Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mi a normál kapcsolat az...

Mi a normál kapcsolat az anyóssal?

Figyelt kérdés
A gondom a következő.Anyósom,egy 62 éves idős asszony, egy sokat beszélő,jóindulatú,naív vagy inkább buta(ezt a kifejezést férjem mondta rá,de tényleg igaz) A viszonyunkat én jónak mondanám,rengeteg dolgot intézek neki,én vagyok aki kitalálja az ajándékait ünnepekre,vagy aki az ő nevében telefonál,ügyeket intéz,vagy aki rögtön szalad a postára,ha pénzt kell feladni neki,mert éppen kifogyott.Ő több száz km-re lakik tőlünk(mint ahogyan az én anyukám is),a férjem testvérével,mégis szerves része az életünknek,hisz mindig van valami megoldásra váró problémája.Aztán tegnap (a férjem most nincs itthon pár napot munka miatt) hív a féjem,hogy gondja van megint az anyósnak,ugyan hívjam már fel és nyugtassam meg,mondtam neki,hogy ok,csak a vacsoráját megcsinálom a gyereknek.Erre mondja a férjem,hogy na majd akkor ő felhívja.Eltelt egy óra visszahívtam a férjem,de olyan tartózkodó volt,mondta,hogy elmegy fürödni,aztán visszahív.Én meg közben jól felmérgeltem magam,mert éreztem rajta,hogy gondja van,biztos velem,mert nem hívtam rögtön fel anyóst,amikor ő szólt.Felhívott,és elmondtam neki,hogy nem fair amit csinál,hisz én vagyok az aki mindig ugrik,ha anyósnak bármi kell,vagy bármi gondja van,most,hogy annyit mondtam,hogy kicsit majd később,most meg már egyből gond van belőle.Ő azt mondta,hogy szeretné megtudni,hogy miért vagyok ilyen távolságtartó az anyjával,mi a gondom vele? Mondtam neki,hogy semmi gondom nincs,szerintem ez egy normál anyós-meny viszony,gondoljon csak bele,ő mennyit kommunikiál az én anyámmal? Hányszor hívja fel csak úgy? Mert,hogy mint kiderült,ő azt szeretné ha többet beszélgetnék az anyukájával.De én egyszerűen erre nem érzek késztetést egyáltalán.Én úgy gondolom,hogy maximálisan mindent megteszek az anyjáért,így is többet van jelen az életünkben mint szerintem általában a házaspárok életében az anyós-após.Nem igénylek vele plusz beszélgetést,hisz pl amikor ők beszélnek telefonon,mindig kivan hangosítva,így mindent hallok,meg bele is folyok a beszélgetésbe néha.Szóval a lényeg,hogy én úgy gondolom hogy ez elég,de nem tudom,hogy ezt kívülálló hogyan ítéli meg? Tényleg úgy tűnik,mintha nem lenne jó a viszonyunk? Többet kellene tennem? Más is többet tesz? Hívogatja hetente az anyósát telefonon?

2015. okt. 7. 09:49
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:

Nem olvastam el a hozzászólásokat, csak a leírásra reagálnék. Először is tisztelet, ritka az ilyen aranyos meny.

De.

Az a gond, hogy túlzottan hozzászoktak, hogy te vagy a "megoldóember", az "elintézőember". Megoldod, elintézed, ha kell, irányítod, szervezed a dolgaikat, gondolom különösebb probléma nélkül, általában időben és pontosan. Meg mellette a szűkebb értelemben vett kis családodét is csinálod. Tehát állandóan készenlétben, így is vagy elkönyvelve, megszokták, ez így nagyon kényelmes nekik. Bárminemű kicsinyke késlekedés a részedről az intézkedésben számukra már felér egy kisebb támadással, hiszen nem ezt szokták meg, ergó, nem ezt várják el tőled. Tőled azt várják, hogy azonnal, mosolyogva, további kérdések nélkül intézkedj. És ez már a visszaélés az időddel/kedveddel/energiáddal, amit java részt rájuk fordítasz.

Kívülállóként a velük/nekik történő intézkedést, de még a férjed és az anyja közötti telefonbeszélgetések mennyiségét és hosszát is soknak tartom. Azt sem tartom normálisnak, hogy a férjed elnézze, hogy ennyi mindent intézel számukra és még ezt természetesnek is vegye. És egyébként kikérném magamnak, ha valamiben késlekedve megjegyzést tenne vagy rosszallását fejezné ki. Az anyós-meny közötti kommunikációt nem venném sűrűbbre, elég ennyi, sok is, nem kell, hogy hozzászokjon az anyós, hogy az "intéző embere" még "társalkodónője" is legyen.

Férjeddel beszélj elsősorban, nem kell túlkomplikálni, nem kell előre készülni rád, pontosan úgy, ahogy ide leírtad, mondd el neki az aggályaidat, a gondolataidat erről a nem túl egészséges helyzetről. Meríts mondatokat a hozzászólók gondolataiból. Éreztetni kell minden féllel, hogy te nem szolgáló vagy. Ha pedig unatkozik, foglalja le ő magát, ne téged használjon.

És nem, nem kellene többet tenned, más sem tesz többet, sőt, sokkal, de sokkal kevesebbet tesz. Én nem hívogatom anyósomat soha, pedig nincs rossz kapcsolat közöttünk. Bőven elég, ha a férjem amikor beszél vele, továbbadja az infót.

2015. okt. 8. 13:41
 32/37 anonim ***** válasza:

29-es kommenttel, megbeszelessel egyetertek, elvileg, de gyakorlatilag nem müködött eddig, legalabbis nalam.

Nekem az a tapasztalatom, szinten nem teljesen levalt ferjjel, h ezen a modon megall a beszelgetes egy bizonytalan "nem tudom" valasszal, sajnos. (De hatha a kerdezönek nem...!)

Feltetelezem, h azert, mert ha elmondom, en hogy elem meg es mi lenne a nekem megfelelö, erre egyszerüen nem tud mit mondani. Max. "megertelek", de a következö kerdesre, h szerinte mit kene tenni, h nekem megfelelöen menjenek tovabb a dolgok, erre mar "nem tudom" a valasz. Ha pedig kerdes helyett kijelentem, igy es igy kene tenni, h nekem is megfelelö legyen, erre elutasitja azzal, h de ez az anyjanak nem megfelelö, majd temaszünet (faradt), legközelebbre sem tudja...stb.

A le nem valtak egyebkent nem ugy latjak magukat, h ök le nem valtak, bar mindenki mas le nem valtrol latjak a környezetükben, de sajat magukra vakok. Ök olyanok, mint a beprogramozott gepek, nem önalloak - az anyjuk igy programozta, nevelte öket. Mi egy 3. szemely vagyunk, nem mi neveltük, ezert hogyan is tudnank ezen valtoztatni? A majom a farkaba harap szindroma. Egy vicc jutott eszembe erröl, mert kb ezzel asszocial ez a neveles: "1. Mindig igazam van, 2. Amennyiben nincs igazam, akkor az elsö pont lep ervenybe!"

(Amit tennek, 14. kommentemben mar leirtam, + ez a megbeszeles meger egy probat, hatha te mashogy jarsz...)

2015. okt. 8. 22:10
 33/37 anonim ***** válasza:
Hát nem tudom, én írtam a 29-es kommentet, az biztos h ehhez masszív érzelmi intelligenciára van szükség.. Mi ezt anno úgy oldottuk meg h még esküvő előtt átbeszéltük ki mennyi időt akar tölteni a szülőkkel, hányszor szeretnénk látogatni menni egyikükhöz, másikukhoz évente, melyikünk mit tart normális viszonynak, mármint h én mit képzelek el neki az én szüleimmel és fordítva. Ez egy teljesen korrekt dolog szerintem. Az élet majd felülírja később, mert lesznek még betegek, öregek, de azt hiszem a kérdező most jutott el arra a felismerésre hogy neki ez sok, és most ott van egy szoros lelki kzsinórón lévő férjjel, aki mindig is ilyen volt. Jgy utólag szerintem ezt lehet tenni, hogy vádaskodás nélkül elmondani a saját állaspontot aztán ha ez még 100x megismétlődik fjlődés nélkül én biztos továbbállnék. Az első barátom reménytelen eset volt, ott hála az égnek időben rájöttem h ha házasodnánk, akkor 3an élnénk a házasságban: anyós, ő meg én..Na az kinek kell...
2015. okt. 9. 09:58
 34/37 Totárp válasza:
Az anyós csak úgy jó ha porhanyós! XD
2015. okt. 12. 19:58
 35/37 A kérdező kommentje:
Megvolt a nagy beszélgetés a férjemmel.Egy múlt heti esemény kapcsán,ugyanis megint csak megígért a nevemben valamit.Hihetetlen volt az egész beszélgetés,én először csak a múltheti eseményekkel kapcsolatban szóltam neki.Mérhetetlenül szégyellte magát,azt mondta anyós sírdogált neki,hogy ő ezt azt sem tudja,hogy hogyan oldja meg,és,hogy hát nem intézném-e el ezt neki,a férjem meg ,hogy ne sírjon persze,hogy elintézek neki mindent.Nem győzött bocsánatot kérni,aztán mondta,hogy most már leül anyóssal átbeszélni dolgokat,mert úgy érzi túl sokat várnak tőlünk el.Anyagilag is,és tennivalók terén is.Egyszóval ő is terhesnek érzi már ezt,és érzi,hogy túlzásba viszik a dolgokat.Én meg úgy gondoltam,most épp ideje ha már így beszélgetünk,elmondani azt,hogy milyen sokszor bántott meg az anyja,hogy hányszor beszólt nekem,amikről ő nem is tudott.Teljesen kiakadt,főleg azon,hogy nem mondtam el neki,de mondtam,hogy tartottam tőle,hogy azt fogja gondolni,hogy kritizálom,bántom az anyját.Szegény,nagyon szarul érezte magát :( Mondta,ha még egyszer beszól az anyja,nem megyünk hozzá soha többet,mert ő ezt nem tűri el.Mondtam neki,hogy akkor ugye most már érted miért nem hívogatom csak úgy csevegni az anyukádat,azt mondta persze,hogy érti,az anyja meg akkor vessen magára,mert,hogy kiderült,hogy nem a férjem hanem az anyja hiányolja,hogy hívogassam telefonon,ő azért mondta nekem.Egyszóval változni fognak a dolgok,legalábbis úgy beszéltük meg,és én tényleg bízok benne.Nagyon köszönöm mindenkinek aki válaszolt,nagy löketet adtatok :)
2015. okt. 20. 23:12
 36/37 anonim ***** válasza:
69%
Na ez tök pozitív, gratulálok! Persze a mélyvíz még csak most jön, meg ígérgetni soka mindent lehet, de nyilván ha majd jön az elvárás anyós részéről, akkor derül ki igazán mi az amin tud változtatni férjed, és mi az amin nem mer, nem tudja hogyan. Állj mellette. Ilyen nincs hogy ha ez lesz akkor soha nem megyünk. Eleve számítani kell arra, hogy most amikor először megneszeli h mégsem intézed el neki a dolgokat, csak még nagyobb energiákat fog befektetni abba, hogy visszaálljon a számára kényelmes rend. Ez sok idő, türelem, energia, sértődés, konfliktus árán valósulhat csak meg de a végeredmény szuper lesz :))))
2015. okt. 21. 09:39
 37/37 A kérdező kommentje:
Persze biztos nem lesz egyszerű,hisz van egy csoda fegyvere a sírás,amire bárhol bármikor kész,a férjemnek meg egy óriási vajból lévő szíve.Szóval kemény hónapok jönnek én is így gondolom,viszont két pozitív lépést már tapasztaltam.Anyós hétvégén megint pénzt kért,a férjem meg mondta neki,hogy semmi probléma adjuk azt a nagyobb összeget,viszont akkor 3 hónapig nem küldünk semmit,mondta az anyjának,hogy gondolja ezt át,ha elfogadja akkor küldjük nekik a pénzt.A másik,hogy megint intézni kell nekik valamit,viszont mivel ügyintézési díjat kell fizetnünk ebben az ügyben egy irodának,mondta a férjem anyósnak,hogy ezt most kifizetjük,de csak úgy,hogy jövő hónapban visszaadják a pénzt,ez olyan 16000 ft lesz.Úgyhogy most ott tartunk,hogy anyós gondolkodik mitévő is legyen.
2015. okt. 21. 11:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!