Hogy lehet felkutatni úgy az ősöket hogy a nagymamám házaságon kívüli gyerek volt és a mostoha apuka a nevére vette?
Nagy elszántság, találékonyság és bátorság kell hozzá, lehet, hogy utazni is kell távoli levéltárakba, szóval nem lesz olcsó mulatság sem. Itt vállalnak pénzért ilyet: [link]
De ők is kérik, hogy legyen min elindulni, a felmenők nevén kívül egyéb adataikat is. Puszta névvel nemigen hiszem, hogy lehet menni valamire.
Én tényleg nem értem hogy mit nem értetek azon hogy nem csak a nevét tudja. Azt is tudja mikor született gondolom és hol illetve egy fontos tényezőt hogy dédi mamájának az apja nem a biologiai apja. Dédimamája nem mostani gyerek akkor abba az idoben egyházi anyakonyvezés volt magyaran csak levéltárba vagy a familysearch nevu csaladfakutato mikrofilmeit kell egyesevel vegiglapoznia ott meg ha nem sima ugy volt akkor megjegyzesben jelzik. Abban az idoben vagy megejtette egy nemes vagy szerelem gyerek volt de rang beli kulonbsegek voltak vagy megejtette egy kulfoldi katoba akarata ellenere. Es mivel dedimamajanak az anyukaja nem mondott semmit ezert valoszinuleg nem az a helyzet hogy mire megszuletett elhunyt az üknagymamája férje mert az is ott lenne az anyakönyvibe.
Aki meg troll az meg trolkodjon már máshol ne zavarjátok már össze a kérdezőt.
* egy kulfoldi katona
Emiatt ajanlottam a csaladfakutato oldalak DNS tesztjet, mert ha mas nemzetisegu az apa es ti nem tudtok ilyenrol a családban az is egy elorelépés a kutatasban, mert akkor az adott kor történelmi eseményei alapján tudod folytatni a családfakutatast.
17-es ha titokban kellett tartani, akkor valószínűleg rangosabb ember volt az illető, de pl. én is családfakutatok, és a régi anyakönyveknél a születés bejelentésnél van megjegyzés rovat, olyat láttam már, hogy elismerte az apa, hogy ő az apja a gyereknek.
Első körben levéltárban kell utánanézni név, és születési dátum, hely alapján és az üknagymamája neve alapján, azokból az infokból is csak egy ici-pici info is lehet óriási tipp a következő lépéshez előre illetve vissza bocsánat, mert ugye üknagyapját keresi.
De a kérdező írta, hogy mi volt a biológiai apa családi neve, hogy elvileg az, akkor utána kell nézni első körben nemesi családneveknél. A Binét amúgy nem magyar név, hanem francia.
Pl. Alfred Binet az első intelligenciateszt összeállítója, francia pszihológus volt. Csak mondtam egy francia Binet nevű embert aki 1857-ben született, szimplán csak a családnév alapján a gugli alapján tudom, hogy francia eredetű név.
Vagy külföldi katona volt, nagy volt a szerelem, de titkolniuk kellett, nem lehettek egymáséi, és a külföldi katona hazautazott mikor kiderült, hogy üknagymamád gyereket vár tőle. Ez is egy opció. Abban az időben ha olyan ország katonája volt, akkor nem nézték jó szemmel azt sem. Magyarán kívülálló okok is lehettek annak amiért nem tudod, hogy ki a biológiai üknagyapád.
Bár ugye a család neve alapján francia, tehát nem valószínű, hogy katona, magyarán úgy tudod elkezdeni, hogy a dédimamád születési éve alapján történelmi eseményekhez viszonyítva, és külföldi nemesi családnevek után kutatva,mert van külföldi nemesi családnév tár is online is beírod a külföldi nemesi családnév tár keresőjébe, hogy Binet.
Most nem tudok linkelni neked ilyen családnévtárat. Angolul beírtam a keresőbe, hogy nemesi családok névtára. De találtam én is, az egyik talán rokon férjének a családnevét csekkoltam,mert neki nemesi neve van és ebből adódóan egészen messzemenőkig visszavezethető, bár a talán rokon,nem is biztos, hogy rokon, ennek még komolyabban utána kell néznem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!