennek az oka?
Több oka lehet amúgy egy névváltoztatásnak. Pl. hátrányos megkülönböztetés láttam olyan nevűt a napokban a tv-ben, hogy Ondó.
Biztos nem lehetett könnyű gyerekkora.
A névváltoztatási kérelmeknél voltak elfogadható okok és volt amiket visszautasítottak régen. Pl. adott történelmi korokban életmentő volt a névváltoztatás.
De pl. örökbefogadott vagy törvényen kívüli embereknél is előfordult, illetve nem azon nemzet tagja, és ezért azon nemzet tagjainak a vezetéknevét választja pl. Mert bizonyos helyzetben hátrány érné, vagy nehezen megjegyezhető és stb.
Ha a dédnagymamád anyukáján lánykori neve volt a Faragó, akkor a lánya (a dédnagymamád) neve nem lehetett ugyanez, csak akkor lett volna, ha nincs hivatalosan apja, lányként szülte volna az anyja.
A valószínü magyarázat, hoyg a Faragó ükmama férje Fábián valami folt, és ezért kapta a gyerekük az apja nevét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!