Elvárható a feleségtől hogy az idős anyósát ápolja?
17-es vagyok
"ma már nincs is szinte férfi munka"
1. Ez egy elég nagy marhaság szerintem!
2. Mai világban sok családban mindkét fél elvégzi mind a női meg a férfi munkát is. Legalábbis nálunk ez így van. Csak egy példa: a nővérem meg anyukám se hal bele abba, hogy a kertben dolgozni kell, persze ha géppel kell valamit csinálni, az általában az én dolgom. De én se halok bele, ha pl. el kell mosogatnom. Ja, és tegyük hozzá, a nővérem párja is házias, amellett, hogy még nagyon sok mindenhez ért, és nem 8, hanem 12 órát dolgozik naponta. Bármilyen hihetetlen, ilyen is van...
Amúgy ezt a vitát holnap reggelig lehetne folytatni, úgyis az lenne a vége, hogy a nők dolgoznak többet, ezért nem is vitatkozom tovább.
Szép napot mindenkinek!
pont erről van szó,hogy ez nem lehet elvárás,hogy a nő csinálja, csak azért,mert ő a nő
az,hogy ma már nincs is szinte férfi munka is pont erre utal,hogy régen volt a favágás, tipikusan a nehezebb fizikai munkák,amiket a férfiaknak kellett ugye jobbára megcsinálni, így voltak felosztva a feladatok, nos ezek mára szinte mind eltűntek,a szemlélet viszont megmaradt,hogy van a női munka pl mosás, teregetés,vasalás,mosogatás, takarítás, amire a férfiak (mint a kérdésben is említett) kiosztják az észt,hogy ez bizony női munka, hát kérem szépen nem,nem női munka abban az esetben,ha a férfi ezeket végignézve csak vakarja a lába közét, más dolog,ha a nő otthon van,nem jár dolgozni,mert háziasszony akar lenni,akkor persze, de ezt így kijelenteni,hogy márpedig az anyós ápolása női munka, ezt nem lehet,inkább nem szabadna a mai körülmények között
majd ha szabad akaratából úgy dönt,hogy csak és kizárólag ő szeretné ezt csinálni,akkor lehet számonkérni,egyébként nem, az após ápolása sem a férj feladat,csak mert ő ugyanolyan nemű
Sajnos ezt mégse tudom szó nélkül hagyni! Mára megszűntek az ilyen jellegű férfimunkák, hogy favágás pl.? Erről szerintem meg lehetne kérdezni jónéhány falusi férfit, hogy ez mennyire nincs így! De mondom, ez meddő vita! Nyilván a lepontozásom is annak köszönhető, hogy rajtam kívül az összes hozzászóló nő! Amúgy imádom a nőket, mi is lenne velem nélkülük... :)
Na mentem, vár a munka, el kell mosogatni... :)
Üdv hölgyeim!
örülök,hogy te nem vagy olyan,mint nagyon sok férfi társad,látom, te legalább tudod,mit jelent az a szó,hogy munkamegosztás
Egyébként falun laktam, évente 2szer volt favágás, apum vágta, én meg a nővérem (2 lány!) hordtuk neki oda meg onnan el, anyukám meg pakolta fel szépen a rakásra, szóval szerintem annyira nem kell megszakadni még az évi 2 nap favágásban sem, ha a család összefog.
Ugyanarról beszélünk,nem kell kiosztani a szerepeket, főleg nem rátuszkolni a másikra csak az ezer evés nemi szerepek miatt. Csak szerintem nem jól értelmezted a kérdést.
A kérdésre a válaszom: NEM!
A saját gyereke feladata. Ill. ha ő nem tudja csinálni, akkor meg kell fizetni rá valakit - ez értelemszerűen a közös jövedelemből megy, tehát a férj és a feleség is viseli az anyagi terhét.
Egyetértek azokkal, akik szerint ásatag, tajparaszt, múlt század eleji hozzáállás az, hogy a meny feladata az ápolás azért, mert ő nő. Aki ilyen véleményt hangoztat, annak máskor se törődnék a véleményével.
Még valamire reagálnék:
18-as hsz.: "Ma az az általános, hogy a férfi hazaér 8 óra munka után, és lezöttyen gépezni, ki kell szolgálni, mert "ő fáradt", míg a nőnek a munkahelyről hazaérve kezdődik a második műszak."
A magam rokonságában, baráti körében nem ezt látom. Egyébként pedig: ki milyen rózsát szakít, olyat szagol! A hozzászóló kolléganőit senki sem kényszerítette a férjükhöz, sőt ma (= már vagy 20 éve) egyre általánosabb, hogy együtt is élnek közös háztartásban a felek házasságkötés előtt. Van lehetőség megismerni a párjuk ezen oldalát is. Ha ezt bevállalták, akkor utólag ne panaszkodjanak.
Tehát aki beteg, és egyedülálló fiai vannak, az nem számíthat semmilyen segítségre a saját gyerekeitől?
Nem csinálnám, az biztos. Ha lenne bennem ingerencia, hogy idegenek fenekét törölgessem, az lenne a szakmám.
Ha egy fedél alatt él a pár a mamával, akkor közös feladat az ápolás, nem csak egyiké-másiké, így vállalták. Külön háztartásban meg ahogy eldöntik.
Nekem anyám öccse gondoskodik a szüleikről, de nem élnek együtt, mert nagyszüleim ragaszkodtak a házukhoz, ahol leélték életük nagy részét. A nagybátyám azért is vállalta fel, mert ő lakik legközelebb, van autója és a szakmájából adódóan is tudja őket segíteni. A feleségének is élnek még a szülei, ők még fiatalabbak, még nem szorulnak segítségre, majd eldöntik, hogy csinálják, ha ők is olyan állapotba kerülnek.
Szerintem ebből nem szabad vitát nyitni, úgy oldja meg a család, ahogy a legjobb. Van, aki otthonba, ápolóra bízza az idős rokonokat, szülőket, mert másképp nem tudja megoldani.
Aki ápolásra szorul, annak édes mindegy, hogy ki törődik vele. Nincs olyan, hogy ez bármely nemnek dedikáltan a feladata lenne. Ápolni időset vagy beteget elvárható, de attól azt még nem kötelező végrehajtani. Egy beteg vagy idős ember ápolása nagy feladat, nem mindenki képes rá, így biztosan egyszerűbb ujjal mutogatni és női feladattá nyilvánítani, mint megkérdezni, hogy segíthetek-e.
Akinek annyi élvezete van az életben, hogy minden szituációban talál valamit, amiért kellemetlenkedhet, az abban is talál kivetnivalót, ha a feleség ápolja az anyóst. Akkor majd nem jól ápolja.
Érdemes lenne inkább listázni a család "jóakaróit" és a negatív emberek kritikáit figyelmen kívül hagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!