Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » A Weisz családnév német vagy...

A Weisz családnév német vagy zsidó eredetű? Minden Weisz zsidó?

Figyelt kérdés
2010. szept. 8. 10:28
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Természetesen pontosan nem tudom mindről, de a mai Burgenland-ban élt számos anyai és apai ágú ősöm, ezt a területet kutatom. Az anyakönyvekben rengeteg Weis, Weiss, Weiß és Weisz családnevűvel találkoztam, akik katolikusok, vagy evangélikus vallásúak. Egykori Sopron, Vas és Moson vármegyékről van szó. Mivel tucatnév (az alakváltozatokat is ide veszem), így nem érne különösebb meglepetés, ha a zsidó viselőkből lenne a legkevesebb ezeken a területeken.

Egy másik példa. Bauer családnév. Földművelőt, parasztot jelent, már ált iskolában is tanítják, hogy a zsidók nem végezhettek földmunkákat, mégis, akkor miért van ilyen nagy számban jelen ez a családnév náluk? Egyszerűen felvették, de ettől ez még nem lett "zsidó név". Ugyan ez áll a Weiss-re és alakváltozataira is.

"...damit ist wohl ein Mensch gemeint, der blondes Haar oder Haut hatte, zur Unterscheidung von schwarzem Haar. Sehr häufig in ganz Deutschland." www.ungarndeutsche.de

2010. szept. 17. 12:03
 22/25 anonim válasza:
Kiegészíteném annyival, hogy a "Weisz" írásmód az Osztrák-Magyar Monarchia (legalább részben) magyar nyelvű területeiről vagy lengyel területről való eredetre utal, mivel a magyar és a lengyel nyelvben lett átírás révén az eredeti német formákból (Weiß, Weiss) a magyar ill. lengyel írásmódhoz közelítve Weisz.
2010. szept. 23. 08:36
 23/25 anonim ***** válasza:
Érdekes, a lengyelben és a magyarban az "Sz" kiejtése épp ellentétes.
2010. szept. 23. 16:32
 24/25 anonim ***** válasza:
Lehet német és zsidó eredetű is.Bármilyen vezetéknévvel lehet valaki zsidó.Lehet olyan hogy pl:a löwenfwld-et lakatosra magyarosítja és akkor lakatos lesz a vezetékneve.Vagy müller-ből molnár lesz,weisz-ből vas(s),vagy stiner-ből köves.Bármi lehet
2011. aug. 22. 12:43
 25/25 anonim válasza:
Kicsit későn írok, de én magyar származású keresztény vagyok, Weisz családnévvel. Szerintem ez megmagyarázza a kérdésedet.
2017. nov. 5. 14:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!