Megkeseríti az életemet. Mit tegyek?
Ne hagyd, hogy belemásszon az életetekbe! Nekem elképzelhetetlen, hogy valakit felnőtt létére így befolyásoljon egy ember, akivel ráadásul már jogilag sincsen semmilyen családi kapcsolatban.
Ezentúl, azt ajánlom, hogy ne engedd a mamit be az otthonotokba, ha hív, hogy jön meglátogatni, közöld vele, hogy egy játszótéren/étteremben fogtok találkozni. Ha hívatlanul állít be, nyiss ajtót és közöld, hogy dolgotok van (vásárlás, logopédus, ovistárs szülinapja) és most nem alkalmas a látogatása. Azért ez nem tűrhető állapot, hogy odajárkál hozzáok valaki az otthonotokba és bele akar szólni az életetekbe. Nem kötelessége beengedni a házadba és én a helyedben ezt tenném. Találkozzon a gyerekkel, de tartsa távol magát az otthonodtól, a férjedtől, a másik gyerekedtől. Ha meg esetleg emiatt perelne és valami nagyon ütős ügyvéd bíróságra vinné az ügyet, a hatóság emberei kimennének felmérni az otthonotokat, beszélnének a szomszédokkal, kollégákkal, óvodai nevelőkkel és egy pszichológus a gyerekkel is elbeszélgetne. Ekkor ígyis-úgyis kiderülne, hogy semmi gond nincsen és csak a kedves nagyi ugrál unalmában.
Kevésbé radikális módszer még, ha leülsz vele és elmondod neki, hogy te megérted, ha nehéz neki (és egy anyának lehetetlen) új életet kezdeni a fia halála után, de te már elkezdted a sajátodat és ne legyen olyab önző, hogy ezt sajnálja tőled. Te szívesen támogatod őt a továbbiakban is, ha moderálja magát, és te úgy látod, hog ha ezt a viselkedés folytatja, nem csak téged taszít el, hanem az unokájával is megutáltatja magát. Egy 5-6 éves gyereknek is van önálló gondolkodása és lassan eljön az idő, amikor rájön, hogy neki a nagymami nem túl szimpi és nem akar vele olyan gyakran találkozni.
Ha minden, ismétlem MINDEN úgy van, ahogy leírod, akkor anyósnak esélye nincsen.
Ugyanakkor láttam én már olyan familit, ahol szerintük minden rendben volt, de normális ember már attól rühes lenne, ha fényképen megnézné az otthonukat.
Szóval ismétlem, ha valóban minden rendben van nálatok, akkor a gyámügyön kb. kiröhögik. Ugyanakkor a családsegítőnek kötelessége kimenni egy környezettanulmányra, de ez csak egy alkalom, leírja, hogy minden OK, onnan meg nem is foglalkoznak anyóssal többet.
Egy gyerekjólétis
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!