A Weisz családnév német vagy zsidó eredetű? Minden Weisz zsidó?
Szia!
Német eredetű családnév, amit viselhet német és zsidó szrámazású ember is! Peched van, ahogy a többi német családnevűnek is, aki ebben az országban született... ausztriában, németországban és svájcban ez nem lenne téma, de ebben az elátkozott gödörben itt kelet-közép európában igen.
Nekem is német családnevem van, 16 évesen meg is kaptam a töritanártól, hogy nekem nem azért van német nevem, mert az őseim onnan származnak. Kicsit fura volt, mert mind anyai ágról, mind apai ágról katolikusok, szóval a nagyszülőkig visszamenőleg biztos, hogy azok voltak. Aztán elkezdetm családfát kutatni, sopron környéki németek voltak, evangélikusok és katolikusok. 2009-ben elküldtem a családfát, anyakönyvi kivonatokkal együtt a tanárnak, természetesen nem emlékezett rá, hogy ilyet mondott volna...:)) vicc.
Na a lényeg... élnek magyarországon svábok, akiknek nagyobb része inkább osztrák-bajor számazású. a nagyobb városainkban az 1700-as évkben a polgárság felét német származásúak tették ki. sokan elmagyaorosdtak, sokan megtartották a német neveiket stb stb. Gyakorlatilag nincs olyan német név, amit ne viselnének zsidók is... aki tud biztosan olyan nevet, amit nem hordanak izraeliták, írj be, fél perc alatt a keresőben úgyis találnék.
Konkrétan a névről: bajorországban a 3. leggyakoribb családnév, egész németországban meg a 41. legelterjedtebb.
az 1715-ös magyar országos összeírás szerint is voltak adózók ilyen névvel, neten elérhető. ráadásul a 1715-20-as években datálódott összeírásokból kihagyták a zsidókat.
dunaisváb telepesek között is voltak ilyen nevezetűek. még ezer példám volna, hogy ez elsősorban miért német név...
előttem már leírta valaki, hogy az OMM-ban német nevek felvételére kötelezték a zsidókat, és gyakorlatilag bármilyen nevet felvehettek, vagy kaphattak, csak német legyen. Gyakori volt a Weiss, Weisz stb alakváltozatai is, ebben semmi meglepő nincs, hiszen egy már amúgyis tucatnevet kapott a család.
Családfakutatás révén tudsz csak megbizonyosodni róla, hogy az ősöd vajon német, vagy zsidó volt-e... de a kérdésere a válaszom: nem, nem minden Weisz neveztű zsidó származású!
13:57-es vagyok
Bocsi, elírtam valamit, az OMM előtt már jóval elkezdőfött az izraeliták német névre kényszertése (1700-as évek végén), hiszen a monarchia alatt tömegesen magyarosítottak már a nemzetiségek és az etnikumok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!