Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Valóban nekünk kellene majd...

Valóban nekünk kellene majd eltartani a párom anyukáját? Ti mit szólnátok egy ilyen esetben?

Figyelt kérdés
A párommal 5 éve vagyunk együtt, én 25L, ő 27F. A helyzet az, hogy az anyukája kb. 4-5 évet dolgozott az egyetem után, majd főállású anyaként otthon maradt a gyerekkel. Úgy hozta az élet, hogy nem ment vissza dolgozni utána. Jelenleg közeledve a hatvanhoz azt kell mondanom, nem fog nyugdíjat kapni (vagy legalábbis nem sokat, ezzel nem vagyok teljesen tisztában hogyan megy). A férje elég beteges, az orvosok nem túl bizakodóak vele kapcsolatban. Nemrégen szóba került, hogy mi lesz így az anyjával, miből fog majd élni ha egyedül marad, mire a párom rögtön rávágta: "Hát majd hazaküldöm a fizetésem". Néztem rá döbbenten, hirtelen azt sem tudtam mit szóljak. Persze, család, segítsünk egymáson, de komolyan ez a jövő vár ránk? Az anyukája szép szóval is azt kell mondanom lusta volt elmenni dolgozni, ezért mi fogjuk majd őt finanszírozni? Jelenleg ketten 350 ezret keresünk, amiből ha levonjuk az albérletet, közlekedést, kaját, néha egy kis kikapcsolódást, ilyen-olyan apróságokat, és még abból hazaküld teszem azt 100 ezer forintot, akkor azt kell mondanom nagyjából nullán fogunk állni, egy kis félretett pénzünk sem lesz sosem. Egyébként jól kijövök az anyjával, de világ életemben nem értettem, hogy miért nem keres magának munkát - persze, kényelmesebb otthon üldögélni és csak a főzésre koncentrálni. Most én vagyok bunkó, és sajnálom el tőle a pénzt? Ti mit szólnátok egy ilyen esetben, és egyáltalán mit lehet tenni ilyenkor?
2017. dec. 18. 23:35
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
86%

Őszintén sajnállak, kérdező, mert más problémát nem írsz a kapcsolatotokról, ez az egy azonban alapvetően kizárja a békés egymás mellett élést, és a közös jövő tervezését. Ilyen fizetések mellett arra fogtok keresni, hogy az anyját eltartsátok, és nem arra, hogy saját lakásotok, gyereketek legyen, nyaralni menjetek. Mondjuk, sok mindnek tud változni, kereshettek többet is, kevesebbet is a későbbiekben, én magamról azonban tudom, hogy képtelen lennék úgy élni, hogy a másikra anyagilag nem lehet számítani, mert önmagát fenntartani se lesz elég keresete, mert egy külön háztartást, egy önálló személyt fenn kell tartania. Ilyen körülmények között pl. lakáshitelt, gyereket sem lehetne felelősen bevállalni. Ez nem az a helyzet hogy beteg, öreg szülőt meg kell segíteni, hanem kompletten el kell tartani. Egy évig kap majd özvegyit, utána saját jogon az öregségi nyugdíj-minimumot. Az 28.500 Ft, ha jól emlékszem, évek óta nem emelték. Na, ezt számold át, hogy mire elég a mamának, és mennyivel kell kipótolni, hogy megéljen...

Amíg él a papa, addig kellene arra ösztökélni, hogy találjanak valami megoldást, ah eddig nem tették (valami önkéntes dolog, biztosítás, stb.), bár, már sokat szerintem nem fog jelenteni. Hogy lehettek egész életükben ennyire felelőtlenek?! A szüleidre meg ne hallgass, ha nem dolgoznál, egyrészt, miből élnétek meg? Ha együtt is maradnátok, ugyanebben a helyzetben találnád magadat...Nekem ez nem lenne életkilátás.Más lenne, ha a párod milliós fizetéssel rendelkezne, és legfeljebb abban éreznétek meg a mama fenntartását, hogy annyival kevesebb a tartalékotok a bankban. Őt is meg lehet érteni, ebben nőtt fel, és teljesen mindegy, most mit mond, nem fogja hagyni az anyját éhen halni, meg a híd alá jutni, kérdés, mire bekövetkezik az, hogy egyedül marad, addigra a ti kapcsolatotok hol tart, és nem hiszem, hogy meg akarod tudni, hogy vajon majd te fogsz-e margarinos kenyéren élni egy lakáshitel miatt, vagy lesed az időt, hogy a gyereket mikortól lehet bölcsibe vinni, hogy mehess vissza dolgozni azért, mert kajára se jut otthon pénz, és várni, hogy a halál végre elvigye ...

2017. dec. 19. 06:22
 12/44 Andizsuzsi ***** válasza:
91%

Kérdező!

Anyósod és apósod mit mond? Ha anyós egyetemet végzett, nyilván értelmes, tisztában van azzal, hogy nem lesz nyugdíja. Lehet, hogy készülnek.

2017. dec. 19. 06:36
 13/44 anonim ***** válasza:
82%
Sajat lakasuk van? Ha esetleg a papa meghalna, eltudna adni, hogy kisebbe menjen? Otthon maradt a gyerekekkel, tobbesszamba. Miert csak a parod feladata lenne eltartani? A testverei hol vannak? Ha ilyen aldozatosan dolgozott, hogy nevelje a gyerekeket, feltetelezem joravalo felnottek lettek. Mas esetben csak lusta volt, amit nem sok penzzel tamogatnek.
2017. dec. 19. 06:45
 14/44 Andizsuzsi ***** válasza:
89%

"Otthon maradt a gyerekekkel, tobbesszamba."

Gyerekkel.

2017. dec. 19. 07:24
 15/44 anonim ***** válasza:
37%

Nos, rávilágítanék néhány dologra, vállalva azt, hogy lehúztok és nem leszek népszerű vele:

1. - "majd főállású anyaként otthon maradt a gyerekkel. "

Ha főállású anya, akkor legalább 3 gyerek van, összefoghatnak, együtt segíthetik az anyját (nem kell a kérdezőt arra "uszítani", hogy hagyja ott a párját - más megoldás is van)

2.-"Jelenleg közeledve a hatvanhoz ..."

Nem fogják felvenni dolgozni sehová - hiába mondjátok, hogy menjen el dolgozni.

3.- "A férje elég beteges, az orvosok nem túl bizakodóak vele kapcsolatban. "

Már csak ezért sem tudna elmenni dolgozni, nyilván felügyeletre, ápolásra szorul - meg kellene próbálni az ápolási támogatást (segélyt), ha még nem kap.

4. "Az anyukája szép szóval is azt kell mondanom lusta volt elmenni dolgozni,"

A főállású anya státuszt nem véletlenül találták ki.

Ha 3 gyereked lesz, majd megtudod, milyen "lusta" az, aki nem dolgozik 3 gyerek mellett. Nem, nem kell nekm ugrani, tudom, hogy sokan dolgoznak 3 gyerek mellett is, de azért itt "lustaságról" abszolút nem beszélhetünk - 3 gyerek ellátása nem kis feladat (5 emberre mosás, mosogatás napi szinten nem kevés - tudom, mert van 3 gyerekes ismerősöm)

5.- A ház/lakás, amiben élnek a szülei, nyilván a gyerekekre fog szállni (vagy az ára, ha eladják) - azért az a pár millió, ami a férjed része lesz, biztosan jól jön majd :-)

6.- végezetül, és most kapaszkodjatok meg: tavaly júl. 1-e óta bevezették a szülőtartást (illetve 2011 óta volt, csak senki nem tudott róla), így törvényileg kötelezhető a gyerek a szülőtartásra, ha a szülő megélhetése veszélyeztetve van.

Az más kérdés, hogy él-e vele a szülő vagy sem...

Csak azért írtam ezeket, hogy egy kicsit szélesebb látókörből lássátok az egészet: nem minden fekete vagy fehér.

Na, lehet, lehúzni :D

2017. dec. 19. 07:32
 16/44 anonim ***** válasza:
73%

Eddig miből élt a kedves mama? Eltartotta a férje?

És hány gyerek van náluk, hogy sosem ment el dolgozni egyetem után? 20?

Az elején vki azt írta, hogy mutasd meg ezt a kérdést a párodnak. Na az a válaszoló egy idióta volt, amolyan dredd bíró, és gőze sincs az emberekről.

Az sem reális aki azt írja, hogy csomagolj és szevasz. Nem a haverjával készül megszakítani a kapcsolatot, emberek. Olyan könnyen odavágtok ilyen mondatokat, aztán keresgéltek tovább a kérdések között, hol lehettek újra nagyon okosak.

A külön kassza sem megoldás ilyenkor, hiszen tök mindegy, hogy a férj számlájáról megy le 100 ezer vagy közösről, az otthoni dolgokra akkor is ki kell pótolni a hiányzó pénzt valahonnan, és az a te pénzed lesz.

A mama elcseszte, és bekaphatja, hogy erre sosem gondolt, és ha ennyire jól ment, hogy nem kellett dolgozni, félretehetett volna legalább pénzt a nyugdíjas évekre, nem csak dőzsölni otthon 40 évet.

Kb mint ezek a lepukkant magyar énekesek, akik 40 évig járták az országot, nyomták a bulit...dőlt a pénz....semmi tartalékolás.... most meg nyikognak a tévében, hogy zacskós levesre se futja és halni készülnek 60 évesen...

Ugyanakkor a mamát sem lehet hagyni éhen pusztulni, szóval kva nehéz ez a szitu. Igazából a párodnak kellene erre megoldást találnia, olyat, hogy ne lehetetlenítse el az életeteket.

Arról is lehet beszélni, hogy oké most etetjük a mamát, de mi lesz ha nálatok úton van a 2. gyerek?

Mami azért eléggé obabszott a jövőtöknek így.

Lehet, hogy el fog jönni az az idő amikor talán át kell gondolnod, hogy ha valóban szorul aa hurok és alig lesz pénzetek magatokra, akkor mennyire szereted/ragaszkodsz a párodhoz annyira, hogy így élj vele, pláne ha gyereket is akartok.

35N

2017. dec. 19. 07:38
 17/44 anonim ***** válasza:
84%

Hat tobb megoldas is letezik...

Megbeszeled a paroddal.

Hogy amit haza kuld a maradek penzebol meg fizesse az alberlet felet villanyt kaja futes stb.

Mert te nem vagy hajlando + penzt kidobni a rezsi alberlet kajara csak mert a mama nem dolgozott. Te dolgoztal meg azert a penzert es nem fogsz valaki miatt tobbet kiadni nem?:)

Adja el a hazat es koltozon be egy idosek otthonaba.

2017. dec. 19. 07:57
 18/44 anonim ***** válasza:
91%
Hát igen, többek között ezért sem éri meg otthonülő anyukának maradni. Bármi történhet és egy elharkodott döntés komoly kőz
2017. dec. 19. 08:14
 19/44 anonim ***** válasza:
82%

07:32-es!

Csak par eszrevettel, javitas:

2.-"Jelenleg közeledve a hatvanhoz ..."

Nem fogják felvenni dolgozni sehová - hiába mondjátok, hogy menjen el dolgozni. "

Viszont az oregsegi nyugdijkorhatar betoltesekor jelentkezhet barmelyik nyugdijas-szovetkezethez munkara! :)

"5.- A ház/lakás, amiben élnek a szülei, nyilván a gyerekekre fog szállni (vagy az ára, ha eladják) - azért az a pár millió, ami a férjed része lesz, biztosan jól jön majd :-)"

Nagy valoszinuseggel semmi sem marad abbol anyuka halala utan.

Vagy az anyuka feleli mas jovedelem hianyaban, vagy abbol lesz befizetve a nyugdijas otthonba.

"6.- végezetül, és most kapaszkodjatok meg: tavaly júl. 1-e óta bevezették a szülőtartást (illetve 2011 óta volt, csak senki nem tudott róla), így törvényileg kötelezhető a gyerek a szülőtartásra, ha a szülő megélhetése veszélyeztetve van.

Az más kérdés, hogy él-e vele a szülő vagy sem..."

Ez nem uj torveny, ez mar tobb evtizede letezik, es pont az ilyen esetekre nem ervenyes.

Csak akkor kell a gyereknek eltartani a szulot, ha az ONHIBAJAN kivul kerult olyan helyzetbe.

Az hogy nem dolgozott szules utan, az bizony onhiba!

2017. dec. 19. 08:18
 20/44 anonim ***** válasza:
94%

Pl vázoljatok fel neki ezt a helyzetet higy mi lesz ha, es mibol fog elni ha.

Ha ez meg van, akkor segitsetek neki munkat keresni, pl otthonrol vegezhetot... gondolom ha egyetemet vegzett, akkor felfogja, ha nem, akkor neg igy jart. Igy a ti lelkiismeretetek is tiszta marad.

Ha a parod meg hajthatattlan a temaban, akkor "viszlat" neki is...

Ne tedd tonkre az eleted. Alapbol is nehez boldogulni, nem higy meg egy plussz anyossal, raadasul igy gyermek se lesz.... azaz lehet, de hulyeseg.

2017. dec. 19. 08:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!