Meddig tudod visszavezetni a családfádat?
Anyai ágon "csak" 1803-ig.
Apai ágon egyáltalán nem tudom, mert van ismertem.
Jelenleg aktívan kutatok, eddig legmesszebb apai ágon van meg. 1852-ben született az egyik ősöm és megtaláltam a szülei nevét.
1900-as évek elején járok többi ágon, van néhány 1877-99 közötti születési dátumom, bízom benne, hogy még sok mindent meg fogok találni.
33-as vagyok: familysearch.org
Nagyon praktikus, átlátható oldal. + fent vannak 1895-től nagyon sok település születési, házassági és elhalálozási dokumentumai. Időigényes mert sajnos nem névre tudsz rákeresni, hanem a beszkennelt "könyvben" kell lapozgatni keresődni, de nagyon érdekes dolgokra lehet bukkanni. Régen beleírták hogy gyermek születésénél a szülők hány évesek voltak, mi volt a munkájuk, ebből már ki lehet következtetni melyik évben születtek és mikor kell kb. keresni az ő születési papírjaikat :)
Emellett interneten névre keresve cikkeket, érdekességeket lehet találni. Régen ha a faluba volt egy kis amatőr színházi előadás arról is készítettek cikket és név szerint említették és dicsérték a szereplőket :) Ilyen és ehhez hasonló kincsekre lehet bukkanni :)
33-as és 35-ös vagyok:
Vannak fent régebbi dokumentumok csak azokat a képeknél kell keresni település és dátum beírásával. Azok picit bonyolultabbak, azokat plébánosok töltötték félig meddig latinul és elég nehezen lehet őket elolvasni, de nem lehetetlen.
Emellett lehet segítséget kérni levéltárban, plébánosnál és temetőkbe.
Egy távolibb rokonnál nagy segítség volt nekem, hogy a sírján a házastársa halálának éve alapján megtaláltam a házassági levelüket, amin pedig rajt volt a szülők neve pontosan.
A legrégebbi szál az 1600-as évek közepe, mert a család egy része akkor települt be az országba.
Szerencsére arrafelé, ahová vándoroltak, ott relatíve profin vezették a dolgokat( Nyilván nem ér a mai anyakönyvezés nyomába, de abban a korban jónak számított).
"És 1895 előtti dátumoknak hol fogsz utána nézni?"
Talán Dzsingisz kán udvarában. Van egy két tippem rá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!