Ő kicsodám nekem, milyen rokoni kapcsolat van köztünk?
A dédnagymamám unokatestvére (legyen X), illetve neki a gyermeke (Y) és unokái (Z).
A nagymamámnak (dédnagymamám lányának) így másodunokatestvére Y, és édesanyámnak harmadunokatestvére Z?
Velem milyen rokonságban állnak X, Y és Z?
"dédnagymamám"
Ilyen nincs! A dédanyára gondolsz, a nagyanyára vagy kire? Nehéz megválaszolni a kérdést, ha a kiindulópont többértelmű.
17:58: Itt a Gyakorin rendszeresen feltűnik az a vélemény, amit kifejtettél. Csakhogy az 'öreg’ szó eredeti jelentése nem a mai 'idős' volt, hanem a 'nagy'. Lásd:öregujjam, öregágyú.
A 'dédöreganyám/dédöregapám' kifejezés mindig is része volt a nyelvnek (pl. Azt a dédöreganyám látta. Őriztek ott a lippai gödörnél, s akkor gyütt egy nagy fekete felhő. Azt hitték, hogy elvisz mindent... ) miért ne lehetne az a ma használatos 'dédnagyanyám'?
#5 "Gyakori fogalmazás [...] dédnagymama [...]. Ezeket a szavakat helytelenítik, mivel nehéz meghatározni, kire gondol a használója."
Ezt az előttem szóló linkjéről másoltam be ide. Hivatalosan nincs ilyen kifejezés, de azért megy az agyatlan lepontozás. De ezek szerint az ábrát sem nézted meg, mert azon sincsen "dédnagymama".
A dédanyám unokatestvére (legyen X), illetve neki a gyermeke (Y) és unokái (Z).
A nagyanyámnak (dédnagyanyám lányának) így másodunokatestvére Y, és édesanyámnak harmadunokatestvére Z?
Velem milyen rokonságban állnak X, Y és Z?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!